ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιέσεις στις βρετανικές τράπεζες από το Brexit

Οσο αυξάνεται ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Kathimerini.gr

LAWRENCE WHITE, IAIN WITHERS, ABHINAV RAMNARAYAN/REUTERS

Επιδεινώνονται οι συνθήκες χρηματοδότησης των βρετανικών τραπεζών, εντείνοντας τις πιέσεις στην κερδοφορία και τις τιμές των μετοχών τους όσο αυξάνεται ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αισθητές γίνονται, επίσης, οι επιπτώσεις από τον τερματισμό προγράμματος φθηνών δανείων της Τράπεζας της Αγγλίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το κόστος έκδοσης ομολόγων με εξασφάλιση για τις βρετανικές τράπεζες έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου του 2016, σύμφωνα με την JP Morgan. Φαίνεται πως οι επενδυτές φοβούνται μήπως αυτό το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί σήμερα οδηγήσει την οικονομία στην ύφεση. Συζητήσεις με τραπεζικά στελέχη, επενδυτές και αναλυτές αποκαλύπτουν πως οι τράπεζες δέχονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις στη χρηματοδότησή τους όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, τέλη Μαρτίου του 2019.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι παίκτες του χρηματοπιστωτικού κλάδου που δεν εντάσσονται στην κατηγορία των «παραδοσιακών τραπεζών» και δεν λειτουργούν τόσο με αποταμιεύσεις αλλά με την εξασφάλιση κεφαλαίων από τις αγορές. Οι τράπεζες ήδη δυσκολεύονται από το πρόγραμμα φθηνών δανείων, συνολικού ύψους 127 δισ. στερλινών, που είχε θέσει σε εφαρμογή η Τράπεζα της Αγγλίας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Στόχος αυτού του προγράμματος ήταν να στηριχθεί ο δανεισμός των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Μετά τις κυβερνητικές προσπάθειες για την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο τραπεζικός κλάδος της χώρας συνεχίζει να κυριαρχείται από έξι μεγάλες τράπεζες. Αναφερόμαστε στις RBS, Lloyds, Barclays, HSBC, Santander και Nationwide. Μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως οι Metro Bank και Virgin Money στηρίχθηκαν περισσότερο στη φθηνή χρηματοδότηση που παρείχε η Τράπεζα της Αγγλίας. Με τη λήξη του προγράμματος φθηνών δανείων από την Τράπεζα της Αγγλίας, οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στράφηκαν στην έκδοση ομολόγων με εξασφάλιση ή αποπειράθηκαν να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις. Σήμερα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποστούν πτώση της κερδοφορίας τους κατά 10% με 20%, επειδή αυτές οι πηγές χρηματοδότησης είναι πολύ πιο δαπανηρές, σύμφωνα με εκτιμήσεις της επενδυτικής εταιρείας KBW. Μάλιστα, η κερδοφορία του τραπεζικού ομίλου CYBG μπορεί να υποχωρήσει έως και 40%. Στις 20 Νοεμβρίου, οι μετοχές της CYBG υποχώρησαν 17% αφού η διοίκηση υπονόησε πως τα περιθώρια κέρδους μπορεί να συρρικνωθούν το 2019.

Στελέχη μιλούν για έκδηλο ενδιαφέρον της Τράπεζας της Αγγλίας σ’ ό,τι αφορά τις συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών στο πλαίσιο τακτικών τηλεδιασκέψεων. Προς το παρόν, εκπρόσωποι της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν κάνει καμία επίσημη δήλωση. Είχαν, ωστόσο, επισημάνει σε άλλες περιπτώσεις πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι αρκετά ισχυρό για να απορροφήσει τους κραδασμούς ενός σκληρού Brexit. Οι ανησυχίες, όμως, της αγοράς αποτυπώνονται στην άνοδο των τιμών των ομολόγων. Οι επενδυτές ζητούν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα τραπεζικά ομόλογα της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Παράγοντας του τραπεζικού κλάδου στη Βρετανία θεωρεί πως ορισμένα ιδρύματα μπορεί να αναγκαστούν να διακόψουν την παροχή στεγαστικών δανείων. «Ημαστε αρκετά επιφυλακτικοί ως προς τα ομόλογα των βρετανικών τραπεζών, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς πως είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον τομέα της στεγαστικής πίστης», σχολιάζει ο Αρνό-Γκουλιέμ Λαμί, διαχειριστής χαρτοφυλακίων σταθερού εισοδήματος της BNP Paribas Asset Management. Εάν έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού για τις Barclays και HSBC, οι μικρότερες τράπεζες θα έχουν μεγαλύτερα προβλήματα, εικάζουν αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση