ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κριστίν Λαγκάρντ: Ορθή η πολιτική της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Ανθεκτικές οι τράπεζες της ευρωζώνης - Την απόφαση της EKT να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης υπερασπίστηκε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, λόγω των υψηλών επιπέδων πληθωρισμού αλλά και της συνεχιζόμενης αναταραχής στον τραπεζικό τομέα, υπερασπίστηκε σήμερα η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια ακρόασης της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια, η κα. Λαγκάρντ σημείωσε πως αυτές θα καθοριστούν «από την εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής». Προσέθεσε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ «παραμένουν το κύριο εργαλείο μας για τον καθορισμό της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής».

Για τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε πως προβλέπεται να κυμανθεί στο 5,3% το 2023, στο 2,9% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Ταυτόχρονα, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Όσον αφορά τον πληθωρισμό εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων, αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,6% το 2023, υψηλότερος από ό,τι αναφερόταν στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, προβλέπεται να μειωθεί στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% το 2025, καθώς οι πιέσεις από προηγούμενες κρίσεις προσφοράς και το άνοιγμα της οικονομίας εξασθενούν και καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική μειώνει ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση.

Ανθεκτικότητα ευρωπαϊκών τραπεζών

Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις και την ταχύτητα των ενεργειών των ελβετικών Αρχών για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την Credit Suisse.

«Αυτές οι ενέργειες ήταν καθοριστικές για την αποκατάσταση των συνθηκών της αγοράς και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί όπως απαιτείται για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.

«Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρή ρευστότητα και κεφάλαια. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη πολιτικής της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί, και για να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση