ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:54
 

«Φρένο» σε εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Mercosur

Γαλλία και Ιρλανδία βάζουν εμπόδια λόγω της στάσης του Μπολσονάρο για τον Αμαζόνιο

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δήλωσαν την Παρασκευή (23/08) ότι οι χώρες τους δεν θα επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τις χώρες του Μercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), εφόσον η Βραζιλία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις τέσσερις χώρες βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση επί δύο δεκαετίες και υπογράφηκε τον Ιούλιο. Αν τεθεί σε εφαρμογή, θα αυξήσει τον όγκο των κρεάτων που εισάγει η Ε.Ε. από τη Βραζιλία, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης γης για καλλιέργεια δημητριακών, που χρησιμεύουν ως ζωοτροφές. Ενώπιον του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Μπολσονάρο δεσμεύθηκε στη σύνοδο του G20 στην Οσάκα ότι η συμφωνία δεν θα έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Μπολσονάρο έχει αναλάβει και άλλες δεσμεύσεις – απέναντι στο λόμπι της βιομηχανικής γεωργίας και κτηνοτροφίας της χώρας του, που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες της πολιτικής ζωής της Βραζιλίας. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλίσει την προεκλογική στήριξη του λόμπι αυτού, ο Μπολσονάρο υποσχέθηκε ότι η επέκταση της καλλιεργήσιμης γης δεν θα εμποδίζεται πλέον ούτε από περιβαλλοντικές ανησυχίες αλλά ούτε και από τους νόμους που προστάτευαν τις φυλές του Αμαζονίου.

O Μπολσονάρο είχε υποσχεθεί ότι η επέκταση της καλλιεργήσιμης γης δεν θα εμποδίζεται πλέον

Είναι χαρακτηριστικό ότι αγρότες στη νοτιοδυτική επαρχία Παρά είχαν ανακοινώσει μία εβδομάδα νωρίτερα ότι θα έβαζαν συντονισμένα φωτιές κατά μήκος αγροτικού δρόμου, ώστε να δημιουργήσουν νέα χωράφια για την καλλιέργεια δημητριακών. Ουδείς τους εμπόδισε, ενώ κατόπιν εορτής η εισαγγελία της χώρας άνοιξε έρευνα. Αν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιρλανδίας επιμείνουν στην αντίθεσή τους στη συνθήκη Ε.Ε. - Mercosur, τότε η συνθήκη δεν θα τεθεί ποτέ σε εφαρμογή, καθώς η επικύρωσή της απαιτεί ομόφωνη απόφαση των κοινοβουλίων των κρατών-μελών. «Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να αντλήσει ο πρόεδρος Μακρόν είναι ότι ο πρόεδρος Μπολσονάρο του είπε ψέματα στη σύνοδο της Οσάκα», είπε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου των Ηλυσίων. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η Γαλλία είναι αντίθετη στη συνθήκη Mercosur με την παρούσα μορφή της».

Ανεξάρτητα από τον Αμαζόνιο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι μια συμφωνία που αυξάνει τις διατλαντικές εμπορικές ροές είναι εξ ορισμού εχθρική προς το περιβάλλον, γιατί αυξάνει τις εκπομπές ρύπων που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μέχρι στιγμής, το επιχείρημα αυτό αφήνει αδιάφορη την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, με τη γαλλική εθνοσυνέλευση να ψηφίζει πρόσφατα υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας CETA ανάμεσα στην Ε.Ε. και στον Καναδά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Γ. Εισαγγελέας: Καμία πολιτική ευθύνη δεν λήφθηκε από Ερ. Επιτροπές για Μαρί και Συνεργατισμό

«Nα με συγχωράει ο κατά τα άλλα συμπαθής Γ.Εισαγγελέας, όμως από όσα ο ίδιος δηλώνει, μας δίνει το δικαίωμα ...»
ΑΚΑ  |  12:16

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X