ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι επιχειρήσεις ζητούν λιγότερα δάνεια

Μειώθηκε ελαφρώς η ζήτηση από επιχειρήσεις στο τρίτο τρίμηνο του 2019 και παράλληλα παρέμεινε αμετάβλητη για νοικοκυριά

Newsroom K

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, η καθαρή ζήτηση δανείων στην Κύπρο από επιχειρήσεις κατέγραψε ελαφριά μείωση η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, οφείλεται σε προσωρινούς ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες που δεν αναμένεται να συνεχιστούν. Αυτή η εξέλιξη, είναι σε αντίθεση με τις προσδοκίες των ιδίων των τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο, οι οποίες ανέμεναν συνέχιση της αύξησης της καθαρής ζήτησης δανείων από επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, την ίδια περίοδο, η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προσδοκίες των ιδίων των τραπεζών που συμμετέχουν στο δείγμα της έρευνας στην Κύπρο για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθεί σε συνάρτηση με τον συνεχιζόμενο σθεναρό, αν και επιβραδυνόμενο, εγχώριο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και τα ιστορικά χαμηλά δανειστικά επιτόκια.

Η καθαρή ζήτηση δανείων από νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη στα επίπεδα του τρίτου τριμήνου του 2019.

Η ζήτηση μπορεί να μειώθηκε ελαφρώς από επιχειρήσεις στο γ΄ τρίμηνο και παρέμεινε αμετάβλητη για νοικοκυριά, ενώ αναμένεται η ζήτηση να αυξηθεί από επιχειρήσεις το δ΄ τρίμηνο και να παραμείνει αμετάβλητη για νοικοκυριά. Παρά το γεγονός ότι οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις παραμένουν αμετάβλητοι, σύμφωνα με την ΚΤΚ, η άσκηση πιέσεων από τον ανταγωνισμό οδηγεί σε γενικότερη μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Η Κεντρική επισημαίνει πως, τα εν λόγω κριτήρια, συνεχίζουν να παραμένουν ουσιαστικά σταθερά στα αυστηρότερα επίπεδα που έφθασαν το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Σε αντίθεση, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά για στεγαστικούς σκοπούς στη ζώνη του ευρώ, έγιναν ελαφρώς χαλαρότερα, ενώ τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά για καταναλωτικούς και λοιπούς σκοπούς έγιναν αυστηρότερα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, τα κριτήρια για χορήγηση δανείων στην Κύπρο προς όλες τις κατηγορίες αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα.

Τέλος, αμετάβλητα, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, συνέχισαν να παραμένουν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, τα κριτήρια για χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Κύπρο, όπως αναμενόταν με βάση και τις προσδοκίες των τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων (ΕΤΧ) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X