ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Eurogroup: Οι Υπουργοί συμφωνούν στη συνέχιση δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε την ανάγκη στήριξης της εργασίας και επέστησε την προσοχή των Υπουργών στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία

ΚΥΠΕ

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν την Παρασκευή στη Λισαβόνα ότι η διατήρηση της δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας πρέπει να διατηρηθεί και το 2022 και να μην αποσυρθεί πρόωρα, καθώς η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και θα αφήσει βαθιά σημάδια τόσο σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς, όσο και σε σειρά κρατών μελών.

Τόσο ο Πρόεδρος του σώματος, Πάσκαλ Ντόνοχου, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, η Επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επεσήμαναν την κοινή ανάγνωση των Υπουργών, ειδικά μετά την δημοσίευση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Παρομοίως οι 19 Υπουργοί συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και την αναγκαιότητα της έγκαιρης ολοκλήρωσης των προγραμμάτων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ώστε να αρχίσουν να ρέουν τα κεφάλαια του ΠΔΠ και του Next Generation EU.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε την ανάγκη στήριξης της εργασίας και επέστησε την προσοχή των Υπουργών στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, ενώ ο κ. Ρέγκλιγκ τόνισε την ανάγκη για τη διεύρυνση των υπό συζήτηση εργαλείων για την κοινή διαχείριση κινδύνων στο επίπεδο της ευρωζώνης, μεταξύ άλλων με την ολοκλήρωση του backstop για το ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών και της ένωσης κεφαλαιαγορών. Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2022. Ζήτησε όμως και από τους Υπουργούς να παράσχουν την απαραίτητη συνεισφορά από πλευράς δημοσιονομικής πολιτικής.

Σε σχέση με τα ανοικτά ζητήματα της τραπεζικής ένωσης, ο Πρόεδρος Ντόνοχιου επεσήμανε τα ανοικτά ζητήματα όπως το EDIS (εγγύηση καταθέσεων), τη διασυνοριακή διαχείριση κεφαλαίων, το πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων, ζητήματα για τα οποία το eurogroup θα εργαστεί για μια συμφωνία επί ενός οδικού χάρτη που θα είναι έτοιμος πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των Ιούνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση