ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οδ. Μιχαηλίδης: Ιδιότυπη η διαδικασία απόσπασης της Σάβιας

Υπάρχει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων λέει ο Γεν. Ελεγκτής, αντικρούει το επιχείρημα ο Υπουργός Οικονομικών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη θέση ότι είναι ιδιότυπη η διαδικασία της απόσπασης της Σάβιας Ορφανίδου στην ΕΤΕπ, εξέφρασε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου που εξετάζει το ζήτημα, παρουσία του Γεν. Ελεγκτή και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Όπως θέλησε να εξηγήσει, δεν εμπίπτει ούτε σε διορισμό πρεσβείας, ούτε απόσπασης από άλλους οργανισμούς, αλλά ούτε στη βάση του εθνικού εμπειρογνώμονα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει η Υπηρεσία από ποιες διαδικασίες η απόσπαση διέπεται νομικά.

Ταυτόχρονα, έριξε πυρά προς την επιλογή της συγκεκριμένης λειτουργού, αφού όπως τόνισε, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Θέλοντας να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη θέση, όπως είπε, από το Σεπτέμβριο του 2016 χειριζόταν τα θέματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπως συμφωνίες δανείων και άλλες διαπραγματεύσεις με αυτήν, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 αποσπάστηκε σε αυτήν.

Πρόσθετα, τόνισε ότι ο όλος χειρισμός είναι απαράδεκτος, διότι επί της ουσίας είπε, έγινε χατίρι, μόνο και μόνο επειδή εξέφρασε την επιθυμία να μεταβεί στην ΕΤΕπ. «Αν υπήρχε αυτή η ανάγκη για να στείλει η ΚΔ κάποιον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έπρεπε να κοινοποιηθεί η θέση, που ενδεχομένως να την ήθελαν και άλλοι. Θα υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την ίδια θέση και δεν έπρεπε να διοριστεί συγκεκριμένα η Σάβια Ορφανίδου. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να είναι ανοιχτές και διαφανείς», τόνισε.

«Απαράδεκτη και ειρωνική η θέση του ΥΠΟΙΚ ότι δεν θα μπορούσε να ακολουθηθεί ανοιχτή διαδικασία επιλογής. Αυτό δεν αφορά μόνο την ΕΤΕπ, αλλά και την ΚΔ», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Όπως εξήγησε για τις απολαβές της λειτουργού, «η δημοκρατία καταβάλει μέσω του γενικού λογιστηρίου συν 50.000 ευρώ ετησίως για τη Σάβια επιπρόσθετα από το μισθό της, έπειτα όμως ανακτά τις 50.000, μέσω τιμολόγησης στην ΕΤΕπ 12.500 ευρώ ανά τρίμηνο. Επί της ουσίας επιστρέφονται από την ΕΤΕπ τα παραπάνω χρήματα. Τα 50.000 ευρώ αυτά είναι αφορολόγητα», ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής.

«Δεν θεωρούμε ότι στερείται λογικής η θέση μας», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Πράγματι είναι ιδιότυπη αναφέρει ο Χάρης

Λαμβάνοντας το λόγο ο Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι πράγματι η συγκεκριμένη απόσπαση ήταν ιδιότυπη, με την έννοια ότι δεν είναι μια θέση η οποία είναι κοινής λήψης και δεν βγαίνει σε κοινοποίηση. Εξήγησε πως, για τη συγκεκριμένη θέση δηλώνει ενδιαφέρον. «Έτσι έκανε και η κ. Ορφανίδου, έψαξε για τη συγκεκριμένη θέση από μόνη της, εκδήλωσε στη συνέχεια ενδιαφέρον, έλαβε άδεια από τους προισταμένους της, και έπειτα αιτήθηκε τη θέση. Η Σάβια Ορφανίδου έτυχε συνέντευξης από την ΕΤΕπ και εμείς δώσαμε τη συναίνεση μας για να αποσπαστεί», είπε.

Για τα μισθολογικά, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει μόνο το μισθό της, ενώ το επίδομα εξωτερικού το καταβάλλει η Ευρωπαική Τράπεζα. «Το ύψους αυτού, το καθορίζει η ίδια και δεν είναι δικό μας ζήτημα το ύψος του. Εκείνο που θεωρεί ο Γεν. Ελεγκτής ως λογιστική αλχημεία, για το επίδομα εξωτερικού, ανακτάται. Ο λόγος που ανακτάται – δηλαδή το πληρώνουμε εμείς και αμέσως το λαμβάνουμε από την Τράπεζα – είναι επειδή η Τράπεζα δεν θέλει να δημιουργηθεί υπαλληλική θέση. Εξάλλου, όποιος και να το καταβάλει το επίδομα εξωτερικού, είναι αφορολόγητο. Είναι μια διαδικασία που έχει εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο και από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και σε καμία περίπτωση από την ίδια».

«Τα καθήκοντα της κ. Ορφανίδου, αφορούν την υποβοήθηση της Κύπρου σε σχέση με την Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ θα περιλαμβάνεται επίσης και υποβοήθηση στα θέματα Ελλάδας», είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Απαντώντας στο Γενικό Ελεγκτή αναφορικά με τη διαπραγμάτευση δανείων που έκανε η Λειτουργός κατά την περίοδο πριν πάει στην ΕΤΕΠ, υπογράμμισε ότι , «η συγκεκριμένη λειτουργός δεν διαπραγματεύτηκε κανένα δάνειο, διότι πολύ απλά εκείνη την περίοδο δεν υπήρξε και προς διαπραγμάτευση κανένα δάνειο. Ακόμα και να διαπραγματευόταν, θα έπρεπε να της δώσουμε τα εύσημα, διότι αυτά τα δάνεια έχουν τους καλύτερους όρους δανεισμού και μόνο να κερδίσουμε θα μπορούσαμε. Δεν έγινε κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων όπως ανέφερε ο Γεν. Ελεγκτής».

Είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια του Γεν. Ελεγκτή για να βρει ένα θέμα, ενώ η ΕΤΕπ δεν ερωτήθηκε από τον ίδιο, για να ανακαλύψει ότι η διαδικασία απόσπασής της κ. Ορφανίδου έγινε με βάση τις διαδικασίες των εσωτερικών κανονισμών της ΕΤΕπ, κατέληξε.

Έπρεπε να γίνει προκήρυξη της θέσης απαντά ο Γεν. Ελεγκτής

Σε δευτερολογία του ο κ. Μιχαηλίδης, ανακάλεσε δήλωσης του Υπουργού Οικονομικών κατά τη συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου του 2014, ο οποίος όπως είπε, είχε καθορίσει διαδικασία ώστε να ειδοποιούνται όλα τα αρμόδια όργανα πρωτίστως και να μην επιλέγει ο κάθε υπάλληλος με δική του πρωτοβουλία να κάνει αίτηση για συγκεκριμένες θέσης. Καθ’ αυτόν, η θέση έπρεπε πρώτα να διαβουλευτεί με την ΕΤΕπ και μετά να γίνει προκήρυξη της θέσης. Σχετικά με τη φράση «σύγκρουση συμφερόντων», ο Γεν. Ελεγκτής ανέφερε ότι είχε προβεί ο Υπουργός να ενημερώσει ότι η κ. Ορφανίδου δεν είχε κάνει διαπραγματεύσεις δανείων, τότε δεν θα κατηγορούσαμε για σύγκρουση συμφερόντων, αλλά αντιθέτως, δεν δόθηκε καμία απάντηση στην ερώτηση που απέστειλε η Υπηρεσία στον Υπουργό.

Συνέχισε, η θέση της Σάβιας μπορεί να προσομοιαστεί με αυτή των εθνικών εμπειρογνωμόνων και με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2014, θα έπρεπε να τύχει προκήρυξης από το ΥΠΟΙΚ. Τόνισε ότι το κράτος πρέπει να μεριμνά για τη διαφάνεια και όχι η ΕΤΕπ επ’ αυτού. Τέλος, είπε, για τα 50.000 που δεν φορολογούνται, δεν μιλήσαμε ποτέ για φοροδιαφυγή.

Ενοχλεί επειδή είναι του ΔΗΣΥ σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης

Απαντώντας τις ερωτήσεις των βουλευτών, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι αυτό που τελικά απασχολεί, είναι το γεγονός πως η Σάβια Ορφανίδου ήταν στέλεχος του ΔΗΣΥ, ενώ είπε ότι στο Υπουργείο του και μόνο, έχει να αναφέρει τουλάχιστον 5 – 6 περιπτώσεις υπαλλήλων που έχουν γίνει αντίστοιχες αποσπάσεις. Χαρακτηριστικά είπε, «ενοχλεί η σχέση της συγκεκριμένης λειτουργού με το ΔΗΣΥ και δεν απασχολεί τίποτα άλλο».

Η απόσπαση έγινε με τρόπο ξεκάθαρο επανέλαβε ο Υπουργός, σύμφωνα με δήλωση της ίδιας της ΕΤΕπ. Εντέλει το «χατήρι» το έκανε η ΕΤΕπ και όχι εμείς στη Σάβια, όπως κατηγορείτε, εκεί καταλήγουμε. Κατέληξε πως, μια τέτοια απόσπαση την καλοβλέπαμε εδώ και καιρό, όλα τα κράτη έχουν ένα «δικό τους άτομο» στην ΕΤΕπ.

Το χρονικό

Κόντρα που προέκυψε μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, μετά την έκκληση του πρώτου να διατάξει πειθαρχική έρευνα για τη Σάββια Ορφανίδου, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών και στέλεχος του ΔΗΣΥ έχει πάρει την απαραίτητη έγκριση από την ΕΔΥ για τη συμμετοχή της στο Πολιτικό Γραφείο, το συλλογικό όργανο του ΔΗΣΥ. Η καταγγελία αφορά από τη μια την ενδεχόμενη εκ μέρους της εν λόγω λειτουργού παραβίασης του άρθρου 71 του περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμου και από την άλλη τη διαδικασία της απόσπασης της στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η απόσπαση λειτουργού στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη βάση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, εξετάζεται στην Επιτροπή Ελέγχου με αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Γιώργου Περδίκη και Παύλου Μυλωνά.

Το προφίλ Σάβιας

Η Σάβια Ορφανίδου είναι μέλος του πολιτκού γραφείου του ΔΗΣΥ υποψήφια βουλευτής του ΔΗΣΥ το 2016 και λειτουργός κλίμακας Α8 στο υπουργείο οικονομικών. Πρόσφατα απασχόλησε τη δημοσιότητα, με τη μετάθεσή της στο Λουξεμβούργο και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς άλλα κόμματα έκαναν λόγο για ευνοϊκή μεταχείρισή της εξαιτίας και της κομματικής της ταυτότητας. Το ζήτημα της Σάβιας Ορφανίδου ανακίνησε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ζήτησε να διαφανεί κατά πόσο έχει πάρει έγκριση από την ΕΔΥ για τη συμμετοχή της στο πολιτικό γραφείο.

Γνωμάτευση εισαγγελέα

Ως δεύτερο θέμα στην Επιτροπή, συζητήθηκε η πιθανής πλημμελής εφαρμογή του Νόμου 102(Ι)/2015 που αφορά τα πολιτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και οι ενέργειες του Υπουργού Οικονομικών, έπειτα από αυτεπάγγελτη εξέταση των βουλευτών κ. Γιώργου Περδίκη και Παύλου Μυλωνά.

Αναφορικά με τη λίστα των 39 προσώπων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΥΠΟΙΚ, εκ πρώτης είπε ότι έχουν ανέλθει στους 80. Υπογράμμισε όμως ότι έπειτα από απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, όλοι οι Υπουργοί θα προχωρήσουν σε διαδικασίες δημοσίευσης των δημοσίων υπαλλήλων που είναι αξιωματούχοι πολιτικών κομμάτων. Σε συμφωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα, είπε, αποφασίστηκε ότι θα γίνει πειθαρχική διερεύνηση  σύμφωνα με το νόμο του Ιουλίου 2015.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση