ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορυφώνεται η αγωνία για την τουρκική οικονομία

Ο Ερντογάν επιμένει στην ανορθόδοξη θεωρία του για τα επιτόκια

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την Τετάρτη την ανορθόδοξη θεωρία του ότι η μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό, μια ημέρα πριν από την αναμενόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας για μια απόφαση για το επιτόκιο.

Απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο στις 17 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν είπε ότι «δεν μπορεί να περπατήσει δίπλα σε αυτούς που υπερασπίζονται τα επιτόκια».

«Τα επιτόκια είναι η αιτία και ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα. Οι φίλοι μας που υπερασπίζονται τα επιτόκια δεν πρέπει να προσβάλλονται, αλλά δεν μπορώ να περπατήσω μαζί με αυτούς που υπερασπίζονται τα επιτόκια», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

«Τι συμβαίνει με τους φίλους μας;» ρώτησε, πιθανώς αναφερόμενος στις προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών Λουτφί Ελβάν για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Θα αφαιρέσουμε αυτό το επιτόκιο από τους ώμους του λαού μας. Θα συνεχίσω τον αγώνα μου ενάντια στα επιτόκια όσο βρίσκομαι σε αυτή τη θέση», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος

Μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε επίσης, ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι ανεξάρτητη.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η λίρα

Τα σχόλιά του Προέδρου της Τουρκίας έρχονται την ημέρα που η τουρκική λίρα έφτασε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο λόγω ανησυχιών για λάθη στη νομισματική πολιτική.

Μετά την πτώση σχεδόν 3% στις 16 Νοεμβρίου, η λίρα υποχώρησε περαιτέρω στα 10,56 ανά δολάριο, ανεβάζοντας τις απώλειες του 2021 στο 28%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Άγκυρα, υποκύπτοντας στις πολιτικές πιέσεις, η κεντρική τράπεζα φαίνεται να ετοιμάζεται να μειώσει το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 15% στις 18 Νοεμβρίου, ενώ ο πληθωρισμός εκτινάσσεται σχεδόν στο 20%.

Ο Ερντογάν έχει αντικαταστήσει αρκετούς επικεφαλής και μέλη της κεντρικής τράπεζας στην προσπάθειά του να μειώσει τα επιτόκια με την ελπίδα ότι θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση