ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρονίδης: Οι κυπριακές τράπεζες συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα

Ανώτερος Διευθυντής Συνδ.Τραπεζών: Οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες είναι τεράστιες και πολύ-επίπεδες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρά τις προκλήσεις και την αστάθεια που έχουν επιφέρει η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις εναντίον Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το κύμα υψηλού πληθωρισμού και η απότομη και ραγδαία αύξηση των επιτοκίων του ευρώ στο οικονομικό περιβάλλον, οι κυπριακές τράπεζες επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα, παραμένοντας σταθερές και σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες.

Στο πλαίσιο ομιλίας του Ανώτερου Διευθυντή στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, ο κ. Μιχάλης Κρονίδης, σχολίασε ότι το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της ουσιαστικής εξυγίανσης των ισολογισμών τους κατά τα προηγούμενα χρόνια. Οι κυπριακές τράπεζες έχουν προβεί σε σημαντική μείωση του δείκτη των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και σε ενίσχυση της ρευστότητάς τους, ενώ παράλληλα διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πάνω από το ελάχιστο όριο που καθορίζουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμοί και έχουν επανέλθει σε οικονομικά αποτελέσματα κερδοφορίας μετά από χρόνια κατά τα οποία κατέγραφαν σημαντικές ζημιές.

Όπως έιπε ο κ. Κρονίδης, τα τελευταία τρία χρόνια η κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα το τραπεζικό σύστημα, διέρχονται διαδοχικών προκλήσεων όπως είναι η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις εναντίον Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το κύμα υψηλού πληθωρισμού και η απότομη και ραγδαία αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κρονίδης σχολίασε ότι συνεχίζουν να στηρίζουν και να χρηματοδοτούν τα κυπριακά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προβαίνοντας σε σημαντική χορήγηση νέων δανείων. Κατά την τριετία 2020-2022 έχουν χορηγήσει συνολικά €8,5 δισ. ευρώ νέα δάνεια.

Αυτούσια η ομιλία του κ. Κρονίδη

Κυρίες και κύριοι,

Τα τελευταία τρία χρόνια η κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα το τραπεζικό σύστημα, διέρχονται διαδοχικών προκλήσεων όπως είναι η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις εναντίον Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το κύμα υψηλού πληθωρισμού και η απότομη και ραγδαία αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Παρά τις προκλήσεις και την αστάθεια που έχουν επιφέρει τα πιο πάνω γεγονότα στο οικονομικό περιβάλλον, οι κυπριακές τράπεζες επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα, παραμένοντας σταθερές και σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες.

Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της ουσιαστικής εξυγίανσης των ισολογισμών τους κατά τα προηγούμενα χρόνια. Οι κυπριακές τράπεζες έχουν προβεί σε σημαντική μείωση του δείκτη των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και σε ενίσχυση της ρευστότητάς τους, ενώ παράλληλα διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πάνω από το ελάχιστο όριο που καθορίζουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμοί και έχουν επανέλθει σε οικονομικά αποτελέσματα κερδοφορίας μετά από χρόνια κατά τα οποία κατέγραφαν σημαντικές ζημιές. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να στηρίζουν και να χρηματοδοτούν τα κυπριακά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προβαίνοντας σε σημαντική χορήγηση νέων δανείων. Κατά την τριετία 2020-2022 έχουν χορηγήσει συνολικά €8,5 δισ. ευρώ νέα δάνεια.

Η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη σταθερότητας, για βιώσιμη ανάπτυξη, για πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση αλλά και για πρόοδο και ευημερία της κοινωνίας των πολιτών.

Περνώντας στο αύριο, οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες είναι τεράστιες και πολύ-επίπεδες.

Βραχυπρόθεσμα έχουν να διαχειριστούν τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο λόγω της απότομης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού. Η συνετή πολιτική που ακολουθήθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια, τα αυστηρότερα κριτήρια παραχώρησης νέων δανείων, που ορθά επέβαλε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, και ο ενδελεχής έλεγχος της ικανότητας αποπληρωμής, υιοθετώντας δυσμενή σενάρια αύξησης των δανειστικών επιτοκίων κατά την εξέταση των αιτήσεων, προσδίδουν σιγουριά και αυτοπεποίθηση ότι οι όποιοι κίνδυνοι είναι διαχειρίσιμοι.

Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι τα προηγούμενα χρόνια των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και δεν αντικατοπτρίζουν την κανονικότητα. Αντίθετα, με τη σταδιακή επάνοδο του πληθωρισμού στα επίπεδα που στοχεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο νέος κύκλος κανονικότητας θα επέλθει με πιο λογική επιτοκιακή πολιτική, ναι μεν σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα επιτοκίων αλλά όχι μηδενικά ή ελάχιστα πιο πάνω από το 0%.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα οι προτεραιότητες των κυπριακών τραπεζών αφορούν τη συνέχιση και ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ούτως ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας. Παράλληλα, μεγάλος στόχος παραμένει η μετάβαση στην πράσινη οικονομία διαμέσου της εφαρμογής των προνοιών και των κριτηρίων του ESG, της βιώσιμης χρηματοδότησης και των μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι η επιτυχής διαχείριση όλων των πιο πάνω στόχων και προκλήσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων και κυρίως του κράτους, των τραπεζών, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Μόνο έτσι θα τεθούν οι βάσεις για ευημερία και για ένα μέλλον πιο παραγωγικό, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, πιο ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις και πιο ευαίσθητο προς τους πολίτες και τα νοικοκυριά.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να ευχαριστήσω τις τράπεζες μέλη του Συνδέσμου αλλά και προσωπικά όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την άψογη συνεργασία και τη διαχρονική στήριξη που παρέχουν στον Σύνδεσμο. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το προσωπικό του Συνδέσμου για την αφοσίωση, την παραγωγικότητα και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύει και που έχει καταφέρει να καταστήσει τον Σύνδεσμο Τραπεζών ως ένα σοβαρό και αξιόπιστο φορέα έκφρασης των θέσεων και απόψεων του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Επίσης, καλωσορίζω και ευχαριστώ τους κυρίους Chris Davis, Managing Director, Kyndryl Ireland και Βασίλης Παναγιωτίδης, Ανώτερος Διευθυντής, Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών οι οποίοι βρίσκονται σήμερα μαζί μας ερχόμενοι από την Ιρλανδία και την Ελλάδα στην Κύπρο αποκλειστικά για τις εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στον Γενικό Διευθυντή κύριο Μιχάλη Καμμά και να του ευχηθώ εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και του προσωπικού του Συνδέσμου γρήγορη ανάρρωση και σύντομη επιστροφή στα καθήκοντα του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση