ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:48
 

Οι δύο όψεις της οικονομικής πολιτικής Τραμπ

Οι φοροαπαλλαγές που ενέκρινε στα τέλη του 2017, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην οικονομία

Newsroom Κ, Αθήνα

JΙΜ TΑΝΚERSLEY / THE NEW YORK TIMES

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε από την εγχώρια οικονομία ακριβώς ό,τι ήθελε, τη στιγμή που αυτή αρχίζει να ανακόπτει ταχύτητα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διέκοψε αιφνιδιαστικά την πορεία προς υψηλότερα επιτόκια, όπως είχε απαιτήσει ο πρόεδρος. Οι φοροαπαλλαγές που ενέκρινε στα τέλη του 2017, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην οικονομία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η απόπειρά του να καταρτίσει εκ νέου τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου. Ο ίδιος διατυμπανίζει πόσο ευτυχής αισθάνεται με τη σωρεία των νέων δασμών που έχει επιβάλει. Τα σχόλιά του αυτά δεικνύουν πως δεν τον αγγίζουν θέματα όπως η επιβράδυνση των οικονομιών της Κίνας και της Ευρώπης, που τις λογίζει ανταγωνίστριες.

Εντούτοις, χθες το υπουργείο Εμπορίου αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του δ΄ τριμήνου του 2018, επισημαίνοντας πως η οικονομία ανέκοψε δραστικότερα ταχύτητα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Οικονομολόγοι εκτός Λευκού Οίκου (και των αξιωματούχων της Fed συμπεριλαμβανομένων) κάνουν εκτιμήσεις για περαιτέρω επιβράδυνση την τρέχουσα χρονιά.

Διευθύνοντες σύμβουλοι ορισμένων από τους μεγαλύτερους ομίλους των ΗΠΑ διαβλέπουν ανάσχεση στην αύξηση των επενδύσεων, των προσλήψεων αλλά και των πωλήσεών τους. «Εάν η οικονομική δραστηριότητα αναδιπλωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες γι’ αυτόν διαμορφωθούν σε χαμηλά επίπεδα, τότε ενδεχομένως η πολιτική αύξησης των επιτοκίων να πρέπει να “παγώσει” ή ακόμα και να αποφασίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να εφαρμόσει χαλαρή πολιτική», επισημαίνει ο πρόεδρος της Fed Σικάγου, Τσαρλς Ιβανς.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ στοιχημάτισε ακόμη μία φορά πως έχει την ικανότητα να στηρίξει μια οικονομική ανάπτυξη διαρκείας. Θα προτείνει για το συμβούλιο των διοικητών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Στέφεν Μουρ, ο οποίος ήταν εμπνευστής της οικονομικής πλατφόρμας της προεκλογικής εκστρατείας του και πολέμιος των πρόσφατων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να προβλέπει δυναμική ανάπτυξη, ήδη προσπαθεί να προσάψει κυρίως στη Fed την όποια επιβράδυνση και όχι στη δική του πολιτική. Η ανεργία υποχωρεί στο 3,8%, ο πληθωρισμός είναι υποτονικός και η αύξηση μισθών επιταχύνεται.

Οικονομολόγοι του Λευκού Οίκου επισημαίνουν ότι στις φοροαπαλλαγές του 2017 πρέπει να πιστωθεί η υψηλή επίδοση της οικονομίας – επίσης, οι φοροαπαλλαγές θα συντείνουν σε αυξημένες επενδύσεις και προσλήψεις και φέτος. Βέβαια, ο κ. Τραμπ έχει απειλήσει και με νέους δασμούς σε εισαγόμενα οχήματα και εξαρτήματα από Ευρώπη και Ιαπωνία, κάτι το οποίο θα γονατίσει οικονομικά τον κλάδο και την πελατεία του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- ...»
YIANNOULIS  |  14:15

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!! ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  14:02

Δημοψήφισμα ΠΣΕΜ για ολοήμερη αποχή

«Γιατί θα πρέπει να συνεχίζουμε να βασανίζουμε τα παιδιά μας με εξετάσεις; Στα Δημοτικά τις έχουμε σταματήσει ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  12:46

#PoliticsBlog Οι χρυσές συμβουλές των χρυσών συμβούλων και ο τραυματισμός Γεάδη

«Πληρώνουμε 103 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για 2 μόνο συμβούλους του κ.Χριστοδουλίδη. Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ...»
Rikkos  |  12:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X