ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η κρυφή συμφωνία Αμπράμοβιτς με τα «πορτοφόλια» του Πούτιν και η Κύπρος

Αποκάλυψη για το deal 40 εκατομμυρίων μέσα από την έρευνα των Cyprus Confidential

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνεχίζεται ο απόηχος της έρευνας «Cyprus Confidential» η οποία συνδέει την Κύπρο με Ρώσους ολιγάρχες. Με τα όσα αποκαλύφθηκαν ασχολούνται εκτενώς και ξένα ΜΜΕ, συγκεκριμένα το BBC σε αναλυτικό ρεπορτάζ του αναφέρει, «έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν διαδρομή χρημάτων που συνδέει τον ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς με δύο άνδρες που ονομάζονται “πορτοφόλια”, του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο πρώην ιδιοκτήτης Τσέλσι έχει τιμωρηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, αλλά σε παλαιότερες του δηλώσεις είχε αρνηθεί οποιαδήποτε οικονομική σχέση με τον Ρώσο ηγέτη. Το BBC αναφέρει ότι έγγραφα που διέρρευσαν από την Κύπρο αποκαλύπτουν νέα στοιχεία που τον συνδέουν με μια μυστική συμφωνία 40 εκατομμυρίων δολαρίων (26 εκατομμύρια £) το 2010, με τον ίδιο να αρνείται να σχολιάσει το οτιδήποτε σχετικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η μυστική συμφωνία είχε να κάνει με την μεταβίβαση μετοχών μιας εξαιρετικά κερδοφόρας ρωσικής διαφημιστικής εταιρείας, της «Video International» - για λιγότερο από ό,τι φαινόταν ότι άξιζαν - από εταιρείες που ανήκαν τελικά σε καταπίστευμα συνδεδεμένο με τον κ. Αμπράμοβιτς, σε δύο μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν. Αυτοί με την σειρά τους έλαβαν εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα. «Απόρρητα αρχεία αποκαλύπτουν ότι ένας από τους άνδρες που συμμετείχαν στη μυστική συμφωνία ήταν ο Σεργκέι Ρολντούγκιν, στενός φίλος του Ρώσου προέδρου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο τσελίστας, Σεργκέι Ρολντούγκιν, που είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Music House της Αγίας Πετρούπολης, γνωρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τότε που ήταν νέοι στην Αγία Πετρούπολη. Θέλοντας να αναδείξει τις στενές σχέσεις των δύο ανδρών το BBC αναφέρεται στην αρχή της γνωριμίας τους όπου ο Ρολντούγκιν σύστησε τη Λιουντμίλα Σκρέμπνεβα στον Πούτιν, την οποία παντρεύτηκε το 1983 (τώρα έχουν χωρίσει). Ο Ρολντούγκιν είναι επίσης ο νονός της πρώτης τους κόρης, της Μαρίας.

Ο δεύτερος στενός συνεργάτης του Προέδρου Πούτιν που φέρεται να εμπλέκεται στην κρυφή συμφωνία είναι ο βιομήχανος Αλεξάντερ Πλέχοφ. Οι δύο έχουν χαρακτηριστεί ως τα «πορτοφόλια» του Πούτιν αφού κρατούν κρυφά χρήματα και περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό του Ρώσου Προέδρου. Νωρίτερα φέτος, οι Ελβετοί εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι οι δύο δεν ήταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων σε τραπεζικούς λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν σε σχέση με τη συμφωνία Video International. Το δικαστήριο δεν προσδιόρισε κανέναν ως τον πραγματικό πραγματικό δικαιούχο των λογαριασμών.
Ο κ. Πλέχοφ έχει τιμωρηθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Ρόλντουγκιν έχει δεχθεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι οποίες τον περιέγραψαν ως «θεματοφύλακα του υπεράκτιου πλούτου του Προέδρου Πούτιν».

Η σύνδεση της Κύπρου

Από τα 3,6 εκατομμύρια εμπιστευτικά εταιρικά αρχεία, που αποκαλύφθηκαν από την Cyprus Confidential, από εταιρείες που παρέχουν υπεράκτιες υπηρεσίες στην Κύπρο γίνεται αναφορά και στον πάροχο υπηρεσιών στην Κύπρο με το όνομα MeritServus. Στην συγκεκριμένη εταιρεία επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος αφού εσωτερικά έγγραφα αποκάλυψαν ότι είχε παραβιάσει τις κυρώσεις για λογαριασμό ενός από τους Ρώσους πελάτες της σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC.

Η MeritServus συνεργάστηκε επίσης με τις εταιρείες του κ. Αμπράμοβιτς στην Κύπρο. Η περιουσία του ολιγάρχη ανέρχεται συνολικά σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια κάνοντας πολλές δημόσιες επενδύσεις σε αθλήματα, τέχνες και ακίνητα. Έγινε ένας από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς Ρώσους ολιγάρχες στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αγορά της Τσέλσι το 2003. Το 2021 μήνυσε τη δημοσιογράφο Κάθριν Μπέλτον για ένα απόσπασμα στο βιβλίο της, οι άνθρωποι του Πούτιν, μετά από αναφορά ότι είχε αγοράσει την Τσέλσι κατόπιν εντολής του Προέδρου Πούτιν. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έθεσαν τον κ. Αμπράμοβιτς υπό κυρώσεις τον Μάρτιο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος Ολιγάρχης αρνήθηκε πολλές φορές την σχέση του με τον Πούτιν η μυστική συμφωνία με τον Ρολντούγκιν και τον Πλέχωφ υποδηλώνει ότι όντως υπήρχε στενή οικονομική σχέση μεταξύ τους. «Αυτή η υπόθεση προφανώς θέτει περισσότερες πληροφορίες στο τραπέζι και επιβεβαιώνει περαιτέρω την υποτιθέμενη σχέση μεταξύ Πούτιν και Αμπράμοβιτς», λέει ο Tom Keatinge, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικού Εγκλήματος και Μελετών Ασφάλειας στη δεξαμενή σκέψης RUSI.

Η μυστική συμφωνία

Η συμμετοχή του μεγιστάνα του ποδοσφαίρου στην συμφωνία ήταν καλά κρυμμένη πίσω από ένα πολύπλοκο δίκτυο εταιρειών στην Κύπρο και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν τη σχέση του πρώην αφεντικού της Τσέλσι με δύο εταιρείες που αγόρασαν συνδυαστικά μερίδιο 25% στη Video International το 2003.

Πηγή: BBC

Οι δύο εταιρείες - η Finoto Holdings και η Grosora Holdings - δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2003 και μέσω μιας σειράς εταιρειών κέλυφος τελικός δικαιούχος ήταν ο Αμπράμοβιτς. Κάθε εταιρεία αγόρασε μερίδιο 12,5% του ρωσικού διαφημιστικού κολοσσού τον Σεπτέμβριο του 2003 για την ίδια τιμή - περίπου 130.000 $ η καθεμία.

Το πόσο που καταβλήθηκε ήταν «γελοίο», λέει ο Βλαντιμίρ Μίλοφ, πρώην υπουργός Ενέργειας στην πρώτη θητεία του Προέδρου Πούτιν. Κατά τη στιγμή της αγοράς, η Video International απολάμβανε δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια αγορά τηλεοπτικής διαφήμισης. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο Μίλοφ η εταιρεία βρισκόταν «μισό βήμα μακριά από τη διοίκηση του Κρεμλίνου».

Ο Αμπράμοβιτς ουσιαστικά είχε μερίδιο στη Video International για τα επόμενα επτά χρόνια. Η εταιρεία δήλωσε τζίρο «πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια» ενώ μερίσματα 30 εκατομμυρίων δολαρίων καταβλήθηκαν στη Finoto και την Grosora κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η Video International δήλωσε έσοδα 3 δισ. $ το 2010 ωστόσο η Finoto και η Grosora πούλησαν το μερίδιο τους εκείνη τη χρονιά για μόλις 20 εκατ. $, τιμή που φαίνεται να είναι χαμηλότερη από την εύλογη αγοραία αξία της. Η Finoto Holdings πούλησε το μερίδιό της στη Med Media Network, μια εταιρεία που ονομαστικά ανήκει στον Ρολντούγκιν. Την ίδια ημέρα με την πώληση της Finoto Holdings, η άλλη εταιρεία που συνδέεται με τον Αμπράμοβιτς, η Grosora Holdings, πούλησε το μερίδιο 12,5% της στη Namiral Trading Ltd, μια εταιρεία που αργότερα συνδέθηκε με τον Αλεξάντερ Πλέχοφ.

Με πληροφορίες από BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση