ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαραίτητα τα μέτρα Ντράγκι λέει ο Ηροδότου στο Bloomberg

Στηρίζει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για μείωση των ήδη μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων και νέου QE

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου στήριξε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πάρθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη, θεωρώντας τα απαραίτητα για την Ευρώπη, όπως επίσης πως είναι μέτρα που θα επωφεληθεί και η Κύπρος.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Ηροδότου στήριξε το πακέτο Ντράγκι όσον αφορά στις αποφάσεις του έφεραν μικτά συναισθήματα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ την προηγούμενη Πέμπτη θα μειωθούν τα μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια και θα αρχίσει ένας νέος κύκλος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Βάσει των όσων δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής κ. Ηροδότου, η οικονομία δικαιολογεί τη λήψη της δέσμης μέτρων που αποφάσισε το Συμβούλιο της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης και της επανέναρξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων για να μην υπάρξει επιδείνωση της οικονομίας.

«Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία στη ζώνη του ευρώ, η επιβράδυνση του πληθωρισμού και οι διάφορες γεωπολιτικές αβεβαιότητες υποστηρίζουν τη χρήση προληπτικών μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Bloomberg. Κατέστησε σαφές δε, πως, «τα μέτρα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αντίδρασης στις συνεχιζόμενες ελλείψεις και πτωτικές προοπτικές του πληθωρισμού. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν μετριάζουν τον κίνδυνο να τρέξουμε πίσω από καταστάσεις που ενδεχομένως χρήζουν διόρθωσης».

Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν στηρίξει αυτή την εβδομάδα δημοσίως τις αποφάσεις Ντράγκι σε εμφανίσεις τους

Στο ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου σχολιάζονται εν συνεχεία οι αποφάσεις της ΕΚΤ, λέγοντας πως η ΕΚΤ μείωσε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα. Σημειώνει επίσης ότι, η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα φθάσει μόνο κατά μέσο όρο 1,5% έως το 2021, σε σύγκριση με ένα στόχο του μόλις κάτω από 2%. Συνεχίζει πως μείωσε το βασικό επιτόκιο σε ποσοστό ρεκόρ -0,5% και σημείωσε ότι το κόστος δανεισμού δεν θα αυξηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα, καταγράφεται πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν στηρίξει αυτή την εβδομάδα δημοσίως τις αποφάσεις Ντράγκι σε εμφανίσεις τους, όπως ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos, ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Pablo Hernandez de Cos, ο οποίος υποστήριξε την απόφαση σε συνέντευξη. Παράλληλα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε με την πλειοψηφία των εθνικών κεντρικών τραπεζιτών που υποστήριξε την πρόταση Ντράγκι για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Τέλος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι χρειάζονται κίνητρα για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης έλλειψης πληθωρισμού.

Με αυτόν τον τρόπο, οι παραπάνω Κεντρικοί Τραπεζίτες απέρριψαν την κριτική των Γερμανών, Ολλανδών, Εσθονών και Αυστριακών ομολόγων τους, οι οποίοι διαφώνησαν με την κίνηση Ντράγκι. Ο Ηρόδοτου πάντως, κατά το Bloomberg είπε ότι το να μην προχωρήσουν στις αποφάσεις αυτές, θα κοστίσει.

«Υπήρξαν βέβαια κάποιες διαφορετικές θέσεις ως προς το βαθμό της νομισματικής πολιτικής που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των συνεχών οικονομικών κινδύνων και των αναθεωρημένων προς τα κάτω προοπτικών του πληθωρισμού», τόνισε. «Ενώ οι κίνδυνοι των παρενεργειών μπορεί να υφίστανται, η το παρελθόν έχει δείξει πως το να μείνεις αμέτοχος και δίχως επαρκή αντίδραση κοστίζει πραγματικά στην οικονομία», κατέληξε ο κ. Ηροδότου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X