ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λιμάνι Λάρνακας: Παραμένουν στην εργασία τους οι εργαζόμενοι της Kition

«Με χαρά μπορούμε να δούμε σήμερα ότι έχουμε φτάσει σε μια καλή λύση, για το τι προνοεί η επόμενη μέρα για τους εργαζόμενους», ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών

ΚΥΠΕ

Σε συμφωνία κατέληξαν Κυβέρνηση και εκπρόσωποι των εργαζομένων στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη.

Στο πλαίσιο της διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, συμφωνήθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και εκπροσώπων εργαζομένων η εξασφάλιση της μεταβατικής εργοδότησης από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και Αμμοχώστου του προσωπικού του οποίου η εργοδότηση τερματίζεται μετά τον τερματισμό της σύμβασης της κυβέρνησης με την εταιρεία Κίτιον.

Συμφωνήθηκε, επίσης, να γίνει καταγραφή των εργασιών που εκτελούνταν από αυτούς τους εργαζομένους, σε συνάρτηση με τις εργασίες που διεξάγονται στο λιμάνι και τη μαρίνα για την ανάθεση ανάλογων καθηκόντων. Ακόμα, συμφωνήθηκε να συμπεριληφθεί στους όρους του διαγωνισμού για την ανάθεση της διαχείρισης και ανάπτυξης λιμανιού και της μαρίνα Λάρνακας, η εργοδότηση αυτού του προσωπικού από τον νέο ανάδοχο.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας, οι διεργασίες, που προνοούνται σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν άμεσα.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου τον ρόλο του εργοδότη για την εξασφάλιση της μεταβατικής εργοδότησης του προσωπικού, για το οποίο τερματίζεται η απασχόληση στο λιμάνι και τη μαρίνα αναλαμβάνει η Αναπτυξιακή Εταιρία Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Όπως σημείωσε, οι όροι εργοδότησης του προσωπικού αυτού είναι εκείνοι, που προνοούνται μέσα από τη συλλογική σύμβαση, που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε ισχύ.

Σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, είπε ότι «η επόμενη μέρα για τους εργαζόμενους ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα μας» για να προσθέσει ότι «με χαρά μπορούμε να δούμε σήμερα ότι έχουμε φτάσει σε μια καλή λύση, για το τι προνοεί η επόμενη μέρα για τους εργαζόμενους».

Η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, δήλωσε από πλευράς ότι «μετά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, που σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο λιμάνι και τους οποίους εμείς εκπροσωπούμε και έχουμε ρυθμισμένους όρους απασχόλησης, μέσα από τη συλλογική σύμβαση να συνεχίσουν να εργοδοτούνται με τους ίδιους όρους απασχόλησης».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πλαίσιο, το οποίο έχει αποφασιστεί και έχει συμφωνηθεί, «δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο ΓΓ ΟΜΕΠΕΓΙΕ-ΣΕΚ, Χαράλαμπος Αυγουστή, είπε πως «εφόσον έχουμε συμφωνία σε ανώτατο επίπεδο είναι ικανοποιητικό και είναι μια σωστή βάση, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργεί το λιμάνι και να έχουν εργασία με τη συλλογική τους σύμβαση και τους όρους εργοδότησης αυτοί οι άνθρωποι, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι μέλη μας να μην θυματοποιηθούν από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, την οποία βιώσαμε με τον τερματισμό των εργασιών με την ανάδοχο εταιρεία».

Η ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας 

Στο πλαίσιο της διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, συμφωνήθηκαν μεταξύ της Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των εργαζομένων τα εξής:

  1. Η εξασφάλιση της μεταβατικής εργοδότησης του προσωπικού για το οποίο τερματίζεται η απασχόληση στο λιμάνι και τη μαρίνα, από την Αναπτυξιακή Εταιρία Λάρνακας και Αμμοχώστου.
  1. Η καταγραφή των εργασιών που εκτελούνταν από αυτούς τους εργαζομένους, σε συνάρτηση με τις εργασίες που διεξάγονται στο λιμάνι και τη μαρίνα για την ανάθεση ανάλογων καθηκόντων.
  1. Η συμπερίληψη στους όρους του νέου διαγωνισμού για την ανάθεση της διαχείρισης και της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας, της εργοδότησης από τον νέο ανάδοχο αυτού του προσωπικού.

Οι διεργασίες που προνοούνται σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση