ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομισιόν: Εντός ορίων ο πληθωρισμός το 2023

Στο 3,5% αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το 2022 (και στο 3,9% για την Ε.Ε.), ενώ το 2023 αναμένεται να μειωθεί στο 1,7% (1,9% στην Ε.Ε.)

Kathimerini.gr

Γιάννης Παλαιολόγος

Στο 3,5% αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το 2022 (και στο 3,9% για την Ε.Ε.), ενώ το 2023 αναμένεται να μειωθεί στο 1,7% (1,9% στην Ε.Ε.), σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάζονται αυτή στιγμή από τον επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. Η πρόβλεψη για το 2023 επαναφέρει την αύξηση των τιμών εντός του καταστατικού στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενισχύει τα επιχειρήματα όσων πιέζουν για αύξηση των επιτοκίων στους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν μόλις 2,2% για το 2022 και 1,4% για το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη έχει φτάσει στο επίπεδο-ρεκόρ του 5,1%. Για το 2021 συνολικά, κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στο 2,6% για την Ευρωζώνη και στο 2,9% για την Ε.Ε. Η Κομισιόν προβλέπει ότι θα παραμείνει στο 4,8% κατά μέσο όρο στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους στην Ευρωζώνη και δεν θα πέσει κάτω από το 3% πριν το γ’ τρίμηνο. Στο δ’ τρίμηνο του 2022, προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στο 2,1%.

Η παρατεταμένη ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων έχει οδηγήσει σε αλλαγή στάσης της ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ, που μέχρι πρότινος απέκλειε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων εντός του 2022, την περασμένη εβδομάδα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ο νέος διοικητής της Bundesbank, Χόακιμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Die Zeit, δηλώνει ότι «αν η εικόνα [του πληθωρισμού] δεν αλλάξει ως το Μάρτιο, θα υποστηρίξω την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής» (μία σαφής νύξη ότι θα πιέσει για αύξηση επιτοκίων).

Η Κομισιόν προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος στην Ευρωζώνη (έναντι 4,3% τον Νοέμβριο) και κατά 2,7% το 2023 (έναντι 2,4% στην προηγούμενη πρόβλεψη). Για την Ε.Ε. προβλέπεται ανάπτυξη 4% φέτος και 2,8% του χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση