ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ευρωπαϊκοί κολοσσοί πιέζουν για γρήγορη συμφωνία με ΗΠΑ

Παράλληλα, εταιρείες όπως η Mercedes-Benz έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα

Kathimerini.gr

Την ώρα που η Ε.Ε. επιχειρεί να «υψώσει ανάστημα» στις δασμολογικές απειλές Τραμπ, κορυφαίες εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου, όπως η Mercedes-Benz και ο όμιλος LVMH, παρεμβαίνουν παρασκηνιακά για να προστατεύσουν με κάθε τρόπο τα συμφέροντά τους, αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική ισχύ των Βρυξελλών. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν έναν διατλαντικό εμπορικό πόλεμο, στελέχη με επιρροή έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Παράλληλα, πιέζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις Βρυξέλλες για μια γρήγορη συμφωνία και την αφαίρεση εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων –όπως το μπέρμπον– από έναν κατάλογο προϊόντων που πιθανότατα θα στοχοποιηθούν ως αντίποινα.

Με φόντο τις ανησυχίες για τα κέρδη τους και τα ανταγωνιστικά τους μειονεκτήματα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ασκούν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 9ης Ιουλίου.

Εάν μια συμφωνία αποδειχθεί μη ικανοποιητική, η Κομισιόν έχει προτείνει δασμούς στις αμερικανικές εξαγωγές προς την Ευρώπη αξίας περίπου 95 δισ. ευρώ. Τα αιτήματα των κρατών-μελών και της βιομηχανίας θα μειώσουν τον κατάλογο έως και 70 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να αποδεχθεί μια εμπορική συμφωνία που περιλαμβάνει καθολικό δασμό 10% σε πολλές από τις εξαγωγές της, αν και θα ήθελε οι ΗΠΑ να δεσμευτούν σε χαμηλότερους συντελεστές σε βασικούς τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα αλκοολούχα ποτά, οι ημιαγωγοί και τα εμπορικά αεροσκάφη. Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως, σημειώνει το Βloomberg, η Ε.Ε. έχει χαμηλώσει τους τόνους.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού επωφελούνται από τις υψηλότερες τιμές και τα ευρύτερα περιθώρια κέρδους στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα βασίζονται σε λογισμικό της Σίλικον Βάλεϊ και σε αμερικανικής κατασκευής εξαρτήματα, όπως ηλεκτρομαγνήτες και σωλήνες ακτίνων Χ. «Υπάρχει η αντίληψη ότι η τιμωρία των Αμερικανών εξαγωγέων θα βοηθούσε την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Αυτό δεν είναι αλήθεια», λέει ο Ολιβερ Μπισάτζα, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας λόμπι MedTech Europe, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες όπως οι Philips, Bayer και Siemens. «Εάν η Ε.Ε. αντιδράσει, ο τομέας θα πληγεί διπλά και το κόστος παραγωγής ιατρικών συσκευών θα αυξηθεί».

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναφέρουν ότι μερικοί από τους πιο αποπροσανατολιστικούς ελιγμούς προέρχονται από γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι Mercedes, BMW και Volkswagen, που έχουν παρουσιάσει τις δικές τους ξεχωριστές προτάσεις σε συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους. Παρά τον κλάδο ελαίας που προσέφεραν, έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο.

Για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, η ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα και την Ε.Ε. έκανε τις ΗΠΑ λιγότερο επικριτικές, ενώ δεν υπήρχε πόλεμος στην Ουκρανία. Αλλά τώρα η εγχώρια ζήτηση είναι υποτονική, ο ανταγωνισμός από την Κίνα εντείνεται και η απώλεια φθηνής ρωσικής ενέργειας προσθέτει κόστος, καθιστώντας τις ΗΠΑ ακόμη πιο κρίσιμες. Για τις Βρυξέλλες, τα διακυβεύματα είναι επίσης υψηλά.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι κεντρικής σημασίας για την ισχύ της Ε.Ε. Αυτή η ενότητα διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του Brexit, αλλά τώρα θα μπορούσε να διαταραχθεί καθώς οι συνομιλίες φτάνουν στο νήμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X