ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατεχόμενα: Καθορίστηκε ο νέος κατώτατος μισθός

Αντιδρούν οι εργοδότες

ΚΥΠΕ

Το «υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» στα κατεχόμενα, ανακοίνωσε ότι ο μηνιαίος κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα αυξάνεται κατά 40% φτάνοντας στις 7 χιλιάδες τουρκικές λίρες (ΤΛ) (περίπου 562 ευρώ) και ο καθαρός κατώτατος μισθός στις 6 χιλιάδες 90 ΤΛ (489 ευρώ) από την 1η Ιανουαρίου 2022, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Στο θέμα αναφέρονται τα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στα τ/κ ΜΜΕ σημειώνοντας ότι μετά από χθεσινή συνεδρία της «επιτροπής καθορισμού κατώτατου μισθού», ανακοινώθηκε ότι ο νέος κατώτατος μισθός αυξάνεται στις 40,38 ΤΛ την ώρα, στις 323,07 ΤΛ την ημέρα, στις 1.615,38 ΤΛ την βδομάδα και στις 6.090 τον μήνα (καθαρά).

Ο πρόεδρος της «επιτροπής» Ερμάν Γιαϊλί σε δηλώσεις του είπε ότι, στην χθεσινή συνεδρία συμμετείχαν πέντε εκπρόσωποι του «κράτους», πέντε εκπρόσωποι της πλευράς των εργαζομένων και τέσσερις εκπρόσωποι των εργοδοτών.

Είπε ακόμα ότι η χθεσινή απόφαση λήφθηκε με τις δέκα θετικές ψήφους των εκπροσώπων των εργαζομένων και του «κράτους» και ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών εγκατέλειψαν την συνεδρία και δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα είναι 28,67 ΤΛ την ώρα, 229,38 ΤΛ την ημέρα, 1.146,92 ΤΛ την βδομάδα και 4,970 ΤΛ τον μήνα. Ο καθαρός μηνιαίος μισθός υπολογίζεται στις 4,324 ΤΛ.

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP- κόμμα των εποίκων) Αλί Ακίν Οντέρ ανάφερε ότι κατά τον καθορισμό του κατώτατου μισθού παραβιάστηκαν οι «εκλογικές» απαγορεύσεις και ανακοινώθηκε ο κατώτατος μισθός με μια «λαϊκίστικη προσέγγιση» χωρίς να ακουστεί η φωνή της συντεχνίας των εργοδοτών.

Η «Γενί Ντουζέν» γράφει στο δημοσίευμα της ότι μετά την λήψη της χθεσινής απόφασης, ο αντιπρόεδρος της «συντεχνίας» των εργοδοτών, Μετίν Αρχούν δήλωσε στην εφημερίδα ότι θα υποβάλουν ένσταση για τον νέο κατώτατο μισθό και ότι 15 ημέρες μετά την ένσταση θα συνέλθει ξανά η «επιτροπή».

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι πιο «προσεχτική» η «κυβέρνηση και θα προκύψει συμφωνία, ο Αρχούν πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί θα προσφύγουν στα «δικαστήρια» και θα καταχωρήσουν «αγωγή».

Σε δηλώσεις για το θέμα, ο αντιπρόεδρος της συντεχνίας Hür-İş Αχμέτ Σερντάρογλου είπε ότι έπρεπε να δώσουν μιαν χαρμόσυνη είδηση στους εργαζόμενους πριν τη πρωτοχρονιά και πρόσθεσε ότι η έγνοια τους είναι να μην οδηγήσουν σε χρεοκοπία κανέναν αλλά ούτε και να αφήσουν κανέναν νηστικό.

«Δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε έναν αριθμό πολύ χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας. Αν θα πάνε στη δικαιοσύνη, ας πάνε», σημείωσε ο Σερντάρογλου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της συντεχνίας Ντεβίς, Κοράλ Ασιάμ είπε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 50% και ότι το «κράτος» έπρεπε να αναλάβει περισσότερη ευθύνη.

Στο μεταξύ, σε δημοσίευμα της επί του θέματος η «Κίπρις Πόστασι» γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Φαϊζ Σουτζούογλου σε δηλώσεις του για το θέμα είπε ότι κινήθηκαν πολύ γρήγορα στο θέμα του καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού και πρόσθεσε ότι ίσως να μπορούσαν να έβρισκαν κοινό παρονομαστή αν δημιουργούσαν την δυνατότητα συζήτησης για λίγο πιο μακρό χρονικό διάστημα.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή την Πέμπτη το πρωί, ο Σουτζούογλου είπε ότι η εργοδοτική πλευρά υπέβαλε ένσταση κατά του νέου κατώτατου μισθού και ότι αυτή η ένσταση θα εξεταστεί, όπως απαιτεί η διαδικασία.

Σε δηλώσεις του ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) Κουτρέτ Όζερσαϊ είπε ότι ως κόμμα υποστηρίζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση θα υπάρξει και ένα «σοβαρό πακέτο στήριξης» που θα περιέχει παροχή στήριξης και στους εργοδότες, όπως προνοεί το πακέτο οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε το ΗΡ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X