ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:28
 

Η τελευταία μεγάλη μάχη που θα δώσει ο Μάριο Ντράγκι

Καλείται να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις των συνεργατών του για το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης, το τελευταίο της θητείας του

Newsroom Κ, Αθήνα

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ενδεχομένως αυτήν την εβδομάδα να πάρει μια γεύση για το πώς θα πάνε τα πράγματα όταν αναλάβει καθήκοντα. Ο Μάριο Ντράγκι, τον οποίο θα διαδεχθεί, καλείται να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις των συνεργατών του για το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης, το τελευταίο της θητείας του. Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας και Εσθονίας διερωτώνται εάν χωρίς να έχει προηγηθεί κρίση, υπάρχει όντως ανάγκη για νέα ποσοτική χαλάρωση. Βέβαια, ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος, ο οποίος οξύνεται, απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη γερμανική οικονομία, ενώ δυσμενώς επηρεάζει την κατάσταση και η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Κανείς δεν αμφισβητεί την ειλικρίνεια όσων επιμένουν ότι αυτήν τη στιγμή δεν χρειάζεται πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Φαίνεται, πάντως, πως έχουν απογοητευθεί από τις τακτικές Ντράγκι, ο οποίος θέλησε να στρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα μέτρων. Αυτά αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους που διατηρούν την ανωνυμία τους. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να δράττονται της ευκαιρίας να στείλουν ένα μήνυμα ότι οι απόψεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ χρήζουν περισσότερου σεβασμού.

Ισως το διαμορφωμένο κλίμα να σημαίνει ότι η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία να ακουστούν οι συνεργάτες του προέδρου, μιας και επί οκτώ χρόνια ο Μάριο Ντράγκι τους έπειθε να τον ακολουθούν.

Ο «ιταλικός» τρόπος που το έκανε ήταν εντελώς διαφορετικός από εκείνον του προκατόχου του Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο Μάριο Ντράγκι έχει γράψει ιστορία με το πώς επέλεγε να παρουσιάζει επίμαχες αποφάσεις εκτός επισήμων συζητήσεων και να ζητεί αργότερα τη στήριξη του διοικητικού συμβουλίου. Η διασημότερη τέτοια κίνηση, δηλαδή η διακήρυξή του τον Ιούλιο του 2012 να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να στηρίξει το ευρώ, ήταν μία προσθήκη σε ομιλία του στο Λονδίνο και κατέλαβε εξαπίνης ακόμη και τους στενότερους συνεργάτες του. Οι επενδυτές αναμένουν από τον Μάριο Ντράγκι μια περικοπή της τάξεως των 10 μονάδων βάσης, οπότε το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα φθάσει το 0,50% και αυτή η μείωση θα είναι η πρώτη από το 2016.

Ενδεχομένως, η ΕΚΤ στις κατευθύνσεις, που θα δώσει για το μέλλον, να υπαινιχθεί ακόμη μία περικοπή τους προσεχείς μήνες, ενώ οι επενδυτές προσβλέπουν σε μείωση συνολικά της τάξεως των 35 μονάδων βάσης έως τα τέλη του 2020. Εν τω μεταξύ, σχεδόν το 90% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Ρόιτερς αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει επιστροφή σε πορεία ποσοτικής χαλάρωσης, αρχής γενομένης με αγορές ομολόγων 30 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο. Μία τέτοια προοπτική θα σημάνει και ορισμένες μεταβολές στους ισχύοντες κανόνες εξαιτίας του ότι σπανίζουν τα κατάλληλα προς αγορά ομόλογα – αναμένεται ότι το 33% επί των κρατικών ομολόγων, το οποίο είναι το όριο για το πόσους τίτλους κρατεί η ΕΚΤ, θα αυξηθεί.

Κατά τον οικονομολόγο Φρεντερίκ Ντικροζέ της ελβετικής τράπεζας Pictet, ένα μακράς διαρκείας πρόγραμμα αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ μπορεί να παρακινήσει τις εθνικές κυβερνήσεις να ξοδέψουν. Οι αποδόσεις θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα ελαττωθεί, διευκολύνοντας μια κυβέρνηση να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες. Τέλος, αν και ο στόχος του πληθωρισμού της ΕΚΤ είναι κάτω του 2%, σε ομιλία του τον Ιούλιο ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στην έννοια της συμμετρίας – ότι θα ανέλθει άνω του 2% και θα σταθεροποιηθεί εκεί. Ισως, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου τού ζητήσουν να γίνει πιο συγκεκριμένος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην έκκληση Χαμπιαούρη για διάλογο

«Ως εκπαιδευτικές οργανώσεις είστε απαράδεκτοι. Δεν σέβεστε ούτε την εργοδότησή σας, ούτε τους μαθητές, ...»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  18:46

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Εισήλθε σε οικία 34χρονης, της επιτέθηκε άσμενα και την έκλεψε

«Nα σταλεί στην χώρα προέλευσης. Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και ας μην πουν κάποιοι ...»
ΑΚΑ  |  09:18

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X