ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Maersk στέλνει το πρώτο πλοίο φορτωμένο κοντέινερ στον Αρκτικό Κύκλο

Tο «Venta Maersk» είναι το πρώτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διαπλέει τη Βόρεια Θάλασσα

Newsroom Κ, Αθήνα

Το ταξίδι στον Αρκτικό Κύκλο είναι συνηθισμένο για τα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οχι όμως και για τα πλοία που μεταφέρουν κοντέινερ. Αν άνοιγε αυτή η διαδρομή από τον Βερίγγειο Πορθμό μεταξύ Ρωσίας και Αλάσκας έως τις βόρειες ακτές της Ρωσίας και μέχρι τη Νορβηγία, τότε η ναυσιπλοΐα και το εμπόριο από και προς την Ευρώπη και την Ασία δεν θα εκτελούνταν μόνο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Αυτή τη διαδρομή πρόκειται να κάνει το «Venta Maersk», το πρώτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διαπλέει τη Βόρεια Θάλασσα – αναμένεται να διευκολυνθεί από το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή. Το πλοίο ανήκει στη ναυτιλιακή Maersk Line, τη μεγαλύτερη εταιρεία πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε παγκόσμια κλίμακα. Ξεκίνησε από το Βλαδιβοστόκ προ ολίγων ημερών και θα φθάσει στην Αγία Πετρούπολη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Βέβαια, προς το παρόν, εκτέλεση αυτής της διαδρομής έχει πολύ υψηλότερο κόστος από αυτήν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι θα πρέπει κάθε εμπορικό πλοίο να το συνοδεύει και ένα παγοθραυστικό. Επίσης, σε αυτήν την διαδρομή μπορούν να κινηθούν μικρότερα πλοία σε σύγκριση με το Σουέζ. Υπάρχει, όμως, κι ένα πλεονέκτημα. Το ταξίδι στον Αρκτικό Κύκλο διαρκεί μία ή και δύο εβδομάδες λιγότερο αναλόγως του τελικού προορισμού.

Φαινόμενο του θερμοκηπίου

Πώς έγινε, όμως, εφικτό το ταξίδι του «Venta Maersk» των 42.000 τόνων με 3.600 κοντέινερ κατεψυγμένων ψαριών; Η Maersk χρησιμοποίησε την τεχνολογία για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε θάλασσες με πάγους, όπως είναι η Βαλτική. Επίσης, η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου ήταν ανησυχητικά υψηλή στον Αρκτικό Κύκλο. Σε ορισμένες περιοχές για πρώτη φορά στην ιστορία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου, επισημαίνει ο Independent. Προς το παρόν, η Maersk θέλει να συλλέξει πληροφορίες από αυτό το ταξίδι, ώστε να διαπιστώσει αν μπορεί υπάρχει μια εναλλακτική ως προς το Σουέζ διαδρομή. Στελέχη της εταιρείας προέβλεπαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια μέχρι να είναι εκμεταλλεύσιμος εμπορικά ο δίαυλος της Βόρειας Θάλασσας. Βεβαίως, έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία για τη Ρωσία και την Κίνα. Τον Ιούλιο, η Novatek, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία φυσικού αερίου στη Ρωσία, έστειλε το πρώτο στην ιστορία φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου με ειδικό τάνκερ, μέσω Βόρειας Θάλασσας, στην Κίνα. Ο ιδρυτής της Novatek, Λεονίντ Μίκχελσον, έκανε λόγο για νέα εποχή στα εμπορικά ταξίδια. Τέλος, και η κινεζική Cosco χρησιμοποιεί τη Βόρεια Θάλασσα για μεταφορά αεροστροβίλων και άλλων βαρέων εξαρτημάτων, κάνοντας αισθητή την παρουσία της στην περιοχή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X