ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατάθεση πρότασης Κομισιόν για προϋπολογισμό ΕΕ 2020, ύψους €168,3 δισ.

Η πρόταση προβλέπει €156,2 εκατ. για το νέο πρόγραμμα rescEU

Newsroom Κ, Αθήνα

Την πρότασή της για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020 ύψους €168,3 δισ. παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν, ο οποίος είναι ο 7ος και τελευταίος προϋπολογισμός στο πλαίσιο του τρέχοντος μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Η πρόταση προβλέπει €156,2 εκατ. για το νέο πρόγραμμα rescEU, το οποίο αποτελεί αναβάθμιση του υφιστάμενου μηχανισμού πολιτικής προστασίας, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση σεισμών, δασικών πυρκαγιών και άλλων καταστροφών, Το πρόγραμμα, για του οποίου την υλοποίηση εργάσθηκε ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, θα συμβάλει στην ανάπτυξη εφεδρικών ικανοτήτων αντίδρασης σε επίπεδο ΕΕ, όπως, για παράδειγμα, αεροσκάφη και ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης, καθώς και ιατρικές ικανότητες έκτακτης ανάγκης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόταση οι πόροι του προϋπολογισμού για το 2020 θα διατεθούν στους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας: αφενός, ανταγωνιστική οικονομία και νεολαία και, αφετέρου, ενίσχυση της ασφάλειας και της αλληλεγγύης εντός και εκτός της ΕΕ και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν το 21% του συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού για το 2020 θα διατεθεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον φιλόδοξο στόχο της διάθεσης του 20 % του τρέχοντος μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ σε δραστηριότητες που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αναλήψεις υποχρεώσεων άνω των €83 δισ. θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και τις ευρωπαϊκές περιφέρειες, και θα στηρίξουν τη νεολαία.

Από το ποσό αυτό θα διατεθούν:

- €13,2 δισ. για έρευνα και καινοτομία σε ολόκληρη την Ευρώπη στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» —η μεγαλύτερη και τελική δόση του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ (+6,4 % σε σχέση με το 2019)— συμπεριλαμβανομένης της τελικής πιλοτικής φάσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, ώστε να στηριχθούν κορυφαίοι καινοτόμοι, μικρές επιχειρήσεις και επιστήμονες με δυνατότητες ταχείας επέκτασης στην Ευρώπη και παγκοσμίως,

- €2,8 δισ. για την εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+,

- €117 εκατ. για την πρωτοβουλία υπέρ της απασχόλησης των νέων (ΠΑΝ), ώστε να στηριχθεί η νεολαία που ζει σε περιφέρειες με υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων (με αποτέλεσμα να ανέλθει σε €4,5 δισ. η συνολική χρηματοδότηση της ΠΑΝ από το 2014 έως το 2020),

- €1,2 δισ.  (+75 % σε σχέση με το 2019) για το ευρωπαϊκό παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo, ώστε να μπορέσει να εξακολουθήσει να επεκτείνει τη διείσδυσή του στην αγορά, από τους σημερινούς 700 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως στους 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες έως τα τέλη του 2020,

- €255 εκατ. για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας (EDIDP), ώστε να δοθούν κίνητρα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συνεργαστούν για να αναπτύξουν προϊόντα και τεχνολογίες στον τομέα της άμυνας. Το EDIDP δίνει τη δυνατότητα να δοκιμαστεί η αμυντική συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ στο πλαίσιο της τρέχουσας δημοσιονομικής περιόδου έως τη σύσταση ενός πραγματικού Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας το 2021.

- €420,6 εκατ.  (+34,6 % σε σχέση με το 2019) για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2019 για τη δημιουργία μόνιμου σώματος 10 000 συνοριοφυλάκων έως το 2027,

- €560 εκατ. για άτομα που χρήζουν βοήθειας στη Συρία, καθώς και για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους στην ευρύτερη περιοχή.

Προβλέπει επίσης ποσά για τη συνεχή στήριξη για την ανάπτυξη του συστήματος εισόδου/εξόδου, του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού, του αναβαθμισμένου συστήματος πληροφοριών Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με γενικό στόχο την αύξηση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ για να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση