ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι μισθοί πιέζουν την Τράπεζα της Αγγλίας

Η επιταχυνόμενη αύξηση των αμοιβών θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας να προχωρήσει σε επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων

ΚΑΛΟΥΜ ΠΙΚΕΡΙΝΓΚ*

Σε ένα σκηνικό υψηλού πληθωρισμού, μιας ηπιότερης της αναμενόμενης ύφεσης και ενός κύματος απεργιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είναι πιθανό να κάνουν την Τράπεζα της Αγγλίας να παραμείνει εστιασμένη στον κίνδυνο ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε επίπεδα πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, ακόμη και μετά την εξάλειψη του αντικτύπου της ακριβής ενέργειας. Ενώ οι βασικοί δείκτες, όπως οι κενές θέσεις εργασίας, υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας θα αποθερμανθεί μέσα στους προσεχείς μήνες, η επιτάχυνση της αύξησης των μισθών εν μέσω ελλείψεων εργατικών χεριών θα λειτουργήσει προς επίρρωση επιπλέον αυξήσεων επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Αν και το ονομαστικό ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο σε χαμηλό σχεδόν 50 ετών στο 3,7% το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2022, το ποσοστό καταμέτρησης των αιτούντων επίδομα ανεργίας τον Δεκέμβριο αυξήθηκε ελαφρά στο 4,0% από το 3,9%.

Σε βάση τριμήνου στο Ηνωμένο Βασίλειο η απασχόληση αυξήθηκε κατά 27.000 άτομα τον Νοέμβριο έπειτα από μια παρόμοια αύξηση τον Οκτώβριο. Αν και εξακολουθεί να ενισχύεται τους τελευταίους μήνες, ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δυναμικών περιόδων με πλήρη απασχόληση, όπως από το 2017 έως το 2019, οι αυξήσεις σε θέσεις εργασίας κατά περίπου 100.000 ανά τρίμηνο θεωρήθηκαν φυσιολογικές. Τα μέτρια κέρδη στην απασχόληση αναμένεται να δώσουν τη θέση τους σε μειώσεις τους επόμενους μήνες ως μέρος της εκτυλισσόμενης ήπιας ύφεσης. Οντας στα 32,8 εκατομμύρια τον Νοέμβριο, η απασχόληση παρέμεινε περίπου 300.000 κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 33,1 εκατομμυρίων του Ιανουαρίου 2020. Παρά ταύτα ο αριθμός των κενών θέσεων, ήτοι ένας δείκτης που αποτυπώνει τη ζήτηση για εργασία, δείχνει γρήγορα να περιστέλλεται. Εξετάζοντας την εκτίμηση ενός μήνα, οι κενές θέσεις μειώθηκαν στο 1,03 εκατ. τον Δεκέμβριο, περίπου 330.000 κάτω από το 1,36 εκατ. όλων των εποχών τον Απρίλιο. Αν και παρατηρήθηκε συνεχιζόμενη πτώση τον Δεκέμβριο, οι κενές θέσεις παρέμειναν πάνω από το ανώτατο όριο των 930.000 στα τέλη του 2018. Κρίνοντας από την απότομη μείωση των κενών θέσεων σε προηγούμενες υφέσεις θα πρέπει να περιμένουμε σημαντική ελάττωση σε αυτές τους επόμενους μήνες ως προάγγελο της μείωσης της απασχόλησης και της ασθενέστερης αύξησης των μισθών. Το ποσοστό απολύσεων, αν και διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, είχε μια αύξηση 3,4% τον Οκτώβριο (από μόλις 1,8% τον Απρίλιο).

* Ο κ. Κάλουμ Πίκερινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση