ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαμεσολαβητική πρόταση Χρημ. Επιτρόπου για εκποιήσεις παρουσιάστηκε στην Επ. Οικονομικών

Η Επιτροπή συζήτησε την αναπομπή του νόμου που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής για επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΚΥΠΕ

Διαμεσολαβητική πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου για στόχευση της αναστολής των εκποιήσεων παρουσιάστηκε στην απογευματινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε την αναπομπή του νόμου που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής για επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης επικαλέστηκε συνομιλία που είχε με τον κ. Ιωάννου, ο οποίος, όπως ανέφερε ο Βουλευτής των Οικολόγων, συμφωνεί με την αναθεώρηση του νομοθετήματος.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδούρης, η πρόταση του κ. Ιωάννου αφορά στη αναστολή εκποίησης κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350.000 βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων του σχεδίου ΕΣΤΙΑ, σε αντίθεση με την δέσμευση των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων για μη εκποίηση κύριας κατοικίας που αφορά στις ευάλωτες ομάδες.

Όσον αφορά την επαγγελματική στέγη, η πρόταση του κ. Ιωάννου, σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη αφορά εταιρείες ή αυτοτελώς εργαζόμενους με κύκλο εργασιών μέχρι €350.000 (αντί €750.000) και μέγιστη αξίας της επαγγελματικής στέγης μέχρι €600.000. Εξήγησε ότι ο κύκλος εργασιών και η μέγιστη αξία δεν μπήκε αυθαίρετα, αλλά βάσει του νόμου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Όσον αφορά στα αγροτεμάχια, προτείνεται η στόχευσή τους στους αγρότες, εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ).

Ο κ. Παπαδούρης ζήτησε αν τεθεί αυτή η τροποποίηση θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να υπάρξει απάντηση για να γνωρίζει η Βουλή, προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις της.

Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Οικονομικών Αυγή Λαπαθιώτη είπε πως πρέπει να κατατεθεί η πρόταση γραπτώς προκειμένου να εξεταστεί.

Η πρόοταση θα διατυπωθεί γραπτώς και θα αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για εξέταση. Όπως αναφέρθηκε αναλόγως της απάντησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΥΠΟΙΚ, ενδεχομένως να υπάρξει μερική αποδοχή της αναπομπής και να ακολουθήσε η προτεινόμενη τροποποίηση.

Η κ. Λαπαθιώτη επεσήμανε ενώπιον των Βουλευτών πως η ίδια δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί τελεσίδικα ότι οποιαδήποτε αναστολή, έστω και στοχευμένη δεν θα προκαλέσει μια επίδραση στις αξιολογήσεις των επόμενων εκταμιεύσεων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά ξεκαθάρισε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα κάνει αποδεχτή την αναπομπή, προσθέτοντας πως η διαμεσολάβηση αφορά στα κόμματα της αντιπολίτευσης που θέλουν τη μερική τροποποίηση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς είπε πως η όλη διαδικασία έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση ενός μηνός επιτρέποντας τη συνέχιση μιας διαδικασίας εις βάρος των δανειοληπτών και πρόσθεσε ότι το κόμμα επιμένει στην αρχική του θέση. Αν υπάρξει οποιοδήποτε νέο στοιχείο το οποίο θα έλθει ενώπιον μας το οποίο θα αξιολογήσουμε και θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια, είπε.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΔΗΠΑ είπε πως η πρόταση κινείται προς τη κατεύθυνση των τροπολογιών που ήθελε να καταθέσει η ΔΗΠΑ και διερωτήθηκε αν η εκτελεστική εξουσία θα αποδεχόταν αυτές τις τροπολογίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση