ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπαίνει σε εφαρμογή το plan B στον τουρισμό

Σε τρεις πυλώνες το έκτακτο πλάνο για διαχείριση της κατάστασης, έρχονται δρομολόγια σε νέους προορισμούς

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σε αναμονή των εξελίξεων στην Ουκρανία βρίσκεται η οικονομία και αναπόφευκτα ο τουρισμός, ένας τομέας ο οποίος αναμένεται ότι θα επηρεαστεί σημαντικά, θέση που εκφράζεται από τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και από ΚΕΒΕ και ΟΕΒ. Πρόκειται άλλωστε για φυσικό επακόλουθο, ένεκα της εξάρτησης της Κύπρου από την αγορά της Ρωσίας, η οποία μαζί με την Ουκρανία, αποτέλεσαν το 2021 το 40% του συνολικού τουριστικού ρεύματος στο νησί. Μάλιστα λίγες μέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι εκτιμήσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Μεταφορών έκαναν λόγο για 1,3 εκατ. επιβάτες (εισερχόμενους και εξερχόμενους) από Ρωσία και 300.000 από Ουκρανία για το 2022 και 800.000 τουριστικές αφίξεις από τις δύο αγορές. Πρόκειται για αριθμό που θα πρέπει να αναπληρωθεί στο μέγιστο βαθμό από άλλες αγορές, σε μια προσπάθεια να μπορέσει φέτος ο τουρισμός, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, να ορθοποδήσει. Πλέον, τίθεται σε εφαρμογή ένα έκτακτο πλάνο διαχείρισης της κατάστασης, το οποίο επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες.

Οι πυλώνες

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος ανέφερε ότι η προσπάθεια των τελευταίων χρόνων έχει δημιουργήσει μια μαγιά από αγορές οι οποίες μαζί μπορούν να δώσουν σημαντικές ανάσες- όπως είναι οι αγορές της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας και της Ιταλίας. Αυτές οι αγορές, εξήγησε, έχουν ένα κοινό παρονομαστή : θα έχουν φέτος μεταξύ 20-40 πτήσεις οι καθεμιά την εβδομάδα, αριθμός συνολικά μεγαλύτερος συγκριτικά με τη Ρωσία η οποία βάσει υπολογισμών θα είχε φέτος μεταξύ 100-120 πτήσεις την εβδομάδα. Σε πρακτικό επίπεδο, φέτος όλα τα διαθέσιμα μέσα θα χρησιμοποιηθούν για ενίσχυση αυτών των αγορών. Ένα δεύτερο εργαλείο, είναι οι έκτακτες συνεργασίες συνδιαφήμισης με οργανωτές ταξιδίων σε συγκεκριμένες αγορές, και συνδιοργάνωση events για περαιτέρω προβολή. Ο τρίτος πυλώνας είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών, από κοινού με το Υπουργείο Μεταφορών και της Hermes Airports ούτως ώστε να προστεθούν νέα δρομολόγια και ει δυνατόν να έρθουν στην Κύπρο αεροπλάνα εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στο νησί. Αυτό είναι κάτι που θα ξεκινήσει να τρέχει το επόμενο διάστημα και από τους τρεις φορείς.

Γύρω στους 800.000 επισκέπτες υπολογίζονταν για όλο το 2022 από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Ψηφιακή διαφήμιση

Στο πρώτο κομμάτι εμπίπτει η ψηφιακή διαφήμιση. Όπως εξήγησε ο Σάββας Περδίος, όλα τα κονδύλια από την Ουκρανία και τη Ρωσία που αφορούν την ψηφιακή διαφήμιση θα μεταφερθούν στις προαναφερόμενες ευρωπαϊκές αγορές, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο. Υπολογίζεται ότι το ποσό ανέρχεται στις 300.000 ευρώ (ανά δίμηνο), το οποίο θα διοχετεύεται στην ψηφιακή διαφήμιση στις υπόλοιπες αγορές. Κάθε δύο μήνες θα επαναξιολογείται η εικόνα και αναλόγως θα γίνει η ανακατανομή των κονδυλίων.
Πάντως, το ποσοστό που μπορεί να καλυφθεί μέσω άλλων αγορών δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί, ένεκα της ρευστότητας της κατάστασης σε σχέση με τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη αλλά και λόγω της πανδημίας, η οποία παρά την χαλάρωση των περιορισμών, παραμένει επί του παρόντος ένας αστάθμητος παράγοντας. Το ουκρανικό και ευρύτερα οι προκλήσεις για τον τουρισμό συζητήθηκαν και στο πλαίσιο χθεσινής συνάντησης με τους φορείς του τουρισμού για σύμπλευση προς το έκτακτο πλάνο. Όπως αναφέρθηκε, δεν είναι αρκετό να ανοίξουν ξανά οι πτήσεις με τη Ρωσία, αφού εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και η υποτίμηση του ρουβλιού. Με την πτώση που είχε το ρούβλι είναι άγνωστο πότε θα είναι ξανά η Κύπρος ελκυστικός προορισμός για τους Ρώσους, επισήμανε ο κ. Περδίος.

Βρετανία και Ισραήλ

Αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο σημαντικά δεδομένα τα οποία θα λειτουργήσουν βοηθητικά σε αυτή την κατάσταση, σημείωσε ο Υφυπουργός. Το πρώτο, είναι η εκκίνηση του Ην. Βασιλείου από την αρχή της σεζόν, γεγονός που θεωρείται σημαντική εξέλιξη για τις φετινές τουριστικές επιδόσεις. Επίσης, όπως ανέφερε, φέτος θα έχουμε και την αγορά του Ισραήλ η οποία αναμένεται να καταγράψει σημαντική ανάκαμψη. Πρόκειται για μια αγορά η οποία πέρσι δεν άνοιξε ποτέ ουσιαστικά μέσα στο 2021 και χαρακτηριζόταν από αστάθεια, συνεπεία της πανδημίας. Όπως εξήγησε ο Σάββας Περδίος, το περσινό ποσοστό της Ρωσίας και της Ουκρανίας που ήταν το 40% του συνόλου, ήταν τόσο ψηλό γιατί δεν υπήρχαν οι αγορές της Βρετανίας και του Ισραήλ. Σημείωσε ότι δεν έχει υπολογιστεί ο αριθμός των επισκεπτών από αυτές της αγορές, διότι όπως εξήγησε, σε αντίθεση με την αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η πλειοψηφία του τουρισμού από αυτές τις αγορές- ειδικά του Ισραήλ- δεν επιλέγει τα πακέτα διακοπών. Όσον αφορά τις πληθωριστικές τάσεις και τις επιπτώσεις τους στον τομέα των ταξιδίων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι για φέτος το κόστος ζωής ίσως δεν επηρεάσει την τάση για ταξίδια, λόγω της συσσωρευμένης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί ένεκα των περιορισμών των δύο τελευταίων χρόνων. Προσμετράται επίσης το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο το προφίλ του επισκέπτη στην Κύπρο έχει αλλάξει και προσελκύεται τουρισμός με ψηλότερο επίπεδο ζωής, κάτι που φάνηκε από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία όσον αφορά στα έσοδα του τουρισμού.

Νέοι προορισμοί

Όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, οι επιλογές στο τραπέζι για ενίσχυση του πτητικού προγράμματος είναι από Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, εξετάζονται οι επιλογές για προσθήκη δρομολογίων σε προορισμούς όπως Γαλλία, Βέλγιο, σκανδιναβικές χώρες, Γερμανία, Πολωνία, Ελβετία, Ιταλία και Σαουδική Αραβία. Σε δηλώσεις στην «Κ» ο Υπουργός σημείωσε ότι στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, θα ανακοινωθούν και νέοι προορισμοί σε χώρες με τις οποίες δεν είχαμε μέχρι στιγμής συνδεσιμότητα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ενδιαφέρον και σε Ευρώπη και σε Μέση Ανατολή, θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από πολλές αεροπορικές εταιρείες για περισσότερες επιλογές στην αγορά της Κύπρου, ως αποτέλεσμα διεργασιών των προηγούμενων μηνών. Έτσι, σχολίασε ο κ. Καρούσος, ένα μέρος του κενού θα καλυφθεί αλλά σε ποιο ποσοστό, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την δουλειά που θα γίνει, τον προγραμματισμό και τα κίνητρα, τα οποία θα δοθούν αν κριθεί απαραίτητο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση