ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο απόηχος της παναπεργίας για την ΑΤΑ - Θα συνεχιστούν τα μέτρα;

Τι δήλωσαν στην «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ΠΕΟ και ΟΕΒ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για τον απόηχο των χθεσινών απεργιακών κινητοποιήσεων για την ΑΤΑ και τα επόμενα βήματα μίλησαν στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του «ΣΠΟΡ FM 95.0», η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου. 

Η κ. Χαραλάμπους δήλωσε ότι ο απόηχος της χθεσινής παναπεργίας είναι η ετοιμότητα και η μαχητικότητα των εργαζομένων και ολόκληρου του συνδικαλιστικού κινήματος να υπερασπιστούν την ΑΤΑ και να αγωνιστούν για τη διεύρυνση και εφαρμογή του θεσμού. Χαρακτήρισε μάλιστα λυπηρό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος αντί να δει αυτό από την χθεσινή κινητοποίηση, φρόντισε να τοποθετηθεί σε κάτι άλλο. «Είναι λυπηρό για τις χιλιάδες του κόσμου που ήταν εκεί και όχι για μένα προσωπικά με την επίθεση που έκανε στο άτομό μου», είπε η κ. Χαραλάμπους. 

Ερωτηθείσα για το αν θα υπάρξει ένα μικρό διάλειμμα λόγω των εκλογών και αν θα επανέλθουν μετά την εκλογή νέου Προέδρου, απάντησε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συναντηθούν και θα αξιολογήσουν τα δεδομένα. «Υπάρχει μια εργατική διαφορά με τους εργοδότες άρα αυτό ούτε ξεκινά και τελειώνει με την παρούσα κυβέρνηση ούτε και το αφήνουμε στο περιθώριο μέχρι να γίνουν οι εκλογές. Αν δεν υπάρχει οτιδήποτε που να οδηγεί στο να αλλάξουν τα πράγματα δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε» τόνισε και επανέλαβε ότι το ζήτημα δεν έχει να κάνει με το πότε γίνονται εκλογές. «Δεν ήταν δική μας επιλογή το ότι συνέπεσε με τις Προεδρικές. Είχε χρόνο ο μεσολαβητής αν ήθελε να το λύσει».

Σε ερώτηση αν υπάρχει περιθώριο διαλόγου σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις στοχεύουν στο να καταργήσουν εντελώς την ΑΤΑ αλλά και ολόκληρο τον μηχανισμό διαμόρφωσης των μισθών». Εδώ είναι, όπως εξήγησε, που έπρεπε να ήταν πιο σαφής ο Υπουργός Εργασίας, ότι δηλαδή αυτό δεν μπορεί να τίθεται στο τραπέζι. Σε σχέση με το αν έχει διευθετηθεί ραντεβού συνάντησης των συντεχνιών, είπε ότι θα γίνει μια πρώτη ανασκόπηση την Δευτέρα για να προγραμματίσουν την μεγάλη σύσκεψη.

ΟΕΒ: Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια ΑΤΑ της δεκαετίας του 40’

Από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει την δήλωση της κ. Χαραλάμπους ότι οι εργοδοτικές θέλουν να καταργήσουν την ΑΤΑ, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, είπε ότι «αυτή είναι η θέση μας, το έχουμε πει επανειλημμένα, θεωρούμε λανθασμένο αυτό το σύστημα το οποίο έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει». Τόνισε ότι πρέπει να αντικατασταθεί με ένα πιο ολιστικό, σύγχρονο και παραγωγικό σύστημα. Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι το αίτημα των συνδικαλιστικών το «παρκάρουμε, το βάζουμε στην άκρη σε μια προσπάθεια να συνεννοηθούμε με τους φίλους των συντεχνιών για να διαμορφώσουμε κάτι το οποίο να είναι κοινά αποδεκτό. Δεν μπορεί να είναι κοινά αποδεκτή μια ΑΤΑ η οποία έχει όλα τα στοιχεία της δεκαετίας του 40’».

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν η ΟΕΒ να συμμετέχει ενσυνείδητα στη διαιώνιση μιας πρακτικής η οποία «θα οδηγήσει σταδιακά στην εξασθένιση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας» και εξήγησε ότι στην βάση αυτής της φιλοσοφίας των πραγμάτων θα καταθέσουν προτάσεις όταν συγκροτηθεί η επόμενη κυβέρνηση, προκειμένου «να κάτσουμε με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους φίλους του συνδικαλισμού, να δούμε ποια είναι η φόρμουλα που θα αμείβει τους εργαζόμενους στη βάση και του πληθωριστικού φαινομένου έτσι ώστε και οι επιχειρήσεις να παραμένουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές και τα δημόσια οικονομικά να μην έχουν κινδύνους».

Τέλος, ερωτηθείς αν μπορεί να βρεθεί ένα κοινό σημείο για να ξετυλιχθεί το κουβάρι, ο κ. Αντωνίου δήλωσε: «Δεν μπορώ να πω με ασφάλεια ποιο είναι αυτό το σημείο, μπορώ να πω όμως ότι τα συστατικά που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό εκείνου του σημείου και στην αξιοποίησή του είναι εδώ. Είναι κυρίως η αγάπη και ο πόνος που έχουμε και οι δύο πλευρές για την προκοπή του τόπου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση