ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουδείς πταίει για τις υπερχρεώσεις στις ΑΠΕ

Αποφάσισε η Βουλή για μείωση του τέλους κατά 50% , αναμένει την εντολή του Υπουργείο Ενέργειας η ΑΗΚ

Newsroom K

Η είδηση ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για τον Δεκέμβριο θα είναι μειωμένοι σε σύγκριση με αυτούς του Νοεμβρίου κατά 1,5%, και κατά 4,25% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, δεν κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στους καταναλωτές, από την στιγμή που ακολουθεί την είδηση για υπερχρέωση στα τέλη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που κατέβαλλαν οι καταναλωτές επί σειρά ετών στη βάση του σχεδίου στήριξης έργων ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Βουλής, τα σχέδια, άφησαν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ στις εμπλεκόμενες εταιρείες. Πάντως κατά την τελευταία ολομέλεια της Παρασκευής, αποφασίστηκε η μείωση κατά 50% των τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από ένα σεντ ανά κιλοβατώρα, σε 0,50 σεντ ανά κιλοβατώρα, κάτι που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο σε επικοινωνία που είχαμε με την Αρχή Ηλεκτρισμού, ανέφεραν ότι δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το θέμα και ότι το ζήτημα δεν αφορά την Αρχή Ηλεκτρισμού, αλλά το Υπουργείο Ενέργειας.

Η «Κ» επιχείρησε να επικοινωνήσει με το Υπουργείο Ενέργειας, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί δυνατό. Περιοριζόμαστε λοιπόν να αναφερθούν στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα την Παρασκευή. Το Υπουργείο είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης μεγάλων αιολικών πάρκων, του 2008, το οποίο δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία στην καταβολή σταθερής ταρίφας 16,6 σεντ του ευρώ ανά κιλοβατώρα για διάρκεια 20 χρόνων και, κατά συνέπεια, όπως αναφέρει, έχει συμβάλει στη δημιουργία σοβαρών ελλειμμάτων στο Ταμείο Α.Π.Ε και ΕΞ.Ε. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, προστίθεται στην ανακοίνωση, πήρε διορθωτικά μέτρα καταργώντας εγγυημένες τιμές επιδότησης με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Απρίλιο του 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι προχώρησε στην προκήρυξη δύο πολύ επιτυχημένων Σχεδίων Χορηγιών για εμπορικά έργα ΑΠΕ, χωρίς εγγυημένες τιμές και με τελική κατάληξή τους στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού. Και στις δύο περιπτώσεις, σημειώνεται, οι υποβληθείσες αιτήσεις υπερκάλυψαν τη διαθέσιμη δυναμικότητα, σχεδόν κατά 200% στο πρώτο Σχέδιο και κατά 300% στο δεύτερο Σχέδιο, γεγονός που θα βοηθήσει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών μας στόχων.

Μειωμένοι κατά 1,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ τον Δεκέμβριο

Από την πλευρά τους ο σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας, αναφέρει ότι έχει στοιχεία για το θέμα και επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί ενώπιον της Βουλής, εάν και εφόσον του ζητηθεί.

Σφαγή εις βάρος των καταναλωτών

Από την πλευρά του ο σύνδεσμος Ηλιοθερμικών Ενεργειακών Πάρκων με αποθήκευση αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι ζητούσε εδώ και καιρό να γίνει έρευνα γιατί το σκάνδαλο των 20εκ ή 40 εκ ευρώ είναι πολύ μικρό μπροστά στο σκάνδαλο και την σφαγή που γίνεται αυτή την στιγμή εις βάρος των καταναλωτών αφού για κάθε άδεια αιολικών ή φωτοβολταικών πάρκων που δίνεται χωρίς αποθήκευση καλείται η ΑΗΚ να τα στηρίξει και την ώρα της στήριξής τους η εκπομπή ρύπων είναι δέκα φορές περισσότερη απ΄ ότι όταν η γεννήτρια παράγει ενέργεια χωρίς να στηρίζει οτιδήποτε. Υπενθυμίζεται ότι μετά την αναβολή της συζήτησης του θέματος της παραχώρησης κυβερνητικής εγγύησης προς την εταιρεία Alfa Mediterranean ύψους 60 εκατομμυρίων για την κατασκευή ηλιοθερμικού πάρκου δυναμικότητας 50 μεγαβάτ στην Άλασσα.  Ο σύνδεσμος Ηλιοθερμικών Ενεργειακών Πάρκων με αποθήκευση κάνει λόγο για τρία σκάνδαλα γύρω από το θέμα των έργων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την αφαίρεση από τα συμβόλαια της πρόνοιας των αιολικών πάρκων, την αφαίρεση της ταρίφας του ηλιοθερμικού δυναμικότητας 25 MW χωρίς της έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής την εξόντωση δύο εκ των τριών συγχρη-ματοδοτούμενων έργων με το 3ο   έργο που αντιστέκεται ( Eos Green Energy Project), να παραπαίει- λόγω λανθασμένων ατομικών σχεδίων στήριξης και σκόπιμων αναβολών μέχρι που ο φορέας εκμετάλλευσης να κουραστεί και να το παρατήσει.

Αυτούσια η ανακοίνωση 

«O Σύνδεσμος Ηλιοθερμικών ενεργειακών πάρκων με αποθήκευση δεν έμεινε έκπληκτος από την καταγγελία του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων   κ Θεοφάνη Θεοφάνους που αφορά στα συμβόλαια αιολικών πάρκων με αποκάλυψη ότι άλλα είχαν έγκριση από το υπουργικό και την ευρωπαϊκή επιτροπή και άλλα έκαναν.

Η Ευρωπαϊκή ένωση μετά από παρότρυνση των κρατών μελών της αποφάσισε το 2008, να συμφωνήσει ότι τα κράτη μέλη θα επιχορηγήσουν όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ αλλά κατόπιν μελέτης από εμπειρογνώμονες αυτόν γίνει   με διαφορετική ταρίφα γιΑ την κάθε μία. Στόχος της Ευρώπης ήταν να δώσει ευκαιρία σε όλες τις τεχνολογίες να αναδείξουν τις δυνατότητες τους. Οι επιχορηγήσεις ως πιο κάτω:

Φωτοβολταικά 0.34/ KWh

Ηλιοθερμικά Πάρκα 0.26/ΚWh

Αιολικά Πάρκα 0.166 /KWh( με διαπραγμάτευση ανά 4 χρόνια )

Βιομάζα 0.135/KWh

Η Ευρώπη αν ήθελε, επιχορηγούσε μόνο τα φωτοβολταικά ή μόνο τα αιολικά. Η Ευρώπη εν τη σοφία της όμως επιδότησε όλες τις τεχνολογίες γιατί ήταν στα αρχικά στάδια ανάπτυξης των ΑΠΕ και ήθελε να εξετάσει όλες τις δυνατότητες όλων των τεχνολογιών. Δυστυχώς, οι ίδιοι άνθρωποι από τον ίδιο κομματικό χώρο διοικούν από το 2008 μέχρι και σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου και Ενέργειας και αυτοί ευθύνονται για την αφαίρεση   της εγκεκριμένης ταρίφας από τα ηλιοθερμικά πάρκα ακόμη και από εκείνα που ήταν συγχρηματοδοτούμενα με την Ευρωπαϊκή ¨ένωση και έχουν φτιάξει από μόνοι τους ταρίφα για τα αιολικά πάρκα σταθερή τιμή για 20 χρόνια αφαιρώντας από τις τσέπες των καταναλωτών 20 εκ ευρώ και άλλα 20 εκ ευρώ που θα προκύψουν μέχρι την λήξη των συμβολαίων. 

Η έγκριτη εφημερίδα ‘ Σημερινή ‘ στο πρωτοσέλιδο της δημοσίευμα ημ 08/12/19 με τίτλο ‘τελος στο ‘φέσωμα’ των φορολογουμένων ‘ ενημερώνει ότι παρόλο που ή έκθεση αυτή διερευνήθηκε και δημοσιεύθηκε από τον γενικό ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη τον Σεπτέμβριο του 2016, επιλέγηκε να βγει στην επιφάνια στις 05/12/19 παραμονή δηλαδή της ψήφισης της κρατικής εγγύησης του ηλιοθερμικού έργου   Eos Green Energy Project με στόχο να πλήξει και το τελευταίο συγχρηματοδοτούμενο έργο. Εάν ο λειτουργός ελέγχου κρατικών ενισχύσεων κ. Θεοφάνης Θεοφάνους δεν ‘χρησιμοποιούταν ‘ και δεν πήγαινε στη βουλή να το καταγγείλει, θα τελείωναν τα 20 χρόνια και κανείς δεν θα έπαιρνε μυρωδιά.

Αγαπητοί αναγνώστες μακάρι να ήταν το μόνο σκάνδαλο.   Τα ηλιοθερμικά πάρκα και συγκεκριμένα το Eos Green Energy είναι ένα ολοκληρωμένο, καινοτόμο έργο που μπορεί να εργάζεται από μόνο του και να δίνει ηλεκτρική ενέργεια ανάλογα με τους πελάτες και τα συμβόλαια που έχει 24 ώρες το 24 ώρο ενώ τα φωτοβολταικά παρόλη την μεγάλη επιτυχία στην παραγωγή της ενέργειας δεν μπορούν να δώσουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο αλλά θα χρησιμοποιήσω την φράση του έγκριτου επιστήμονα δρ. Ανδρέα Πουλλικκά Προέδρου της ΡΑΕΚ ‘όταν δεν χρειάζεται παράγουν πολλή και όταν χρειάζεται λίγη ή καθόλου».

Επίσης, τα αιολικά είναι ακριβώς της ίδιας οικογένειας πετυχημένη μεν τεχνολογία αλλά όταν υπάρχει άνεμος δουλεύουν και όταν δεν υπάρχει δεν δουλεύουν, οπότε δεν είναι καθόλου φιλικά με το δίκτυο. Τα ‘παιδιά’ του Υπουργείου Εμπορίου και Ενέργειας γνωρίζοντας αυτά τα πράγματα πριν τους υπόλοιπους πολίτες αποφάσισαν αδικαιολόγητα από την μια να διαγράψουν την εντολή των Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργικού που αφορά στα αιολικά πάρκα και από την άλλη αυθαίρετα και χωρίς καμία μελέτη από οποιονδήποτε εμπειρογνώμονα να αφαιρέσουν την ταρίφα από το ηλιοθερμικό πάρκο με αποθήκευση ακριβώς την ώρα που είχε αρχίσει η κατασκευή του.

Το διοικητικό δικαστήριο αποφάσισε στις 17 Ιουλίου 2018 , ότι η απόφαση να καταργήσουν την ταρίφα του ηλιοθερμικού πάρκου δυναμικότηταςς 25 MW ήταν παράνομη, μέχρι αυτή την στιγμή και γνωρίζοντας ότι η Κύπρος θα κληθεί να καταβάλει πολλά χρήματα σε πρόστιμα για τους ρύπους η υπηρεσία Ενέργειας και ο Γενικός της Διευθυντής, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Έτσι, ο σύνδεσμος Ηλιοθερμικών Ενεργειακών Πάρκων με Αποθήκευση   για ακόμη μια φορά καλεί τους αρμοδίους όπως εξετάσουν και τα τρία σκάνδαλα:

την αφαίρεση από τα συμβόλαια της πρόνοιας των αιολικών

την αφαίρεση της ταρίφας του ηλιοθερμικού δυναμικότητας 25 MW χωρίς της έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής

την εξόντωση δύο εκ των τριών συγχρηματοδοτούμενων έργων με το 3ο   έργο που αντιστέκεται ( Eos Green Energy Project), να παραπαίει- λόγω λανθασμένων ατομικών σχεδίων στήριξης και σκόπιμων αναβολών μέχρι που ο φορέας εκμετάλλευσης να κουραστεί και να το παρατήσει.

Οποιοσδήποτε θέλει πληροφορίες για ‘τα φαντάσματα’ της επιτροπής με το αόρατο χέρι, αυτές είναι γραμμένες στα πρακτικά της συνεδρίασης βάσει της οποίας κατέστρεψαν το ηλιοθερμικό πάρκο δυναμικότητας 25 MW με στόχο να προστατέψουν τα αιολικά πάρκα, οι ιδιοκτήτες των οποίων και οι κρατικοί αξιωματούχοι της επιτροπής βάσει δημοσιεύματος ημερομηνίας 08/12/19 στην εφημερίδα ΄η Σημερινή΄, συνδέονται με κοινό κομματικό χώρο.

Η απορία και ερώτηση προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή είναι, αν η επιτροπή δεν είχε το δικαίωμα να αλλάξει την έγκριση του Υπουργικού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ταρίφα των αιολικών πάρκων τότε γιατί είχε δικαίωμα να αφαιρέσει την ταρίφα του ηλιοθερμικού πάρκου χωρίς να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Ο  Σύνδεσμος Ηλιοθερμικών Ενεργειακών Πάρκων με Αποθήκευση ζήτησε εδώ και καιρό να γίνει έρευνα γιατί το σκάνδαλο των 20εκ ή 40 εκ ευρώ είναι πολύ μικρό μπροστά στο σκάνδαλο και την σφαγή που γίνεται αυτή την στιγμή εις βάρος των καταναλωτών αφού για   κάθε άδεια αιολικών ή φωτοβολταικών πάρκων που δίνεται χωρίς αποθήκευση καλείται η Α.Η.Κ να τα στηρίξει και την ώρα της στήριξής τους η εκπομπή ρύπων είναι 10 φορές περισσότερη απ΄ ότι όταν η γεννήτρια παράγει ενέργεια χωρίς να στηρίζει οτιδήποτε.

Ελπίζω ότι αυτή τη φορά κάποιος να ενδιαφερθεί και είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε τα αδιάψευστα στοιχεία για την αιχμαλωσία των καταναλωτών και της οικονομίας γενικότερα αυτού του τόπου, που ως αποτέλεσμα έχει την μη καταπολέμηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X