
Kathimerini.gr
Πιστεύαμε πως ο πρόεδρος Τραμπ θα εξωθούσε την Ευρώπη και την Κίνα σε σύσφιγξη σχέσεων. Αντιθέτως, όμως, η Ε.Ε. βρέθηκε εγκλωβισμένη γεωπολιτικά ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών προσπαθούν να διασφαλίσουν κάποια αρχική εμπορική συμφωνία με τους Αμερικανούς ομολόγους τους και, παράλληλα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν τους ομολόγους τους στο Πεκίνο να μην υποστηρίζουν τη Ρωσία, να μη χορηγούν τόσες επιδοτήσεις στις κινεζικές βιομηχανίες και να περιορίσουν την εισβολή φθηνών κινεζικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και προσπάθησε να παρουσιάσει τις συνομιλίες ως εποικοδομητικές και να υποβαθμίσει τις διενέξεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. ωστόσο υπογράμμισαν τις διαφωνίες και τις ανισορροπίες στις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Και την Κυριακή η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αντίποινα, καθώς έχει προηγηθεί πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. να μειώσει τις αγορές κινεζικών ιατρικών συσκευών, όπως και η κατηγορία κατά των κινεζικών αρχών πως μεροληπτούν κατά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Στη φετινή σύνοδο κορυφής, οι Ευρωπαίοι θα πιέσουν περαιτέρω τους Κινέζους ώστε να διασφαλίσουν σταθερή πρόσβαση στις σπάνιες γαίες
Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στην Κίνα μειώνονται ενώ οι εισαγωγές της Ε.Ε. από την Κίνα αυξάνονται. Και καθώς τα φθηνά κινεζικά προϊόντα όπως αυτά των Shein και Temu κατακλύζουν τις ευρωπαϊκές αγορές, οι ευρωπαϊκές αρχές επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς σε αυτές τις εισαγωγές και οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαμαρτύρονται πως οι κρατικές κινεζικές τράπεζες επιδοτούν τις βιομηχανίες της Κίνας τόσο γενναιόδωρα ώστε είναι αδύνατον να τις ανταγωνιστούν οι ευρωπαϊκές. Οπως επισήμανε την Παρασκευή ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, ο στόχος της Ε.Ε. δεν είναι να διακόψει τους δεσμούς της με την Κίνα, αλλά «να συνεργάζεται μαζί της επί ίσοις όροις».
Οι πολιτικές των ΗΠΑ και της Κίνας βάλλουν την Ε.Ε. και τη χωρίζουν στα δύο. Όποια κι αν είναι η έκβαση των συνομιλιών με την κυβέρνηση Τραμπ, θεωρείται βέβαιο πως οι εξαγωγές της Ε.Ε. στις ΗΠΑ θα υπόκεινται εφεξής σε υψηλότερους δασμούς. Και οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. θα αναγκαστούν σε υποχωρήσεις ώστε να διασφαλίσουν κάποια εμπορική συμφωνία και πιθανώς θα δεχθούν να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση προς την Κίνα. Η Ευρώπη συμμερίζεται την άποψη του Τραμπ ότι η Κίνα εφαρμόζει αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Ωστόσο, οι δυνατότητές της να πιέσει την Κίνα εξαντλούνται εδώ δεδομένης της αλληλεξάρτησης των οικονομιών.
Η Κίνα υπενθύμισε προσφάτως στην Ε.Ε. την εξάρτησή της, επιβάλλοντας περιορισμούς στις εξαγωγές μαγνητών σπάνιων γαιών. Δεδομένου ότι κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών, μπορεί να καταφέρει καίριο πλήγμα στους εμπορικούς εταίρους της. Οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν αρχικά πως το μέτρο θα έπληττε κυρίως τις αμερικανικές επιχειρήσεις, όμως επλήγησαν στον ίδιο βαθμό και οι ευρωπαϊκές. Και ο λόγος δεν ήταν τεχνικής φύσης, αλλά το μακροχρόνιο αδιέξοδο στις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Κίνα. Επιπλέον, το Πεκίνο επιβάλλει εδώ και χρόνια στις ξένες επιχειρήσεις να μεταφέρουν τεχνογνωσία στις κινεζικές ως όρο προκειμένου να επιτρέψει τη λειτουργία τους στην κινεζική αγορά. Προσφάτως οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες διαπίστωσαν ότι οι κινεζικές ανταγωνίστριές τους τις έχουν ξεπεράσει και ηγούνται στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, στα φωτοβολταϊκά και σε άλλες τεχνολογίες.
Έτσι, οι ευρωπαϊκές αρχές άρχισαν να πιέζουν τις κινεζικές εταιρείες να εκχωρούν τεχνολογία στις ευρωπαϊκές για να λειτουργήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Επίσης η Ε.Ε. συντάχθηκε με τις ΗΠΑ όταν η Ουάσιγκτον απαγόρευσε την εξαγωγή στην Κίνα εξοπλισμού για την κατασκευή μικροεπεξεργαστών με εφαρμογές τόσο εμπορικής όσο και στρατιωτικής φύσης. Στη φετινή σύνοδο κορυφής, οι Ευρωπαίοι θα πιέσουν περαιτέρω τους Κινέζους ώστε να διασφαλίσουν σταθερή πρόσβαση στις σπάνιες γαίες. Είναι όμως περιορισμένες οι πιθανότητες κάποιας αλλαγής που θα φέρει κοντύτερα την Ευρώπη και την Κίνα.
Πηγή: The New York Times