ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φυσικό αέριο: Nέα «μάχη» για το πλαφόν στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας

Oύτε την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρξε πρόοδος στην άρση του πολύμηνου αδιέξοδου για το πώς πρέπει να καμφθούν οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη

Συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς βρίσκονται υπό πίεση να καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Υπευνθυμίζεται πως ούτε την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρξε πρόοδος στην άρση του πολύμηνου αδιέξοδου για το πώς πρέπει να καμφθούν οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη. Οι ηγέτες της Ε.Ε. κάλεσαν ξανά να εξευρεθεί λύση μέχρι σήμερα.

Η πρόταση, οι διαφωνίες και η συμβιβαστική λύση

Ο διάλογος αφορά πλέον κυρίως στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή χονδρικής που ορίζεται σε (κάποια από τα) παράγωγα που διατίθενται στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου TTF («Title Transfer Facility»).

Η πρόταση έχει σκοπό να οικοδομηθεί γέφυρα ανάμεσα στην ομάδα των κρατών μελών που ζητούν να επιβληθεί ευρύτερο πλαφόν και των χωρών εκείνων που δεν θέλουν να υπάρξει καμιά επέμβαση στην αγορά, όπως ιδίως η Γερμανία.

Ωστόσο, αρκετές κυβερνήσεις έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την πρόταση της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, σπισημαίνουν πως οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι υπερβολικά αυστηροί.

Ο δυνητικός συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλότερο πήχη τιμής, η υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιεί το πλαφόν, και ταυτόχρονα μηχανισμούς για τη διασφάλιση της επάρκειας πρόσφοράς και της σταθερότητας των αγορών.

Επιδιώκεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των υπουργών Ενέργειας, όμως εάν υπάρχει ικανός αριθμός χωρών θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι γερμανικές ενστάσεις ως προς την πρόταση της Κομισιόν.

Άλλες προτάσεις, που όμως πλέον έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι, περιλάμβαναν την προμήθεια αερίου από κοινού, την αύξηση της αλληλεγγύης μεταξύ χωρών μελών σε περίπτωση ελλείψεων και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειδοτήσεων για ενεργειακά έργα τα οποία αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση