ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απειλείται η εργατική ειρήνη στα ξενοδοχεία

ΣΕΚ και ΠΕΟ ζητούν από το Υπ. Εργασίας να προστατεύσει τους υπαλλήλους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΤΣΙΑΚΟΛΗ

Την αναγκαιότητα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων του ευρύτερου τομέα της ξενοδοχειακής - επισιτιστικής βιομηχανίας, τονίζουν οι συντεχίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Θεωρούν απαραίτητη την κατάρτιση αλλά και την αξιοποίηση του ντόπιου εργατικού δυναμικού, γεγονός που θα βοηθήσει στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Επισημαίνουν ότι τα προσωπικά συμβόλαια αποτελούν κηλίδα στις εργασιακές σχέσεις και ενισχύουν τις πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, με αποτέλεσμα τις υπεράριθμες ώρες εργασίας σε σύγκριση με αυτές που προβλέπονται και μισθούς οι οποίοι είναι κατώτεροι του βασικού. Για θεραπεία του φαινομένου αυτού, εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ με δηλώσεις στην «Κ» τονίζουν την αναγκαιότητα σεβασμού των συλλογικών συμβάσεων.

Ταυτόχρονα καταλογίζουν ευθύνες στο Υπουργείο Εργασίας για τις απαράδεκτες συμπεριφορές από εργοδοτικής πλευράς. Όπως υποστηρίζουν, οι συλλογικές συμβάσεις είναι ο μόνος τρόπος διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΕΚ Μίλτος Μιλτιάδου ανέφερε ότι «ενώ υπάρχει συλλογική σύμβαση η οποία λήγει 31/12/2018 τα πλείστα ξενοδοχεία δεν την εφαρμόζουν, εφαρμόζοντας προσωπικά συμβόλαια τα οποία είναι υποδεέστερα των συλλογικών συμβάσεων». Πρόσθεσε ότι «οι ξενοδόχοι κατάφεραν λόγω των προσωπικών συμβολαίων, να μην εφαρμόζουν με τον τρόπο που πρέπει τις συμβάσεις, εκμεταλλευόμενοι κάποια παραθυράκια του νόμου».

Τόνισε ότι «η ΣΕΚ απαιτεί από το Υπουργείο Εργασίας να προστατεύσει τους υπαλλήλους και να προσθέσει στο νόμο το μίνιμουμ των συμφωνηθέντων με τους ξενοδόχους. Επεσήμανε ότι επειδή αυτό δεν περιλαμβάνεται στο νόμο ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να παίξει με τον μισθό των εργαζομένων, και τις περισσότερες φορές τον μειώνει αισθητά κάτω. Ο κ. Μιλτιάδου κάλεσε τους ξενοδόχους να εφαρμόζουν την συλλογική σύμβαση.

Επίσης αξίωσε από το Υπουργείο Εργασίας να εξεύρει τρόπους για τερματισμό της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. «Ο τουρισμός, οφείλει να επενδύσει στο ντόπιο εργατικό δυναμικό δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών. Τούτη την ώρα που η αύξηση του τουριστικού ρεύματος είναι θεαματική, οφείλουμε όλοι να κινητοποιηθούμε μέσα σε πνεύμα υπευθυνότητας και ειλικρινούς συνεργασίας ώστε η ξενοδοχειακή βιομηχανία να δώσει ισχυρή ώθηση στην κυπριακή οικονομία, επιταχύνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρηματιών και του συνόλου της κοινωνίας», κατέληξε.

Οι πέντε άξονες

Πρόσθετα, η ΣΕΚ καλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ξενοδόχους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταστεί η τουριστική βιομηχανία υγιής και εύρυθμη ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας και να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κοινωνική πρόοδο. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας υπέβαλε υπόμνημα με τεκμηριωμένες θέσεις στην Υπουργό Εργασίας ζητώντας να κλείσουν το ταχύτερο οι ανοικτές πληγές που τείνουν να τινάξουν στον αέρα ανά πάσα στιγμή την εργασιακή ειρήνη.

Το εν λόγω υπόμνημα θα στηρίζεται σε πέντε άξονες, τρεις διεκδικητικούς με νομοθετική βούλα και δύο συμβουλευτικούς.
• Εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης για όλους, ανεξαιρέτως τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
• Νομοθετική ρύθμιση ώστε το ατομικό συμβόλαιο εργασίας να μην είναι υποδεέστερο της συλλογικής σύμβασης.
• Οι ελάχιστοι μισθοί [μίνιμουμ] που είναι συμφωνημένοι στη συλλογική σύμβαση να κατοχυρωθούν νομοθετικά.
• Κυβέρνηση και ξενοδόχοι να προχωρήσουν στην εκπόνηση σχεδίου κατάρτισης ξενοδοχοϋπαλλήλων και παραχώρησης κινήτρων για προσέλκυσή τους στο επάγγελμα.
• Υιοθέτηση δέσμης μέτρων για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και δημιουργίας προϋποθέσεων επαγγελματικής σταδιοδρομίας προκειμένου να διευκολυνθεί η επανένταξη αξιόλογου και προσοντούχου προσωπικού, κυρίως ντόπιας κοπής, στην αγορά εργασίας.

Μαζί και η ΠΕΟ

Ο γ.γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή είτε απευθείας με τους ξενοδόχους είτε με το Υπουργείο Εργασίας έχοντας ως πρώτιστο στόχο τον σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων. Πρόσθεσε ότι «το κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι να γίνονται σεβαστές οι συλλογικές συμβάσεις οι οποίες να περιλαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους τόσο μισθολογικά, όσο και τα παρεμφερή ωφελήματά τους».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ανοχή του Υπουργείου Εργασίας ενθαρρύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία. Υπογράμμισε ότι «το Υπουργείο θα έπρεπε να φροντίσει να τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις και εκεί και όπου παραβιάζονται να υποδεικνύεται στην εργοδοτική πλευρά ότι αυτό είναι παράτυπο και έξω από τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και να καλείται σε συμμόρφωση.

Ο κ. Γεωργιάδης επέρριψε ευθύνες στο Υπουργείο, λέγοντας ότι «το Υπουργείο ξεκάθαρα δηλώνει ότι η συλλογική σύμβαση δεν είναι νομοθετικά ρυθμισμένη επιτρέποντας στους εργοδότες να ισχυρίζονται ότι στο μισθό περιλαμβάνονται όλα τα ωφελήματά τους. Γίνονται συνεχώς δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου δηλώνοντας ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα του και ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση θα καλέσει τους εργαζομένους σε δυναμικό αγώνα για διεκδίκηση των δικαωμάτων τους».

Αντίθετος ο ΠΑΣΥΞΕ

Εντελώς αντίθετος με τις απόψεις των συντεχνιών είναι ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης, ο οποίος σε δηλώσεις στην «Κ» ανέφερε ότι « με βάση είτε την συλλογική σύμβαση, είτε προσωπικό συμβόλαιο, οι εργοδότες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι των υπαλλήλων». Επιπλέον ανέφερε ότι «στις ατομικές συμβάσεις, ελεύθερα συναποφασίζονται με τον εργαζόμενο οι όροι και τα ωφελήματα, καθώς και το πώς αυτά θα παραχωρούνται με βάση την σύμβαση εργοδότησης». «Η απόλυτη και κατηγορηματική τοποθέτηση των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους», τόνισε ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση