ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πετρίδης για αναστολή εκποιήσεων: Ρεσιτάλ προεκλογικού λαϊκισμού

Έντονη η αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την έντονη αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, προκάλεσε η υπερψήφιση της τρίμηνης αναστολής των εκποιήσεων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2022 από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Πετρίδης αναφέρει το εξής: «Ρεσιτάλ προεκλογικού λαϊκισμού σήμερα από τη Βουλή! Αντισυνταγματική κατάργηση φόρων, αναστολή εκποιήσεων παρά το δίκτυ προστασίας και παρά τις προειδοποιήσεις! Είναι δύσκολο να κτίζεις κάτι από τα συντρίμμια. Πολύ εύκολο να το γκρεμίσεις».

Επιπρόσθετα, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε για το θέμα, ο κ. Πετρίδης αναφέρει ότι ένα αναποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων λειτουργεί τιμωρητικά για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Ο κ. Πετρίδης εκφράζει την απογοήτευσή του για τις "φωνές λαϊκισμού", οι οποίες "απειλούν για ακόμα μία φορά την αξιοπιστία και την οικονομία της χώρας, σε μια περίοδο όπου η όποια υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας μπορεί να αποβεί καταστροφική".

Παρά την κοινή αποδοχή από όλους τους συμμετέχοντες στη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, τη Δευτέρα 4/7/2022, ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στα πιο πάνω νομοσχέδια λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας για τις Εταιρείες Διαχείρισης Πιστώσεων καθώς και αυξημένο δίκτυ προστασίας των εγγυητών, των παρόχων εξασφάλισης και των συνδεδεμένων προσώπων, εντούτοις, επανέρχεται η προώθηση ψήφισης Πρότασης Νόμου που προβλέπει την αναστολή εκποιήσεων μέχρι τον Οκτώβρη του 2022, τονίζει ο ΥΠΟΙΚ.

"Η επαναφορά της πρότασης για αναστολή των εκποιήσεων, οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2021, δεν αφήνει περιθώρια στο πιο πάνω πλαίσιο να λειτουργήσει και να επιφέρει αποτελέσματα", προσθέτει.

Πέραν τούτου, στερείται οποιουδήποτε ορθολογικού επιχειρήματος καθότι όπως επανειλημμένα τονίστηκε, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάστηκε και έθεσε σε εφαρμογή διάφορα Σχέδια Προστασίας Πρώτης Κατοικίας όπως το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, Σχέδιο ΟΙΚΙΑ, Σχέδιο διαχείρισης τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραχωρήθηκαν μετά από έγκριση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, υπογραμμίζει ο κ. Πετρίδης.

Περαιτέρω, σημειώνει ότι η Κυβέρνηση έχει προστατεύσει μέχρι σήμερα την πρώτη κατοικία των ευάλωτων δανειοληπτών και έχει καταφέρει να προστατεύσει τις καταθέσεις των πολιτών μειώνοντας τα ΜΕΔ από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Ο ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι η αναστολή των εκποιήσεων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την οικονομία, διακινδυνεύει επίσης την εισαγωγή του πολυαναμενόμενου Σχεδίου Ενοικίου έναντι Δόσης (Mortgage to Rent), αξίας 400 εκ. ευρώ, το οποίο προστατεύει την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών συμπεριλαμβανομένων των μη βιώσιμων δανειοληπτών του ΕΣΤΙΑ, αφού η έγκρισή του από την ΕΕ θα εξαρτηθεί και από την αποτελεσματικότητα του πλαισίου των εκποιήσεων. "Χωρίς το αποτελεσματικό εργαλείο των εκποιήσεων, είναι ορατός ο κίνδυνος το Σχέδιο να μην εγκριθεί από την ΕΕ και σε κάθε περίπτωση ενδέχεται οι δανειολήπτες να είναι και πάλι απρόθυμοι να συμμετέχουν στο Σχέδιο", συμπληρώνει.

Ακόμη, τονίζει ότι "ένα αναποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων λειτουργεί τιμωρητικά για τους συνεπείς δανειολήπτες, εμπεριέχει κινδύνους για τους καταθέτες, αποστερώντας πολύτιμη ρευστότητα για επενδύσεις και ανάπτυξη".

Οποιαδήποτε επιμήκυνση της διαδικασίας εκποιήσεων, είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε σε εθελούσια βάση, προστατεύει ως επί το πλείστον τους στρατηγικούς κακοπληρωτές εις βάρος των καταθετών και συνεπών δανειοληπτών, υποδεικνύει ο ΥΠΟΙΚ.

Τέλος, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους Βουλευτές που καταψήφισαν την πρόταση νόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση