ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:40
 

Ο Ιταλός Αντρέα Ενρία, νέος επικεφαλής του SSM

Πρόκειται για πολύ έμπειρο στέλεχος εποπτικών μηχανισμών

Newsroom Κ, Αθήνα

REUTERS, BLOOMBERG

Τον Αντρέα Ενρία, μέχρι σήμερα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, επέλεξε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ως τον επόμενο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της κεντρικής τράπεζας, που θα αντικαταστήσει την Ντανιέλ Νουί.

Πρόκειται για πολύ έμπειρο στέλεχος εποπτικών μηχανισμών, καθώς προΐσταται της ΕΒΑ από το 2011, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των νέων κανόνων για τον τραπεζικό τομέα μετά την κρίση στις αρχές της δεκαετίας. Ωστόσο, ο Ενρία θα έχει δύσκολο έργο, καθώς ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να μην έχει υπερβεί τα προβλήματα του παρελθόντος, όπως χαμηλή κερδοφορία, μεγάλο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το ζήτημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις όπως φάνηκε με την περίπτωση της Danske Bank.

Η επιλογή του Ενρία έναντι της Ιρλανδής Σάρον Ντόνερι έγινε μέσω μυστικής ψηφοφορίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ενώ τώρα θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Ιταλός τεχνοκράτης θα ηγηθεί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, ο οποίος καλύπτει τις 118 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, πολλές εκ των οποίων ακόμη ανακάμπτουν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης που ακολούθησε, ενώ τώρα αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις όπως είναι οι διαδικτυακές επιθέσεις, αλλά και οι νέες διαδικτυακές τράπεζες. Πριν αναλάβει την ηγεσία της ΕΒΑ, όπου ήταν αρμόδιος για τον σχεδιασμό των τραπεζικών δοκιμασιών αντοχής που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ προκειμένου να αξιολογήσει πόσο ισχυρή είναι κάθε τράπεζα, είχε εργαστεί στον εποπτικό βραχίονα της Τράπεζας της Ιταλίας καθώς και της ΕΚΤ.

Θεωρείται πολιτικά ουδέτερος, ωστόσο είχε προκαλέσει ορισμένες αντιδράσεις στην Ιταλία διότι η στάση που είχε τηρήσει απέναντι στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνειά τους και τις πιστώσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχε θεωρηθεί υπερβολικά σκληρή.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι διοικητές κεντρικών τραπεζών από τη Νότια Ευρώπη συνασπίστηκαν ψηφίζοντας υπέρ του Ενρία, ενώ οι συνάδελφοί τους από τη βόρεια Ευρώπη μοίρασαν την ψήφο τους μεταξύ των δύο υποψηφίων. Η Ντόνερι ήταν η βασική αρχιτέκτονας της προσπάθειας της ΕΚΤ να «καθαρίσει» τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εντοπίζονται κυρίως σε τράπεζες σε Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Πορτογαλία.

Η προσέγγιση της Ντόνερι, αν και εγκρίθηκε αρχικά, είχε θεωρηθεί υπερβολικά σκληρή και είχε αναθεωρηθεί στη συνέχεια κατόπιν πίεσης, ιδίως από την Ιταλία. Ο Ενρία έχει δεχτεί κριτική διότι οι ευρωπαϊκές τραπεζικές δοκιμασίες αντοχής θεωρούνται σχετικά λιγότερο αυστηρές και αποτελεσματικές από τις αμερικανικές, που άλλωστε αποτελούν και το σημείο αναφοράς. Ως αντικαταστάτης της Ντανιέλ Νουί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, ο Ενρία θα συμβάλει στον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης και θα ελέγχει τις διοικήσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X