ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι Δήμοι της επαρχίας Λάρνακας επιχειρούν άντληση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία

Kοινές προτάσεις ώριμων διαδημοτικών έργων στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι Δήμοι της επαρχίας Λάρνακας θα επιχειρήσουν από κοινού να αντλήσουν κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία της νέας προγραμματικής περιόδου, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης που υπεγράφη πρόσφατα.

Συγκεκριμένα οι Δήμοι Λάρνακας, Αραδίππου, Δρομολαξιάς - Μενεού, Λειβαδιών και Αθηένου και η κοινότητα Βορόκλινης που συνορεύουν μεταξύ τους, έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις ώριμων διαδημοτικών έργων στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027.

Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης, που δίνει ρόλο συντονιστή στο Δήμο Λάρνακας, υπογράφηκε από τους Δημάρχους Ανδρέα Βύρα, Κύπρο Ανδρονίκου, Ευάγγελο Ευαγγελίδη, Κυριάκο Καρεκλά και Μάριο Αρμένη και τον Κοινοτάρχη Βορόκλινης Νεόφυτο Φακοντή.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Μνημόνιο «οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρύτερης Περιοχής της πόλης της Λάρνακας, συμφώνησαν να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν συντονισμένα και από κοινού τις σύνθετες οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές και περιβαλλοντικές (συμπεριλαμβανομένων αυτών της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής) ανάγκες και προκλήσεις της περιοχής. Στόχος της συνεργασίας είναι η προώθηση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης στην περιοχή μέσα από την υλοποίηση Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης για την Βιώσιμη Ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του αστικού και περιαστικού συμπλέγματος της Λάρνακας».

Ακόμα «προς υλοποίηση του παραπάνω στόχου ο Δήμος Λάρνακας αναλαμβάνει την ευθύνη συντονισμού για την κατάρτιση, την διαβούλευση και την υποβολή προς τις αρμόδιες αρχές πρότασης Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027».

Επίσης «οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργούν από μόνες τους ή από κοινού για την υλοποίηση δράσεων και έργων του Σχεδίου. Για τον συντονισμό των ενεργειών σχεδιασμού και υλοποίησης συγκροτείται Επιτροπή Παρακολούθησης της Στρατηγικής (ΕΠΣ) με την συμμετοχή των Δημάρχων/ Προέδρων ή ορισμένων από αυτούς εκπροσώπων τους. Ρόλος της ΕΠΣ είναι η λήψη αποφάσεων και η χάραξη κατευθύνσεων που αφορούν την συνολική πορεία εφαρμογής της Στρατηγικής».

Προστίθεται ότι «στις αρμοδιότητες της ΕΠΣ είναι να αξιολογεί την πορεία υλοποίησης της, να συντονίζει δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση του τρόπου και των μέσων εφαρμογής της, να προωθεί την συνεργασία των υπηρεσιών των ΑΤΑ με στόχο την επίσπευση των ενεργειών ωρίμανσης επιμέρους δράσεων, να εγκρίνει με ομόφωνη γνώμη των μελών της προτάσεις αναθεώρησης που στοχεύουν στην επικαιροποίηση των στόχων της Στρατηγικής, τη βελτιστοποίηση της εφαρμογής της και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της. Η ΕΠΣ είναι υπεύθυνη για ενέργειες συνεννοήσεων, συντονισμού και συνεργασιών με Εθνικές και Επαρχιακές Αρχές προκειμένου να προωθηθούν δράσεις του σχεδίου που αφορούν αρμοδιότητες τους ή ενέχουν την συνδρομή τους».

Σημειώνεται πως «η Στρατηγική υλοποιείται μέσω της υλοποίησης των επιμέρους δράσεων και έργων της. Η διαχείριση και παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων της Στρατηγικής θα πραγματοποιείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία από αρμόδια οριζόμενες κατά περίπτωση Τεχνικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΤΕΑΑ). Στη περίπτωση που τα έργα υλοποιούνται εντός συγκεκριμένου Δήμου, η ΤΕΑΑ θα αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη του οικείου Δήμου».

Οι ΑΤΑ, συνεχίζει το Μνημόνιο «οφείλουν να καλύπτουν το αναλογούν ποσό συγχρηματοδότησης των έργων/ δράσεων τους από ιδίους πόρους σύμφωνα με τους εκάστοτε κανόνες που διέπουν Χρηματοδοτικό Μέσο. Για διαδημοτικά έργα η κάλυψη της χρηματοδότησης από ιδίους πόρους υλοποιείται υπό όρους αναλογικότητας. Η κατανομή των ποσών μεταξύ των σχετιζόμενων ΑΤΑ διαδημοτικών έργων κατατίθεται και επικυρώνεται από την ΕΠΣ πριν την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης των σχετικών δράσεων στις αρμόδιες αρχές».

Τέλος «το μνημόνιο συνεργασίας τίθεται σε ισχύ με την έγκριση της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης για την Βιώσιμη Ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του αστικού και περιαστικού συμπλέγματος της Λάρνακας και ισχύει ως την Ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων. Επίσης το Μνημόνιο Συνεργασίας δύναται να αναθεωρηθεί και να επεκταθεί μέσω ομόφωνης συμφωνίας των ΑΤΑ, ενώ οποιαδήποτε τροποποίηση του, ως και τυχόν παράταση της διάρκειας της, γίνεται μόνο εγγράφως».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση