ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ. Οικονομικών: Προς επέκταση το σχέδιο ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών

Την πρόταση της κ. Ερωτοκρίτου φαίνεται να στηρίζει η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής και αναμένεται να τεθεί προς τοποθέτηση προκειμένου να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια

ΚΥΠΕ

Στην επέκταση της χρονικής διάρκειας της εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά με στοχευμένο τρόπο, παρά τις επιφυλάξεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Τμήματος Φορολογίας, προχωρεί η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών επικαλούμενη τις οικονομικές δυσχέρειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η επιτροπή συζήτησε τη Δευτέρα εκ νέου την πρόταση της προέδρου της προέδρου της, Χρστιάνας Ερωτοκρίτου, η οποία δίνει την ευχέρεια σε υπερήμερους οφειλέτες κατά παρέκκλιση, να έχουν το δικαίωμα αποπληρωμής των οφειλών τους σε περίπτωση μη καταβολής σωρευτικά δέκα δόσεων αντί πέντε δόσεων όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.

Την πρόταση φαίνεται να στηρίζει η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής και αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα να τεθεί προς τοποθέτηση προκειμένου να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια.

Στη συνεδρία, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το Υπουργείο συμφωνεί στην επέκταση των δόσεων από τις πέντε στις δέκα, αλλά διαφώνησε με την χρονική επέκταση του σχεδίου για έτη μετά το 2015 έως το 2018 και 2019.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας δήλωσε πως οι φορολογικές οφειλές των ετών μετά το 2015 και μέχρι το 2019 δημιουργήθηκαν προ της πανδημίας και ως εκ τούτου η μη καταβολή τους δεν οφείλεται στην πανδημία.

Σημειώνεται ότι βάσει του σχεδίου μια οντότητα που υπόκειται στο φόρο μπορεί να επιλέξει να εξοφλήσει τις φορολογικές του οφειλές με πρόγραμμα μέχρι 54 δόσεις ενώ του παραχωρούνται ανάλογες εκπτώσεις (αναλόγως της περιόδου αποπληρωμής), αλλά αν αθετήσει πέντε δόσεις εξέρχεται του προγράμματος. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας αν κάποιος αθετήσει το πρόγραμμα του παραχωρείται περίοδος ενός ή δυο μηνών να καταβάλουν τις καθυστερήσεις τους.

Όπως ανέφερε, βάσει της αυτοφορολογίας τα χρέη από το 2016 μέχρι 2018 ανέρχονται σε €128 εκατομμύρια.

Είπε ακόμη ότι με βάση το σχέδιο οι εισπράξεις φορολογικών οφειλών ανέρχονται σε μισό δισεκατομμύριο, ενώ εκκρεμούν οφειλές €1,5 δις και αυξάνονται στα €2 δις αν προστεθούν οι τόκοι.

Παίρνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε αν κάποιος που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα αποπληρωμής το 2017 ή το 2018 πώς θα μπορέσει το 2020 εν μέσω της πανδημίας και ενώ η επιχείρησή του μπορεί να ήταν κλειστή λόγω των μέτρων.

«Εδώ μιλάμε για κόσμο που το 2016, 2017, 2018 και 2019 δεν μπόρεσαν να πληρώσουν και έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι θα τα εισπράξουμε και με πρόστιμο ενώ το 2020 είχαμε κλειστές τις δουλειές τους;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι στοχευμένο έτσι ώστε να εξαιρεθούν υπεραγορές, φαρμακευτικές εταιρείες ή εταιρείες διενέργειας τεστ.

Υπενθύμισε δε ότι αντίστοιχη ρύθμιση έγινε από το Υπουργείο Εργασίας για τις οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που καλύπτει και το 2020. «Έχουμε δύο κυβερνήσεις, να το ξέρουμε και εμείς που είμαστε κυβερνών κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως είναι ωσάν να μην ζήσαμε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

Και η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε πως αν και κάποιοι επιθυμούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, η περίοδος καταβολής πλησιάζει την περίοδο της πανδημίας και λόγω της πανδημίας οι δυνατότητες καταβολής να είναι μειωμένες.

Ο Ανδρέας Καυκαλιάς εκ μέρους του ΑΚΕΛ είπε πως οι πραγματικότητες που έχουν δημιουργηθεί είναι δεδομένες και ότι η προσέγγιση του κόμματος είναι σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά με τον σωστό τρόπο έτσι ώστε να μην επιβραβευθούν όσοι μπορούσαν να πληρώσουν και δεν το έπραξαν.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Ηλίας Μυριάνθους είπε πως έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος φόρτος στα ελεγκτικά γραφεία και ότι επιβάλλεται να ξανανοίξει το σύστημα για να γίνουν αιτήσεις.

Εξάλλου, ο Μιχάλης Γιωργάλλας της Αλληλεγγύης είπε πως αν το κράτος αντιλαμβάνεται τις συγκυρίες και τις πραγματικότητες και δημιουργεί πολιτικές θα έπρεπε να φορολογήσει τα υπερκέδη.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως εκφράστηκαν διάφοροι προβληματισμοί τόσο από το ΥΠΟΙΚ και τον Τμήμα Φορολογίας, για προσθέσει ωστόσο πως κατά τη δική μας άποψη συνεπεία της πανδημίας της Covid πολλοί, είτε αυτεργοδοτούμενοι είτε ως επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην εξόφληση των φορολογικών τους οφειλών».

«Και ο στόχος και ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να παραμείνουν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις εντασσόμενοι έχοντας τη δυνατότητα να ενταχθούν μέσα σε ένα πρόγραμμα το οποίο προνοεί μηναία εξόφληση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών», είπε.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι «αυτό θα γίνει κατανοητό και από την ίδια την Κυβέρνηση, εφόσον άλλες οφειλές άλλες φορολογικές οφειλές έχουν ενταχθεί σε παρόμοια σχέδια μηνιαίας αποπληρωμής χωρίς την επιβολή προστίμων και τόκων», η κ. Ερωτοκρίτου πρόσθεσε ότι «οπόταν με την ίδια φιλοσοφία πιστεύω ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε και αυτούς τους οικονομικά δραστήριους οργανισμούς, είτε οργανισμούς, είτε μονάδες, να παραμείνουν συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

«Και είναι πεποίθησή μας ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε την εισπρακτική δυνατότητα του κράτους, αν κάποιος βεβαίως λάβει υπόψη του ότι σύμφωνα και με το Τμήμα του Εφόρου Φορολογίας από το 2015 και πριν παραμένουν ανείσπρακτα €1,5 δις σε φόρους και έχουν εισπράξει μισό δισεκατομμύριο συνεπεία του προγράμματος σταδιακής αποπληρωμής», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΥΠΟΙΚ  |  Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Φόρος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση