ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απειλείται με κυρώσεις η Ιταλία από την Κομισιόν

«Αν δεν αποδώσει ο διάλογος, πιθανώς να επιβληθούν κυρώσεις», τόνισε ο επίτροπος Μοσκοβισί.

Kathimerini.gr

REUTERS

Κυρώσεις θα μπορούσε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ιταλία ως ύστατο μέτρο, εάν η χώρα δεν υποβάλει αναθεωρημένο προϋπολογισμό εναρμονισμένο με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, δήλωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί. Πάντως, όπως διευκρίνισε, θα επιθυμούσε να αποφύγει αυτήν τη διαδικασία. Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα το Eurogroup, όπου όλοι οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από τον Ιταλό ομόλογό τους Τζοβάνι Τρία να υποβάλει εγκαίρως τροποποιημένο προϋπολογισμό.

Χθες εμφάνισαν άνοδο οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, εξαιτίας του ότι το Eurogroup δεν κατόρθωσε να αμβλύνει τις διαφορές Ρώμης - Βρυξελλών, ενώ γίνεται ορατή η πιθανότητα κυρώσεων. Οι αποδόσεις των δεκαετών έφθασαν στο 3,4%, ενώ η διαφορά τους με τις αντίστοιχες αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έφθασε τις 298 μονάδες βάσης έναντι 289 μονάδων βάσης τη Δευτέρα. Τον Οκτώβριο η Κομισιόν είχε απορρίψει τον προϋπολογισμό της ιταλικής κυβέρνησης, διαπιστώνοντας πως παραβιάζει κατάφωρα τους δημοσιονομικούς στόχους του συμφώνου σταθερότητας, και της έδωσε περιθώριο έως τις 13 του μηνός –την επόμενη Τρίτη– για υποβολή νέου.

Αρνηση

Βεβαίως, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών ο κ. Τρία διεμήνυσε πως δεν προτίθεται να κάνει κάποια αλλαγή επί των προβλέψεων του προϋπολογισμού. Και προσέθεσε πως, αν και ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση δημοσιονομικού ελλείμματος το 2019, δεν θα διογκωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος, το οποίο βρίσκεται στο 130% του ΑΕΠ σήμερα. Αντιθέτως, θα ελαττωθεί με την αναθέρμανση της οικονομίας, την οποία θα επιφέρει ο προϋπολογισμός με τις αυξημένες δημόσιες δαπάνες. Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την Ιταλία και ότι ο ίδιος προτιμά τον διάλογο ως μέθοδο επίλυσης προβλημάτων και όχι τις κυρώσεις. «Αν δεν αποδώσει ο διάλογος βέβαια, πιθανώς να μην τις αποφύγουμε», υπογράμμισε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επιβεβαίωσε ότι μελετάται η επιβολή κυρώσεων στην Ρώμη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, παρά τις πιέσεις των Βρυξελλών, έχει επισημάνει πως δεν υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος – και αυτό, όπως αναφέρει το Bloomberg, αφήνει να εννοηθεί πως η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να εισακούσει τις επιταγές της Επιτροπής.

Υπό αυτήν την προοπτική της μη αναθεώρησης του ιταλικού προϋπολογισμού, πιθανώς η Κομισιόν να καταρτίσει κριτική έκθεση για το δημόσιο χρέος και να τη δημοσιοποιήσει στις 21 τρέχοντος. Και αυτό θα σημάνει και την εκκίνηση της διαδικασίας κυρώσεων. Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν η Κομισιόν ανέμενε πάντα μέχρι τον Απρίλιο για τα τελικά στοιχεία που αφορούν τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά τώρα δεν θα το κάνει. Θα βασιστεί στις δικές της εκτιμήσεις, που δημοσιοποιούνται αύριο Πέμπτη, και οι οποίες αναμένεται να αποτυπώνουν μια λιγότερο αισιόδοξη εικόνα της ιταλικής οικονομίας. Επισήμως, η Ρώμη προβλέπει το 2019 ανάπτυξη 1,5%, αλλά, εάν η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι χαμηλότερη, αυτό θα σημάνει υψηλότερο έλλειμμα και χρέος.

Τα «όπλα» των Βρυξελλών

Οι πιθανολογούμενες κυρώσεις στην Ιταλία θα επιβληθούν σταδιακά και βαθμηδόν. Αρχικά και ως προληπτικό μέτρο, μπορεί να της ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει χωρίς τόκο το 0,2% του ΑΕΠ της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Επίσης, η Κομισιόν μπορεί να ορίσει προθεσμία τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο για να λάβει η χώρα μέτρα περιστολής του χρέους της, τα οποία απαιτούν την έγκριση των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Εάν δεν ανταποκριθεί στην προθεσμία η Ρώμη, υπάρχει σειρά κυρώσεων, όπως πρόστιμο έως και 0,2% του ΑΕΠ, αναστολή διάθεσης δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια και πιο στενή παρακολούθηση της ιταλικής οικονομίας από τα ευρωπαϊκά όργανα, συμπεριλαμβανομένων και αποστολών στη χώρα, όπως συνέβη στην Ελλάδα και στην Κύπρο, οι οποίες υπάγονταν σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Εάν η διαφωνία Ρώμης - Βρυξελλών δεν διευθετηθεί, τότε το πρόστιμο αυξάνεται στο 0,5% του ιταλικού ΑΕΠ, ενδεχομένως επιβάλλεται προληπτικός έλεγχος στις εκδόσεις νέων κρατικών ομολόγων και «πάγωμα» ή μείωση πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X