ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ικανοποιημένοι οι αγρότες από τη συνάντηση με τον Υπουργό – Οι 3 δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Οι υποσχέσεις του ΠτΔ για αύξηση των εξαγωγών των κυπριακών αγροτικών προϊόντων στο 5% του ΑΕΠ, δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτούνται πολλά να γίνουν, ανάφερε ο Κυριάκος Καϊλάς.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την ικανοποίηση του από τη σημερινη συνάντηση των αγροτικών οργανώσεων και των ομάδων πατατοπαραγωγών και σιτοπαραγωγών με τον υπουργό Γεωργίας, εξέφρασε εκ μέρους των αγροτών, ο πρόεδρος του Παναγροτικού, Κυριάκος Καϊλάς.

Μιλώντας στην εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ και συγκεκριμένα αναφερόμενος στο τι «κέρδισαν» οι αγρότες μετά τις κινητοποιήσεις της Τρίτης, στάθηκε σε τρεις αποφάσεις που λήφθηκαν στη συνάντηση με τον Υπουργό, για τις οποίες είπε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρώτον, ο κ. Καϊλάς χαιρέτησε τη σύσταση ομάδας εργασίας στη βάση οδηγιών του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Δεύτερον, αναφορικά με την πρόσθετη κατανάλωση νερού λόγω του καύσωνα, εξέφρασε ικανοποίηση από την απόφαση του Υπουργείου να υπολογιστεί το νερό που παραχωρείται για σκοπούς άρδευσης από το Νότιο Αγωγό, με τρόπο ώστε να μην καταβληθεί το τέλος των 45 σεντ ανά κυβικό μέτρο, αλλά στα 17 σεντ. Και τρίτον, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες το 2023 από την ανομβρία, καθώς και για άλλες ζημιές.

Την ίδια ώρα ο κ. Καϊλάς τόνισε ότι οι υποσχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για αύξηση των εξαγωγών των κυπριακών αγροτικών προϊόντων, ώστε η συνεισφορά του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ να αυξηθεί από το 3% στο 5% - ένας υψηλός στόχος για τον ίδιο-, δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτούνται πολλά να γίνουν. Γι' αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, θα γίνονται κάθε εβδομάδα συσκέψεις μεταξύ των αγροτών και του Υπουργείου. «Πρέπει να κάνουμε το επάγγελμα του αγρότη βιώσιμο, άλλος τρόπος δεν υπάρχει, δεν είναι λύση να βγαίνουμε στους δρόμους», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επηρεαζόμενοι αγρότες βλέπουν αύριο και τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών, με τον κ. Καϊλά να κάνει λόγο για ικανοποιητικό αποτέλεσμα από αυτή τη συνάντηση, δεδομένου ότι ο Επίτροπος τον διαβεβαιωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα ο ΚΟΑΠ θα καταβάλει τα ποσά των επιδοτήσεων στους αγρότες.

Ξενοφώντος: Απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τις αιτήσεις

Στη συνάντηση, όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, εξετάστηκαν διάφορα ζητήματα και σημείωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας την οποία αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι έγινε αναφορά και δέσμευση για εξέταση αιτημάτων των άλλων κλάδων για πρόταση έκτακτης επιχορήγησης.

Όσον αφορά την υπερκατανάλωση του νερού λόγω καύσωνα και άλλων καιρικών συνθηκών αποφασίστηκε να καταβληθούν τα 17 σεντ αντί τα 45 σεντ.

Εξετάστηκε επίσης το πλαίσιο του Ταμείου Διαχείρισης Κινδύνου με στόχο την αύξηση του ποσοστού κάλυψης της ζημιάς όπως επίσης αναθεώρηση των μέσων όρων παραγωγής. Αυτό όπως είπε, θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες, με στόχο το πλαίσιο αυτό να διορθωθεί.

Ανέφερε ακόμα ότι αποφασίστηκε ότι θα εξεταστεί η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για την ανομβρία και άλλες ζημιές του 2023. Επίσης, ανέφερε, θα συγκληθεί η Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου για να ετοιμάσει πρόταση η οποία θα κατατεθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο στις 20 του μήνα για να είναι έτοιμοι για την καταβολή των αποζημιώσεων των σιτηρών.

Πρόσθεσε ότι εξετάστηκε επίσης το θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών που αφορούν τις αιτήσεις που υποβάλουν οι αγρότες στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Ακόμα, ανέφερε ότι αποφασίστηκε η επίλυση του προβλήματος με τον δειγματοληπτικό έλεγχο από τον Κυπριακό Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) και να γίνουν παραστάσεις στον ΚΟΑΠ ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

Τέλος ανέφερε ότι θα εξεταστεί η υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος σε μεγαλύτερο βαθμό, μέχρι το 100%.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι προτάσεις αυτές είναι κοστολογημένες και αν θα έχουν κάποιο συγκεκριμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι αγροτικές οργανώσεις είναι ικανοποιημένες με την πρόθεση της Κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι θα συνεργάζονται πάντα με οργανώσεις του αγροτικού τομέα για να δίνονται λύσεις.

Όσον αφορά το κόστος, ανέφερε ότι υπάρχει μια τεχνική επιτροπή η οποία συστάθηκε και θα ξεκινήσει από τώρα να μελετά για να δώσει μέχρι τον Μάρτιο, τους πραγματικούς αριθμούς που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση