ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα αποφασιστικότητας από ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέρχεται δριμύτερη και αυξάνει τις αγορές τίτλων κατά 600 δισ. ευρώ

ΚΥΠΕ

Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα υπάρχοντα εργαλεία στο οπλοστάσιό της για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας σοβαρότατης ύφεσης στην Ευρωζώνη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε χθες μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης. Μετά τον σχετικά πρόσφατο πρώτο γύρο μέτρων κατά της πανδημίας, η ΕΚΤ επανέρχεται δριμύτερη και αυξάνει τις αγορές τίτλων κατά 600 δισ. ευρώ –στο 1,35 τρισ. ευρώ–, ενώ το όλο πρόγραμμα θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου του 2021, δηλαδή έξι μήνες περισσότερο από τον αρχικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ αλλά και λοιπών διεθνών οργανισμών, φέτος η Ευρωζώνη θα περιπέσει στη χειρότερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, εμφανίζοντας συρρίκνωση 8,7%. Επιπροσθέτως, η ΕΚΤ θα επανεπενδύσει τα έσοδα από τη ρευστοποίηση ομολόγων στο επείγοντος χαρακτήρα πρόγραμμά της κατά της πανδημίας έως τουλάχιστον τη λήξη του 2022. Κατά την Κριστίν Λαγκάρντ, η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να καταφύγει στην αγορά ομολόγων-σκουπιδιών, διότι κάτι τέτοιο ούτε ως εναλλακτική συζητήθηκε από τους αξιωματούχους της πρώτης.

Γενναιόδωρο άνοιγμα

Τα αυξημένα μέτρα στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης ανακοινώνονται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη ότι η ΕΚΤ έχει ήδη υπερβεί την εντολή της με το μακράς διαρκείας πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γεγονός που προξένησε ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και τα ομόλογα της Ευρωζώνης. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο Reuters οι αναλυτές της Nordea, «η απόφαση της ΕΚΤ για τις νέες αγορές περιουσιακών στοιχείων δείχνει ακόμα μια φορά ότι στέκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων και είναι έτοιμη να κάνει καθετί δυνατόν για να βοηθήσει την Ευρωζώνη να επιβιώσει αρραγής της πανδημίας. Η ΕΚΤ θα κάνει όσα της αναλογούν, ελπίζοντας πως το ίδιο θα πράξουν και οι κυβερνήσεις». Και ενώ μόλις τον Μάρτιο η Κριστίν Λαγκάρντ είχε κάνει πρόβλεψη για ήπια αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,8% την τρέχουσα χρονιά, σήμερα πλέον έχει δραστικά αναθεωρήσει το βασικό σενάριό της και εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι της τάξεως του 8,7% – και αυτό εάν δεν υπάρξουν παράγοντες έτι περαιτέρω επιδείνωσης.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της ΕΚΤ προέβλεψε σταδιακή ανάκαμψη με αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2% το 2021 και 3,3% το 2022, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα σημάδια της όποιας ανάκαμψης μέχρι στιγμής είναι άτολμα και υφίστανται κίνδυνοι προς τα κάτω αναθεώρησης του βασικού σεναρίου της. «Η Ευρωζώνη διέρχεται μια περίοδο πρωτοφανούς συρρίκνωσης. Παρατηρείται μια αιφνίδια μείωση στην οικονομική δραστηριότητα, ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσής της», υπογράμμισε χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πως θα επιλυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η υπόθεση με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Επίσης, έκανε ευνοϊκά δεκτό το «μεγαλόπνοο», όπως το χαρακτήρισε, σχέδιο της Κομισιόν για προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται και ένα επιπλέον ταμείο ανάκαμψης από την ασθένεια, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 750 δισ. ευρώ. Πάντως, εν κατακλείδι, να επισημανθεί πως, παρά τις τεράστιες αγορές τίτλων από την ΕΚΤ, δεν επιτυγχάνεται η αναγκαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας, που επλήγη δραματικά από την ασθένεια και σωρεύει διαρκώς υπέρογκο χρέος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X