ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περδίος: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχει ένα πάγωμα στις κρατήσεις

«Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν πραγματικές μάχες για να κερδίσουμε την πίττα που μας αναλογεί», δήλωσε ο Υφυπουργός

ΚΥΠΕ

Ενώ οι κρατήσεις πήγαιναν πάρα – πάρα πολύ καλά, με εξαιρετικό ρυθμό μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, «εντούτοις τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε ένα πάγωμα, το οποίο φαίνεται ότι επηρεάζει πάρα πολύ την κατάσταση όχι μόνο του Μαρτίου, αλλά και του Απριλίου», είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, σε δηλώσεις του, την Τρίτη.

Όπως είπε, μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν πραγματικές μάχες «για να κερδίσουμε την πίττα που μας αναλογεί».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Περδίος είπε ότι ενημέρωσαν το Υπουργικό Συμβούλιο για τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά τις κρατήσεις για την φετινή σεζόν και ανακοίνωσε συνάντηση αύριο με τον Υπουργό Οικονομικών.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι εξελίξεις εφόσον μεταλλάσσονται τόσο γρήγορα, «μπορώ να πω ότι κάποιες αγορές που θα ήθελε το Υφυπουργείο αυτή την στιγμή να στοχεύσει, ούτως ώστε να έχουμε ένα ανέβασμα τις επόμενες εβδομάδες, λόγω και κάποιων περιορισμών δεν θα μπορέσουμε να τις δούμε από τώρα».

«Η προσπάθεια μας θα είναι για φέτος να περιορίσουμε όσο γίνεται τη ζημιά από το τί συμβαίνει ανά το παγκόσμιο. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για τον τουρισμό, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και διεθνώς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ενώ είχε ενδείξεις για αύξηση του τουριστικού ρεύματος ανά το παγκόσμιο της τάξης του 4%, τώρα υποβάθμισε αυτούς τους αριθμούς και αναμένει μια πτώση παγκόσμια μέχρι και 3%. Σίγουρα αυτό είναι κάτι που θα επηρεάσει και την Κύπρο. Ποσοστά αυτή την στιγμή και ενδείξεις είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε ή να κάνουμε προβλέψεις», συμπλήρωσε.

Οι εξελίξεις, συνέχισε ο κ. Περδίος, θα παρακολουθούνται συνεχώς.

«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι δούμε πως θα ενεργήσουμε σε δύο στάδια. Το ένα είναι το βραχυπρόθεσμο, δηλαδή αυτό που αφορά ουσιαστικά τον Απρίλιο και τον Μάιο. Και ακολούθως το μεσοπρόθεσμο που αφορά το καλοκαίρι που μας έρχεται. Αλλά είναι σημαντικό όλοι να γνωρίζουμε ότι ναι έχουμε μπροστά μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Δε νομίζω ότι μπορούμε πλέον να μιλούμε για τα περσινά δεδομένα. Θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Εννοείτε ότι το Υφυπουργείο μαζί με όλους του φορείς τουρισμού, με τους οποίους είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία, θα προσπαθήσουμε τα μέγιστα, ούτως ώστε να μετριαστεί η κατάσταση», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «είμαστε βέβαιοι και για τη βοήθεια από το Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο είμαστε σε συνεχή επαφή, αλλά ναι, θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά, όχι μόνο για να περιορίσουμε τη ζημιά, αλλά και για να βεβαιωθούμε ότι αυτοί οι πελάτες που θα έρθουν στην Κύπρο, «θα μπορέσουν να έχουν μια πάρα - πάρα πολύ καλή εμπειρία».

Σε ερώτηση αν υπάρχει μια εκτίμηση για την ζημιά για τους επόμενους δύο μήνες, ο κ. Περδίος είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτή τη στιγμή προβλέψεις.

«Σίγουρα είχαμε ακυρώσεις σε κάποιες πτήσεις. Υπήρξαν οπωσδήποτε και ακυρώσεις για τον μήνα Μάρτιο. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη μέρα με την μέρα και με τρόπο που δεν εξαρτάται από εμάς. Δηλαδή το ότι το Ισραήλ χθες για παράδειγμα ανακοίνωσε ότι για 14 ημέρες όποιος εισέρχεται στο Ισραήλ θα μπαίνει σε καραντίνα. Ουσιαστικά σημαίνει τι ; Σημαίνει ότι κανένας Ισραηλινός για παράδειγμα δε θα θέλει να φύγει από την χώρα. Άρα, τα πάντα μεταβάλλονται συνεχώς», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν δεδομένα όσον αφορά τις κρατήσεις, ο κ. Περδίος είπε ότι οι κρατήσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ήταν εξαιρετικές, αλλά από εκεί και πέρα παρατηρείται συνεχώς μια πτώση, «η οποία πιστεύω θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες».

«Από τη στιγμή που η σεζόν της Κύπρου είναι 8 μήνες, αντιλαμβάνεστε ότι από την στιγμή που θα επηρεαστεί τόσο πολύ ο Μάρτης, ο Απρίλης και ο Μάιος, δεν φτάνουν 5 μήνες για να αναρτήσουμε το χαμένος έδαφος. Δηλαδή την ίδια ώρα που έχουμε εμείς αυτό το πρόβλημα, το έχει όλη η Μεσόγειος και όλη η Υφήλιος. Άρα, μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν πραγματικές μάχες για να κερδίσουμε την πίττα που μας αναλογεί. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρουμε να την κερδίσουμε, ακόμη και αυτή που μας αναλογεί, διότι θα γίνει πόλεμος τιμών», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν από τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση για κρούσματα στην Κύπρο, υπήρξαν ακυρώσεις, ο κ. Περδίος είπε πως ότι έχει πει δεν αναφέρεται καθόλου ή δεν έχει σχέση με το κρούσμα που υπήρχε στην Κύπρο.

«Αυτό είναι κάτι που το αναμέναμε. Κάτι το φυσιολογικό όταν γύρω μας συμβαίνει αυτό. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αυτή η περίπτωση του κορωνοϊου δεν είναι μόνο μια κρίση ιατρική, είναι και κρίση τουριστική, διότι από την στιγμή που ο επισκέπτης ίσως φοβάται να ταξιδέψει πλέον, να μπει σε ένα αεροπλάνο, ίσως φοβάται να πάει κάπου και στο τέλος να του πει κάποιος ξέρεις θα περιοριστείς. Αυτό παίζει με την ψυχολογία του επισκέπτη και δεν έχει σχέση με το αν η Κύπρος έχει κρούσμα ή όχι. Είναι γενικό φαινόμενο», συμπλήρωσε.

Η ψυχολογία, συνέχισε ο κ. Περδίος, του ταξιδιώτη αυτή τη στιγμή είναι πάρα -πάρα πολύ κάτω «και είναι σε τέτοιο χαμηλό σημείο που ακόμα και να θέλαμε αύριο να πάμε να κάνουμε διαφημιστική καμπάνια, δε θα πιάσει τόπο».

«Δηλαδή θα πρέπει και η καμπάνια για κρατήσεις τελευταίας στιγμής να γίνει σε τέτοια περίοδο που πραγματικά να πιάσει τόπο. Δηλαδή, πρέπει αυτή τη στιγμή όσον αφορά το διαφημιστικό κομμάτι να κάνουμε υπομονή κάποιες εβδομάδες και να βγούμε έξω στις αγορές διαφημιστικά, την στιγμή που θα πρέπει για να μπορούμε να πάρουμε κρατήσεις και εννοείτε θα πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις άλλων χωρών. Για παράδειγμα, αν ξέρουμε ότι το Ισραήλ σήμερα έχει αυτή την οδηγία, γιατί να κάνεις διαφημιστική καμπάνια στην συγκεκριμένη χώρα αυτή την συγκεκριμένη στιγμή», σημείωσε.

Άρα, κατέληξε ο κ. Περδίος, «πρέπει τα πάντα πλέον να τα παρακολουθούμε για να πάρουν τα πράγματα τη ροή τους όπως πρέπει».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση