ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απαλλαγή από ΦΠΑ σε προϊόντα κατά της πανδημίας συζήτησε η Επ. Οικονομικών

Στην εισηγητική έκθεση, σκοπός της τροποποίησης των περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Ειδικές Απαλλαγές) Κανονισμών του 2004 είναι η συμμόρφωση με την Οδηγία (ΕΕ) 2021/1159

ΚΥΠΕ

Κανονισμούς βάσει των οποίων η αγορά προϊόντων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ συζήτησε τη Δευτέρα η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, σκοπός της τροποποίησης των περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Ειδικές Απαλλαγές) Κανονισμών του 2004 είναι η συμμόρφωση με την Οδηγία (ΕΕ) 2021/1159 που τροποποιεί την οδηγία 2006/112/ΕΚ σχετικά με προσωρινές απαλλαγές εισαγωγών και ορισμένων παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών, με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει ήδη προειδοποιητική επιστολή παράβασης στις 27/1/2022.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών εξήγησε στην επιτροπή πως προϊόντα που αγοράζονται από ευρωπαϊκούς θεσμούς και αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 και προορίζονται για την δωρεάν παροχή προς το κοινό, όπως εμβόλια, μάσκες ή και rapid tests δεν θα υπόκεινται σε ΦΠΑ.

«Με την Οδηγία διασφαλίζεται η θέσπιση μέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ετοιμότητα για ανάληψη δράσης κατά την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από την Επιτροπή ή από οργανισμό ή φορέα που έχει συσταθεί βάσει του δικαίου της Ένωσης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία COVID-19», αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση.

Όπως αναφέρει η κοινοτική οδηγία, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο των διαφόρων πρωτοβουλιών της Ένωσης σε τέτοια περίπτωση δεν παρεμποδίζονται από ποσά ΦΠΑ που δεν μπορούν να ανακτηθούν από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, ούτε από το βάρος της συμμόρφωσης που απορρέει από τις υποχρεώσεις εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση