ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:39
 

Η Fed δεν προβλέπει νέα μείωση επιτοκίων το 2019

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσει ρυθμό αύξησης 2,2% το 2019 έναντι 2,1% προηγούμενης εκτίμησης

Newsroom Κ, Αθήνα

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε στην προγραμματισμένη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, την περαιτέρω μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο παρεμβατικό επιτόκιό της, το οποίο διαμορφώθηκε στο εύρος του 1,75-2,00%. Η επίσημη ανακοίνωση δεν περιείχε σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτή της προηγούμενης συνεδρίασης τον Ιούλιο, με τη Fed να υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά ότι θα ενεργήσει όπως αρμόζει για τη διατήρηση της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ δικαιολόγησε την κίνηση στα επιτόκια με βάση την αυξημένη αβεβαιότητα αναφορικά με την εμπορική δραστηριότητα, την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τις περιορισμένες πληθωριστικές πιέσεις. Σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής, ο επικεφαλής της τράπεζας σημείωσε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σχετικά με το εμπόριο και τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έκβαση του επόμενου γύρου των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στις αρχές Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον έχει ιδιαίτερη σημασία.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της αρμόδιας επιτροπής, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσει ρυθμό αύξησης 2,2% το 2019 έναντι 2,1% προηγούμενης εκτίμησης πριν υποχωρήσει στο 2,0% το 2020, ενώ οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό διατηρήθηκαν αμετάβλητες στο 1,5% το 2019 και 1,9% το 2020. Αναφορικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής, βάσει των νέων προβλέψεων των μελών της επιτροπής, η πλειοψηφία προβλέπει αμετάβλητα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους και μόνο 7 από τα 17 μέλη αναμένουν μία ακόμη μείωση 25 μ.β., ενώ κανένα μέλος δεν προβλέπει μείωση το 2020. Το γεγονός ότι, παρά τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας της αγοράς, η Fed δεν φαίνεται να βιάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής άμεσα έδωσε κάποια στήριξη στο δολάριο ΗΠΑ, αν και περιορισμένη, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να καταγράφει απώλειες 0,3% εβδομαδιαίως στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή, παραμένοντας όμως μέσα στο πρόσφατο διάστημα διαπραγμάτευσης 1,1000-1,1100. Απώλειες σημείωσε το ευρώ και έναντι της στερλίνας (0,4% σε εβδομαδιαία βάση), η οποία κέρδισε έδαφος σε σχέση με την πλειοψηφία των κύριων νομισμάτων, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την Πέμπτη, ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία συμφωνία για το Brexit μέχρι την 31η Οκτωβρίου, δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με αυτές που έκανε λίγες ημέρες νωρίτερα πως ο κίνδυνος για έξοδο χωρίς συμφωνία είναι απολύτως υπαρκτός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Επιπλέον 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

«https://www.alphanews.live/cyprus/giannakis-spetsiotis-o-anthropos-poy-diekdikei-gia-toys-hamilosyntaxioyhoys ...»
Αντωνης Φωτεινος  |  08:34

Η τραγωδία στην Τουρκία, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και ίσως μια ευκαιρία

«Ούτε πρόκειται να εκτίμησει ο τάγιπ .... Πάντως και δεν ξέρετε πως μιλά για τον δυτικό πολιτισμό ... ...»
Ούτε ένα στο εκατομμυρίο  |  17:41

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X