ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Φρένο» στην ανάπτυξη της Βρετανίας τον Φεβρουάριο

Απομακρύνεται το σενάριο ύφεσης στο α΄ τρίμηνο λόγω ισχυρότερης ανάκαμψης τον Ιανουάριο

Kathimerini.gr

Η οικονομία της Βρετανίας δεν σημείωσε ανάπτυξη τον Φεβρουάριο, τον μήνα όπου έλαβαν χώρα μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ωστόσο, η ανάκαμψη τον Ιανουάριο ήταν ισχυρότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν, πράγμα που σημαίνει ότι μια ύφεση είναι λιγότερο πιθανή να επέλθει στις αρχές του 2023, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με το Reuters, η οικονομική παραγωγή παρέμεινε σταθερή σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους είχε δείξει ανάπτυξη 0,1%.

Ο τεράστιος τομέας των υπηρεσιών συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Φεβρουάριο, πληγωμένος από τις απεργίες των δασκάλων και άλλων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, αλλά αντισταθμίστηκε από την άνοδο στον πολύ μικρότερο κατασκευαστικό τομέα, που ανέκαμψε από την κακοκαιρία τον Ιανουάριο, ανέφερε η ONS. Η ONS αναθεώρησε τον μηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης του Ιανουαρίου στη συνολική οικονομία στο 0,4% από προηγούμενη εκτίμηση 0,3%. Η αναθεώρηση σημαίνει ότι η οικονομία θα πρέπει να έχει συρρικνωθεί κατά 0,6% τον Μάρτιο για να δείξει συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου συνολικά, όπως αναμένει η Τράπεζα της Αγγλίας. Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Βρετανίας είναι ισχυρότερες από ό,τι πιστεύαμε. «Ενας συνδυασμός ανοδικών αναθεωρήσεων στα δεδομένα του ΑΕΠ και μια βελτίωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφύγει την ύφεση φέτος», δήλωσε ο Γιαέλ Σέλφιν, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK. «Αν και αυτό θα προσφέρει ανακούφιση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι προοπτικές για ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα παραμένουν σχετικά αδύναμες με ιστορικά πρότυπα». Στο μεταξύ, το εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, εξαιρουμένων των πολύτιμων μετάλλων, αυξήθηκε κατά 2,3 δισεκατομμύρια λίρες, σε 23,5 δισεκατομμύρια το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο, όπως ανέφερε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,1 δισ. λίρες ή 3,5% στα 31 δισ., καθώς οι εξαγωγές τόσο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και σε χώρες εκτός Ε.Ε. κινήθηκαν αρνητικά. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 700 εκατ. ή 1,4% στα 50 δισ., με τις εισαγωγές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αυξάνονται κατά 1,5% τον Μάρτιο και οι εισαγωγές από χώρες εκτός Ε.Ε. να μειώνονται κατά 4,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση