ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιμάνι Λάρνακας: Το ενδιαφέρον από Κατάρ και τα επόμενα βήματα

Μέρος των απαιτήσεων μας προς την ανάδοχο εταιρεία είναι και το ποσό των 8 εκατομμυρίων της εγγυητικής, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης και στην ετοιμασία χρονοδιαγραμμάτων για τις διαδικασίες που πρέπει να υλοποιηθούν για την ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, προχωρά το Υπουργείο Μεταφορών μετά τον τερματισμό με την κοινοπραξία Kition Ocean Holdings Ltd.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, «οι οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρες, έχει εκφράσει έντονα την επιθυμία του το έργο να επανέλθει σε πορεία υλοποίησης, ζητώντας χρονοδιαγράμματα. Ζήτησα και πήρα λίγο χρόνο μέχρι να συναντηθώ με τους οργανωμένους φορείς της πόλης, κάτι το οποίο θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής. Στη συνέχεια θα ετοιμάσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες που πρέπει να υλοποιηθούν και μετά θα ενημερώσω τον Πρόεδρο. Το έργο κατατάσσεται σε υψηλή προτεραιότητα και με βάση τις οδηγίες του Προέδρου θα συσταθεί μια ομάδα έργου, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση του έργου προς υλοποίηση. Συνεπώς αναμένουμε να έχουμε σύντομα αποτελέσματα όπως είναι και επιθυμία του».

Ερωτηθείς αν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα συζητήθηκαν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Βαφεάδης απάντησε «συζητήθηκε και λήφθηκε η απόφαση ότι το έργο θα προχωρήσει και θα προσκληθούν προσφορές από ενδιαφερομένους επενδυτές».

Το ενδιαφέρον από Κατάρ

«Ο Εμίρης του Κατάρ κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, είχε εκφράσει μια πρόθεση διερεύνησης της δυνατότητας επένδυσης σε μεγάλα έργα. Εμείς κατατάσσομαι το ενδιαφέρον του σε μια ευρεία κατηγορία ότι η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση για αυτό και προσελκύει τον ενδιαφέρον και από άλλα μεγάλα επενδυτικά ταμεία. Συνεπώς αυτό μας δίνει ελπίδα όταν προσκληθούν προσφορές για υλοποίηση του έργου θα συμμετέχουν όπως προβλέπεται στη νομοθεσία», δήλωσε ο Υπουργός σχετικά με το αν ισχύει το ενδιαφέρον από Κατάρ.

Όσον αφορά για το ενδεχόμενο διαχωρισμού του έργου, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε «είναι από τις επιλογές που πρέπει να αξιολογήσουμε αμέσως μετά για να καταλήξουμε στο μοντέλο το οποίο θα ακολουθήσουμε, ενώ για το τι μέλλει γενέσθαι με την εγγυητική που έληξε, ο Υπουργός τόνισε «η Δημοκρατία έχει υποστεί διάφορα κόστη και ζημίες, αυτά θα απαιτηθούν μέσω της σωστής διαδικασίας και μέρος των απαιτήσεων μας προς την ανάδοχο εταιρεία είναι και το ποσό των 8 εκατομμυρίων της εγγυητικής».

Έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών 

Συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη. Συγκεκριμένα, στη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 09:30 το πρωί έπειτα από εισήγηση των Bουλευτών του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, Γιαννάκη Γαβριήλ, Βαλεντίνου Φακοντή και Ανδρέα Πασιουρτίδη, του Bουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Ορφανίδη και του Bουλευτή της ΔΗΠΑ Μιχάλη Γιακουμή, θα συζητηθεί το θέμα «Παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας μετά την υπογραφή των συμβολαίων και την παραχώρηση του κρατικού λιμένα στον ιδιώτη επενδυτή».

Πέραν του Υπουργού Μεταφορών, στη συνεδρίαση της Επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Αντώνης Κουτσούλλης και ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού Κώστας Κωνσταντίνου και εκπρόσωποι της εταιρείας Kition Ocean Holdings Ltd.

Επίσης, κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Γενικού Λογιστηρίου και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Λάρνακας, ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση