ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μειωμένος κατά 14,3% ο Προϋπολογισμός του Υπ. Εργασίας

Η μείωση οφείλεται σύμφωνα με την υπουργό κατά κύριο λόγο στη συνολική μείωση παροχών κοινωνικής πρόνοιας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μειωμένος κατά 14,3% παρουσιάζεται για το 2020 ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ ο τακτικός προϋπολογισμός του Υπουργείου παρουσιάζει για το 2020 μείωση €10,2εκ., είπε η πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου, Ζέτα Αιμιλιανίδου, προσθέτοντας ότι η μείωση του 2020 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνολική μείωση παροχών κοινωνικής πρόνοιας.

Η κα. Αιμιλιανίδου παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2020, 2021 και 2022. Όπως είπε, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2020, 2021 και 2022 ανέρχεται σε €989,6εκ., €982,5εκ και €973,2εκ., αντίστοιχα, σε σύγκριση με €1.003,9εκ. το 2019.

«Παρουσιάζει μείωση €14,3εκ. για το 2020, περαιτέρω μείωση €7,1εκ για το 2021 και ακόμη περαιτέρω μείωση €9,3εκ για το 2022. Στα πιο πάνω ποσά περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ύψους €18,1εκ, €11,5εκ και €4εκ για τα έτη 2020, 2021 και 2022 αντίστοιχα, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης», σημείωσε. Ανέφερε, επίσης, ότι ο τακτικός προϋπολογισμός για το 2020, 2021 και 2022 ανέρχεται σε €956,3εκ., €955,1εκ. και €954,5εκ., αντίστοιχα, σε σύγκριση με €966,5εκ το 2019 παρουσιάζοντας μείωση €10,2εκ. το 2020, μετά μείωση €1,2εκ. το 2021 και τέλος περαιτέρω μείωση €0,6εκ. το 2022.

«Η μείωση του 2020 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνολική μείωση παροχών κοινωνικής πρόνοιας. Συγκεκριμένα, μειώνονται το επίδομα τέκνου κατά €5,4εκ., η χορηγία σε συνταξιούχους κατά €6εκ, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατά €3,9εκ. και η κάλυψη υλικών συνθηκών υποδοχής σε αιτητές διεθνούς προστασίας κατά €3,5εκ., ενώ αυξάνονται το επίδομα μάνας κατά €1,2εκ., το συμπλήρωμα κατώτατης σύνταξης κοινωνικών ασφαλίσεων κατά €1εκ και το επίδομα διακίνησης σε άτομα με αναπηρίες κατά €3,9εκ.», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι από τον προϋπολογισμό του 2020 μεταφέρεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η κρατική χορηγία προς το Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου ύψους €2,5εκ.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η Υπουργός Εργασίας είπε πως προτεραιότητα των πολιτικών της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία επιτρέπει ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, την επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και την προστασία των ευάλωτων ομάδων από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Άρα, ανεργία κάτω του 5%. Οι άξονες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι πρώτο η αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία όπως γνωρίζεται σήμερα είναι στο 6,5%, μετά από το 2013 που είχε φτάσει και το 16%. Η βελτίωση της απασχόλησης που όλα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η απασχόληση έχει βελτιωθεί. Άρα, η οποιαδήποτε μείωση της ανεργίας δεν οφείλεται σε άλλους παράγοντες αλλά και σε αύξηση της απασχόλησης», πρόσθεσε.

Άλλοι άξονες προτεραιότητας του Υπουργείου Εργασίας, συνέχισε η κα. Αιμιλιανίδου, είναι η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων και ιδιαίτερα των ικανών προς εργασία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην αγορά εργασίας, η μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και οι οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες που παρέχονται τόσο στους εργαζόμενους τόσο και στους άνεργους αλλά και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Όπως ανέφερε, θεμέλιο της μεταρρύθμισης του Κράτους πρόνοιας αποτελούσε από το 2014 η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

«Η κατάργηση ενός αναχρονιστικού συστήματος του δημόσιου βοηθήματος και η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Όταν το 2014 εγκρίθηκε η νομοθεσία, είχαμε παραλάβει πέραν των 100.000 αιτήσεων από ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά δεν είχαν τα αναγκαία προς διαβίωση. Επιπρόσθετα, το 2014 είχαν μεταφερθεί όλα τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, Επίδομα τέκνου και όλα τα σχετικά επιδόματα που μέχρι εκείνη την στιγμή τα διαχειριζόταν το Υπουργείο Οικονομικών», συμπλήρωσε. Η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι στόχος με βάση την νομοθεσία, η οποία είχε εγκριθεί ήταν όπως δημιουργηθεί ένα μητρώο, όπου το κάθε πρόσωπο το οποίο λάμβανε επιδόματα, «να γνωρίζουμε για πρώτη φορά την ακίνητη ιδιοκτησία, τα εισοδήματα, τις καταθέσεις και όλα όσα αφορούσαν αυτό το πρόσωπο».

«Στόχος ήταν να μπορέσουμε να δούμε ότι τα χρήματα τα οποία δαπανιόταν, πραγματικά πήγαιναν σε εκείνους που τα χρειαζόντουσαν και σήμερα πρέπει να πω ότι το μητρώο αυτό έχουμε τα στοιχεία για πέραν των 250.000 οικογενειών. Σήμερα 22.300 οικογένειες βρίσκονται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», σημείωσε. Ανέφερε, επίσης, ότι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η προώθηση της ισότητας, μέσω της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου και της υλοποίησης νέων μέτρων που στοχεύουν στην ίση μεταχείριση των δύο φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων, επενδύοντας έτσι στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και γενικά στην ευημερία του συνόλου.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για τα θέματα αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω νομοσχεδίων που έχουμε καταθέσει και έχουν εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρέχεται για πρώτη φορά πληρωμένη άδεια πατρότητας σε χιλιάδες νέους γονείς καθώς επίσης και σύνταξη χηρείας σε άνδρες, αφού έχει αρθεί επιτέλους η αδικία που υπήρχε στη νομοθεσία όλα τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε.

Αλλαγές στις διοικητικές δομές του Υπουργείου Εργασίας

Η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι από τις κύριες προτεραιότητες για το 2020 είναι οι αλλαγές στις διοικητικές δομές του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κάθε πολίτη και οικογένειας, αλλά και να στηρίξει την ορατή πλέον ανάκαμψη της οικονομίας και την συνέχιση μιας αναπτυξιακής πορείας της χώρας. «Άμεσος μας στόχος είναι η απλοποίηση και εκσυγχρονισμός των διαδικασιών στο σύνολο των τμημάτων και υπηρεσιών του Υπουργείου, ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και του εργαζόμενου. Προς επίτευξη του στόχου αυτού έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες για μελέτη όλων των διαδικασιών που επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο τους πολίτες, ώστε να απλοποιηθούν προς όφελος των πολιτών», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε η κα. Αιμιλιανίδου, έχουν επίσης περιληφθεί στον Προϋπολογισμό οι απαραίτητες διατάξεις για τη δημιουργία της οργανικής δομής και τη στελέχωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας με μόνιμο προσωπικό.

Κατάργηση Ταμείων στις ΥΚΑ – Μηχανογραφημένα συστήματα Υπηρεσιών

Η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι έχει αποφασιστεί η κατάργηση των ταμείων που λειτουργούν στα γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την παράλληλη υιοθέτηση αυτοματοποιημένων μεθόδων είσπραξης των εισφορών στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως η χρήση τραπεζικών καρτών. Σημείωσε ότι ο στόχος τους για το 2020 είναι όπως αντικατασταθούν όλες οι υποβολές αιτήσεων με ηλεκτρονική υποβολή. Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι έχει αποφασιστεί η δημιουργία μίας ενιαίας Διαδικτυακής Πύλης, η οποία θα παρέχει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής όλων των αιτήσεων της αρμοδιότητας του Υπουργείου, την ηλεκτρονική παρακολούθηση της προόδου των αιτήσεων από τους αιτητές, καθώς και τη δυνατότητα άντλησης και παρακολούθησης σημαντικών στατιστικών στοιχείων από τη διοίκηση των Υπηρεσιών του Υπουργείου.

Βία στην οικογένεια

Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε, παράλληλα, ότι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης βρίσκεται η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια. Όπως είπε, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία, καθώς και στην πολύπλευρη στήριξη και προστασία των γυναικών θυμάτων βίας.

«Στον προτεινόμενο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται δράσεις για την υλοποίηση των πιο πάνω στόχων στη βάση καλών πρακτικών που εφαρμόζονται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η συνέχιση της λειτουργίας και ενίσχυση του Σπιτιού του Παιδιού, το οποίο παρέχει μια πολυθεματική, φιλική προς το παιδί προσέγγιση στη διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς και η δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας, το οποίο θα λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, φιλικό προς τα θύματα βίας για την παροχή κατάλληλης στήριξης και θεραπείας στα θύματα και τις οικογένειές τους. Η τεχνική επιτροπή που δημιουργήθηκε για τη μελέτη και προετοιμασία της σύστασης του «Σπιτιού της Γυναίκας» έχει πρόσφατα ολοκληρώσει το έργο της και πολύ σύντομα θα τεθεί ενώπιων του Υπουργικού Συμβουλίου ολοκληρωμένη πρόταση για την υλοποίησή του», πρόσθεσε.

Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας

Αναφορικά με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, βάσει του οποίου αλλάζει και εκσυγχρονίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών, η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι το Σχέδιο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία και έχει ολοκληρωθεί και με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει αρχίσει η εφαρμογή του σύμφωνα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. «Όλο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, έχει εγκριθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια, με συνολικό κονδύλι 7,3 εκατ., έτσι ώστε να υλοποιηθεί η αναδιάρθρωση», πρόσθεσε.

Άτομα με αναπηρίες

Η κα. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ειδικών κατοικιών μέσα στην κοινότητα, οικογενειακού τύπου, για την υποστηριζόμενη διαβίωση και κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με σοβαρές αναπηρίες τα οποία χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες για να διαβιούν ενσωματωμένα μέσα στην κοινότητα με ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ποιότητα ζωής, ανάπτυξη δεξιοτήτων και μέγιστη αυτονομία, ούτως ώστε να αποφεύγεται η ιδρυματοποίηση και περιθωριοποίηση τους. «Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν για 10 σπίτια στην κοινότητα σε διάφορες επαρχίες. Βρήκαμε αναδόχους για 7 και θα επανάπροκηρύξουμε αυτό το σχέδιο έτσι ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται ειδικά τα άτομα με νοητική αναπηρία», σημείωσε.

Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε, επίσης, στη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Πολυθεματικής Αξιολόγησης και Παρέμβασης για τον Αυτισμό, με το οποίο, όπως είπε, καλύπτεται ένα πολύ μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών στην Κύπρο, προς τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με διαταραχές αυτιστικού φάσματος ως προς την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό. Η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι οι παροχές προς τα άτομα με αναπηρίες ενισχύονται και εμπλουτίζονται σημαντικά καθώς εφαρμόζεται σταδιακά το 2ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία για την τριετία 2018-2020 στο οποίο περιλαμβάνονται 86 συνολικά δράσεις προς υλοποίηση.

Η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια.

«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί όλα τα θέματα να επιληφθούν από την μια μέρα ή το ένα χρόνο, γιατί η κρίση η οποία υπήρχε άφησε χιλιάδες συμπολίτες μας με πολλά προβλήματα τα οποία δεν επιλύονται μόνο με επιδόματα. Εγώ κάνω έκκληση σε όλους ότι είμαστε στη διάθεση όλων για ευπρόσδεκτες καλόπιστες εισηγήσεις», πρόσθεσε.

Αναπτυξιακός προϋπολογισμός

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός για το 2020, 2021 και 2022 ανέρχεται σε €33,1εκ., €27,2εκ. και €18,5εκ., αντίστοιχα, σε σύγκριση με €37,3εκ. το 2019, παρουσιάζοντας μείωση €4,2εκ. το 2020, μείωση €5,9εκ. το 2021 και περαιτέρω μείωση €8,7εκ. το 2022. «Η μείωση για το 2020 οφείλεται στη μείωση των ποσών που περιλαμβάνονται για τα σχέδια για καταπολέμηση ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τα οποία αναμένεται να υλοποιήσει το Υπουργείο κατά την επόμενη τριετία», πρόσθεσε.

Όπως είπε, από το σύνολο των €989,6εκ. των προϋπολογιζόμενων δαπανών για το 2020 το σημαντικότερο μέρος (93% περίπου) αφορά κοινωνικές παροχές, 5% αφορά μισθούς ενώ οι καθαρά λειτουργικές δαπάνες περιορίζονται στο 2%. «Ο συνολικός Προϋπολογισμός για την Κοινωνική Πολιτική του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέρχεται σε περίπου €917εκ.», σημείωσε η κα. Αιμιλιανίδου.

Δηλώσεις Βουλευτών

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Μαρίνος Μουσιούττας, σε δήλωση του είπε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και πρέπει ως πολιτεία να εγκύψουμε ώστε να καταπολεμηθούν οι μεγάλες ανισότητες, οι οποίες προκύπτουν συνεπεία της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών. «Μεταξύ άλλων, αναφέρω ενδεικτικά ότι ο δείκτης ορίου φτώχιας για τα κυπριακά νοικοκυριά, ανέρχεται στο πολύ ψηλό ποσοστό της τάξης του 15,4% όπου είναι εμφανές ότι τα κυπριακά νοικοκυριά έχουν σοβαρές υλικές στερήσεις. Η Κύπρος κατατάσσεται μέσα τις 5 ευρωπαϊκές χώρες με την μεγαλύτερη φτωχοποίηση πληθυσμού, καθώς πάνω από 200.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού. Παράλληλα, η Κύπρος βρίσκεται σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες αυξημένου όριο φτώχιας σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο», πρόσθεσε.

Στα θετικά, συνέχισε, καταγράφεται η σημαντική μείωση της ανεργίας, αλλά, όπως είπε ο κ. Μουσιούττας συνεχίζουν να παραμένουν οι χαμηλοί μισθοί τόσο στους νέους επιστήμονες όσο και τους νέοπροσληφθέντες στο εργασιακό τομέα. Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνεχή αύξηση της απασχόλησης, την μείωση της ανεργίας σε επίπεδα σχεδόν πλήρους απασχόλησης και την σταδιακή αύξηση των μισθών που αναμένεται να συνεχιστεί και τα αμέσως επόμενα χρόνια . «Είναι χαρακτηριστικό πως σε σχέσεις με πριν από 5 χρόνια σήμερα εργάζονται 72.000 συμπολίτες μας περισσότεροι», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Αντρέας Φακοντής, σε δηλώσεις του είπε ότι «διαπιστώσαμε, δυστυχώς, για άλλη μια φορά την αντιλαϊκή, αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ». «Οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται την ώρα που τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2018 κατατάσσουν την Κύπρο ως μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχιας., την ώρα που τα φαινόμενα αστέγων πολλαπλασιάζονται, την ώρα που ανθρώπινες ζωές χάνονται ή αφήνονται στη μοίρα τους λόγω της απουσίας δομών και της αδυναμίας των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ευημερίας να παρέχουν την απαιτούμενη στήριξη στους συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη, την στιγμή που τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και η Κύπρος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ακρίβεια των αγαθών πρώτης ανάγκης», πρόσθεσε. «Χρειάζεται επανασχεδιασμός της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, κάτι που οι κυβερνώντες φαίνεται να μην έχουν την πολιτική βούληση να το πράξουν», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του είπε ότι ως ΕΔΕΚ έθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα για το που βρίσκεται η διαδικασία υλοποίησης συγκεκριμένων προτάσεων που ως ΕΔΕΚ είχαν καταθέσει στο πρόσφατο παρελθόν. Ν«Και συγκεκριμένα, για ζητήματα που αφορούν την πρόωρη αφυπηρέτηση ατόμων με μεσογειακή αναιμία χωρίς να υφίστανται οποιεσδήποτε συνέπειες αποκοπής της σύνταξης τους, την επιδότηση βρεφονηπιακής φροντίδας σε εργαζόμενους γονείς με κύριο στόχο ακριβώς να υπάρχει δυνατότητα προσφοράς εργασίας, την λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών σε μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε οι εργαζόμενοι γονείς να έχουν την ευκαιρία ασφαλούς φύλαξης των παιδιών τους κατά την ώρα της εργασίας τους, την παραχώρηση των 2 εβδομάδων γονικής άδειας, την αντικατάσταση των επιδομάτων σε χαμοσυνταξιούχους με τη μορφή της επικουρικής σύνταξης, τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στην οικογένεια και κυρίως, της βίας εις βάρος γυναικών «που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε παρατηρήσει μια σημαντική αύξηση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την πρόωρη αφυπηρέτηση ατόμων με μεσογειακή αναιμία, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία και αναμένεται σύντομα να επιστρέψει για να κατατεθεί στη Βουλή και πρόσθεσε ότι η πρόθεση είναι ακριβώς να αφυπηρετούν στην ηλικία των 50 χρόνων.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του είπε ότι τα κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση και οι λανθασμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης, της Βουλής και των Τραπεζών , δυστυχώς παραμένουν. «Και παρά την μεγάλη προσπάθεια που έγινε με την μεταρρύθμιση του δημόσιου βοηθήματος και την δημιουργία του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, εμείς διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα κοινωνικής πολιτικής. Ένα από αυτά είναι η υποστελέχωση και η κακή διαχείριση των θεμάτων κοινωνικής ευημερίας από την Υπηρεσία Κοινωνικής Ευημερίας. Θεωρούμε ότι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι, με μόνη και σημαντική παρατήρηση ότι έχουν αργήσει πάρα πολύ. Τα προβλήματα που ταλανίζουν τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας χρονολογούνται, διαπιστώθηκαν από καιρό και δυστυχώς πρέπει να πω ότι ο μόνος που δεν το αντιλαμβάνεται στην έκταση τους και στην κρισιμότητα τους ήταν σήμερα η Υπουργός Εργασίας. Λυπάμαι να το παρατηρήσω», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, σε δηλώσεις του είπε ότι «δυστυχώς, διαπιστώσαμε για ακόμα μια φορά ότι μας χωρίζει χάσμα με την Κυβέρνηση όσον αφορά το συγκεκριμένο Υπουργείο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας». «Οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, η αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού, καθώς και τα κρατικά κονδύλια που δίνονται για το μεταναστευτικό μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουμε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη με το τι πραγματικά συμβαίνει από τη δική μας πλευρά και την Κυβέρνηση. Σε ακόμα ένα προϋπολογισμό, βλέπουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους να είναι ξεχασμένοι και αδικημένοι. Την ίδια ώρα που μόνο το Υπουργείο Εργασίας θα δαπανήσει 12εκ. για τη στήριξη των μεταναστών. Ένα κεφάλαιο, που αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία είναι η στήριξη του Υπουργείου Εργασίας και κατ΄ επέκταση της Κυβέρνησης προς τα άτομα με αναπηρίες», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση