
Kathimerini.com.cy
Τεράστια τα οφέλη από μια συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού, τονίζει η Υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Σοφία Ζαχαράκη και αναφέρεται στην συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό κρουαζιέρας, τον θρησκευτικό και τον γαστρονομικόαγροτουρισμό. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» η κυρία Ζαχαράκη περιγράφει ένα σαφές πλαίσιο εξόδου από την κρίση στον τομέα του τουρισμού. Σαν πρώτο βήμα, είναι η υγειονομική θωράκιση του προορισμού, ενώ στις βασικές προτεραιότητες είναι, όπως τονίζει, ο εμπλουτισμός αγορών και του τουριστικού προϊόντος.
- Στις αρχές του έτους υπήρχε η εκτίμηση για τουριστικές επιδόσεις της τάξης του 40-50% του 2019 τόσο σε Κύπρο όσο και σε Ελλάδα. Πλέον, με τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται, είναι αυτό εφικτό; Ποια η αποτίμηση της κατάστασης;
- Τα τωρινά στοιχεία δείχνουν ότι μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη χρονιά από το 2020 και να αρχίσουμε να χτίζουμε την επιστροφή στα εξαιρετικά νούμερα του 2019 τις επόμενες χρονιές. Είναι σίγουρο ότι φέτος θα έχουμε ένα τουριστικό μαραθώνιο και θα περιμένουμε το τέλος του έτους για να δούμε τα αποτελέσματα. Μέχρι τον Ιούνιο φέτος είχαμε φτάσει το 40% του Ιουνίου του ‘19 και τον Ιούλιο δείχνουμε να ξεπερνάμε το 50% του Ιουλίου της προπερσινής χρονιάς με καλές προοπτικές για Αύγουστο και προοπτικές επιμήκυνσης της περιόδου. Δεν θα πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι το 2019 ήταν ιστορικά το έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, άρα συγκρινόμαστε με έναν πολύ υψηλό πήχη. Αν συγκρίνουμε μάλιστα με το δραματικό 2020, η βελτίωση είναι κατακόρυφη.
Στις 11 Ιουλίου είχαμε 2.300.000 αφίξεις σε σχέση με μόλις 600.000 πέρσι, προφανώς σε διαφορετικό περιβάλλον ημερομηνίας έναρξης και ανοίγματος χωρών, ενώ ειδικά στις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, καταγράφεται άνοδος την τάξης του 1.250%. Σχεδόν όλες μας οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι φέτος ανοιχτές σε αντίθεση με το 2020, όταν χιλιάδες μονάδες δεν είχαν λειτουργήσει καν. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων τον Ιούλιο κυμαίνεται μεταξύ 55% και 65%, ανάλογα με τον προορισμό. Η αύξηση σε πληρότητα κυμαίνεται περίπου στο 5% ανά εβδομάδα. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, ο ελληνικός τουρισμός, αντικειμενικά, πάει αρκετά καλά. Θα τολμήσω να πω ιδιαίτερα καλά αν συνυπολογίσει κανείς το πρόβλημα της μετάλλαξης Δ. Και μπορούμε να φανταστούμε την ακόμα δυναμικότερη ανάκαμψη αν δεν είχαμε αυτή τη δυσκολία. Όμως η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις, γράφεται με επιλογές και πράξεις. Το χρυσό τρίπτυχο πρέπει να είναι η πιστή τήρηση των μέτρων, η εντατικοποίηση των ελέγχων και βεβαίως ο εμβολιασμός, το μεγάλο δώρο της επιστήμης στη μάχη εναντίον της πανδημίας. Γνωρίζω ότι και στην Κύπρο έγιναν και γίνονται οι αντίστοιχες προσπάθειες. Είμαστε άλλωστε σε συνεχή συνεργασία και ανταλλάσσουμε απόψεις τόσο με τον κ. Περδίο όσο και με τους τουριστικούς φορείς, ενώ πρόσφατα βρέθηκα στο συνέδριο του παγκύπριου συνδέσμου ξενοδόχων και συζητήσαμε με στοιχεία και ευρεία συμμετοχή των φορέων για την πορεία και τις προοπτικές του τουρισμού. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την κρισιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας για τις χώρες μας, η οποία δεν περιορίζεται στην μεγάλη συμβολή στο εθνικό εισόδημα.
Διαβάστε τη συνέντευξη στην Μαρία Ηρακλέους στην έντυπη έκδοση της «Κ».
Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.