ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναβλήθηκε ξανά η αξιολόγηση Moody's για την Κύπρο

Ο Οίκος έχει να βαθμολογήσει το αξιόχρεο της χώρας 1,5 χρόνο – Παραμένει στο Ba2 με θετικό outlook

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αναβολή έλαβε για ακόμη μια φορά η αξιολόγηση του οίκου αξιολόγησης Moody's που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

Μετά την τρίτη πλέον κατά σειρά αναβολή της αξιολόγησής του, αφήνει την Κύπρο στο Ba2 με θετικό outlook όσον αφορά στο μακροπρόθεσμο χρέος και στο NP Not Prime (NP) και (Π) όσον αφορά στο βραχυπρόθεσμο χρέος.

Η αναβολή γίνεται μία ημέρα μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού 2021 στην Κύπρο, μετά την καταψήφιση του εντός Δεκεμβρίου.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην σε σχέση με την τελευταία αξιολόγηση που είχε προβεί ο Οίκος, καθώς έχουν ανατραπεί όλοι οι σχεδιασμοί λόγω της πανδημικής κρίσης.

Στην τελευταία του αξιολόγηση το Σεπτέμβριο του 2019 ο Οίκος είχε αναφέρει πως, θα αναβάθμιζε την Κύπρο εάν συνέχιζαν να μειώνονται τα ΜΕΔ σημαντικά και να έφταναν κάτω από το 20%. Επίσης, είχε σημειώσει ότι, θα μπορούσε να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας εάν θα συνέχιζε να μειώνεται με σταθερό ρυθμό το δημόσιο χρέος και να έφτανε κάτω από 90% στα επόμενα 1 - 2 χρόνια.

Από την άλλη, είχε αναφέρει πως ενώ η υποβάθμιση επί του παρόντος ήταν απίθανο σενάριο, το πιστωτικό προφίλ της Κύπρου θα μπορούσε να αποδυναμωθεί εάν η ανάπτυξη ή η δημοσιονομική πολιτική θα αντιστρεφόταν. Ανασταλτικός παράγοντας που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις για υποβάθμιση θα ήταν και μια αποτυχία των τραπεζών για να μειώσουν τα προβληματικά τους δάνεια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X