ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑνΑΔ: 88,1%, είναι εργαζόμενοι περίπου 15 μήνες μετά το σχέδιο

Επτά στους δέκα (68,3%) συμμετέχοντες εξακολουθούν να βρίσκονται στην επιχείρηση

ΚΥΠΕ

Ευεργετική χαρακτηρίζει η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) την επίδραση του Σχεδίου Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην απασχολησιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως κατέδειξε μελέτη για την αξιολόγηση των επιδράσεων του Σχεδίου στα επωφελούμενα άτομα, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, ήτοι 88,1%, είναι εργαζόμενοι περίπου 15 μήνες μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους στο Σχέδιο, με το ποσοστό απασχόλησης να μη διαφέρει σημαντικά κατά φύλο, αφού ανέρχεται σε 89,8% στους άνδρες και 86,4% στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε διάσκεψη Τύπου, σχεδόν επτά στους δέκα (68,3%) συμμετέχοντες εξακολουθούν να βρίσκονται στην επιχείρηση/οργανισμό όπου εργάζονταν στο πλαίσιο του Σχεδίου.

Το ποσοστό των συμμετεχόντων που συνέχισαν την απασχόλησή τους στην επιχείρηση/οργανισμό εργοδότησής τους αυξάνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος της επιχείρησης/οργανισμού και κυμαίνεται από 62,7% στις επιχειρήσεις των 1-9 ατόμων μέχρι 84,8% στις επιχειρήσεις με 250 άτομα και άνω.

Σχεδόν εννέα στους δέκα (89,7%) συμμετέχοντες από αυτούς που απασχολούνται, εργάζονται σε επαγγέλματα ανώτερου επιπέδου, με ποσοστό 80,8% να είναι πτυχιούχοι.

Ο μέσος όρος των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών των απασχολούμενων συμμετεχόντων είναι €1.111, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (92,6%) εργάζονται με καθεστώς πλήρους και μόνιμης απασχόλησης.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑνΑΔ Δημήτρης Κιττένης μίλησε για «ευεργετική» επίδραση του Σχεδίου στην απασχολησιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού, ειδικά της πολύ σημαντικής ομάδας των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στόχος του Σχεδίου Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι, είπε, η αναβάθμιση της διεύθυνσης, η βελτίωση της λειτουργίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, μέσω της απασχόλησης και κατάρτισης προσοντούχων ατόμων.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, προσφέρει ευκαιρίες σε απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να εξασφαλίσουν κατάλληλα για τα προσόντα τους εργασία και να αποκτήσουν εργασιακή πείρα και εξειδικευμένες συμπληρωματικές γνώσεις και δεξιότητες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΑνΑΔ Γιώργο Παναγίδη, σε ετήσια βάση εντάσσονται στο Σχέδιο περίπου 800 πτυχιούχοι, ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια σχετική αύξηση που ανεβάζει τον αριθμό στους 1000.

Στη μελέτη για την αξιολόγηση των επιδράσεων του Σχεδίου συμμετείχαν τα 460 άτομα που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο το 2014.

Όπως κατέδειξε η έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (88,9%) αξιολογούν από πολύ καλό ως καλό το βαθμό αξιοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν και σχεδόν 9 στους δέκα θεωρούν ότι η συμμετοχή τους βελτίωσε της προοπτικές απασχόλησής τους. Παράλληλα, το 93,7% είναι είτε πολύ ικανοποιημένοι ή ικανοποιημένοι από το Σχέδιο.

Νέα προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια
-------------------------------
Στη διάσκεψη Τύπου παρουσιάστηκαν και τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων στον τομέα των ξενοδοχείων και εστιατορίων που προκήρυξε η ΑνΑΔ τον Απρίλιο.

Ο Πρόεδρος της ΑνΑΔ σημείωσε ότι «σε μια περίοδο που ο τουρισμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία ως κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, η ΑνΑΔ έρχεται να ανταποκριθεί έγκαιρα στις ανάγκες του τομέα προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει το προσωπικό και τις παρεχόμενες υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τον κ. Κιττένη, από έρευνα της Αρχής διαπιστώθηκε το μεγάλο ποσοστό μη Κυπρίων που απασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στα τμήματα υποδοχής των ξενοδοχείων το ποσοστό των ξένων είναι στο 40%. «Ένας εκ των στόχων είναι να αυξηθεί το ποσοστό των Κυπρίων που απασχολούνται, με όλες τις ευεργετικές επιπτώσεις για την τουριστική βιομηχανία και τη μείωση της ανεργίας», σημείωσε.

Τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων στον τομέα των ξενοδοχείων και εστιατορίων που προκηρύχθηκαν από την ΑνΑΔ αφορούν τις ειδικότητες του τραπεζοκόμου, του μπάρμαν, της καμαριέρας και του υπάλληλου υποδοχής. Κάθε ένα από αυτά περιλαμβάνει 50-125 ώρες κατάρτιση σε πιστοποιημένο από την ΑνΑΔ Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), 160 ώρες πρακτική κατάρτιση για απόκτηση εργασιακής πείρας σε επιχειρήσεις/οργανισμούς της ξενοδοχειακής και επισιτιστικής βιομηχανίας, εργοδότηση για δύο τουλάχιστον μήνες σε επιχείρηση/ οργανισμό στην ξενοδοχειακή/επισιτιστική βιομηχανία, σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και εξέταση και πιστοποίηση της ικανότητας και των επαγγελματικών προσόντων.

Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης στο ΚΕΚ και της πρακτικής κατάρτισης σε επιχείρηση/ οργανισμό, οι καταρτιζόμενοι θα λαμβάνουν από την ΑνΑΔ επίδομα κατάρτισης €125 την εβδομάδα, ενώ θα καταβάλλονται και εισφορές στο ΤΚΑ και Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

Η υποβολή των αιτήσεων άρχισε στις 27 Απριλίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 16 Μαΐου.

Σταθερή η πορεία μείωσης της ανεργίας
------------------
Ο ΓΔ της ΑνΑΔ είπε πως «οι όλες ενδείξεις είναι ότι άρχισε μια πραγματική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, όχι μόνο στην τουριστική βιομηχανία. Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία που παρακολουθούμε σε τακτική βάση αναφορικά με τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, τις κενές θέσεις που παραμένουν και την ανεργία».

Είναι φανερό, σημείωσε ο κ. Παναγίδης, ότι «το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σταθερή πορεία μείωσης της ανεργίας, δημιουργίας περισσότερων νέων θέσεων, τον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση