ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποια ονόματα έπαιξαν και ποια παίζουν για ΥΠΟΙΚ

Παντζαρής και Πατσαλίδης για Ν. Χριστοδουλίδη και Λαζάρου, Μάριος και Σοφρώνης Κληρίδης για Μαυρογιάννη

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Από Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου θα αρχίσει να φτιάχνεται το νέο μίγμα των Υπουργών. Οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα φέρουν νέα πρόσωπα για να στελεχώσουν τα Υπουργεία τους. Τις τελευταίες εβδομάδες «ακούγονται» αρκετά ονόματα για να στελεχώσουν το Υπουργείο Οικονομικών, αυτό το Υπουργείο το οποίο ουκ ολίγες φορές κλήθηκε στην τελευταία δεκαετία να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Και όλα αυτά εν μέσω τριών διαφορετικών κρίσεων. Όπως και να έχει, είτε λάβει την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Χριστοδουλίδης, είτε την λάβει ο κ. Μαυρογιάννης, είναι εξαιρετικά απομακρυσμένο το σενάριο να συνεχίσει στα καθήκοντά του ο κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ασχέτως αν έφερε εις πέρας με επιτυχία κάποιες δύσκολες καταστάσεις.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν αρκετά ονόματα για να λάβουν αυτό το δύσκολο πόστο, του Υπουργείου Οικονομικών, είτε υπό την ομπρέλα του κ. Χριστοδουλίδη, είτε υπό την ομπρέλα του κ. Μαυρογιάννη. Τα ονόματα που ακούστηκαν, είτε σκέφτονται να αναλάβουν, είτε απέρριψαν, είτε έχουν προτείνει διαφορετικές αξιοποιήσεις τους από τον κάθε υποψήφιο Πρόεδρο. Προέρχονται από τον ακαδημαϊκό τομέα, από τον ελεγκτικό – λογιστικό τομέα, αλλά και από τον τραπεζικό. Σε πολύ λίγες ημέρες, ακόμα και ώρες αναμένεται να ακούσουμε τα ονόματα τα οποία δέχθηκαν να λάβουν αυτό το βαρύ και πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Όσον αφορά στον εκλεκτό του κ. Μαυρογιάννη για το ΥΠΟΙΚ, μας χωρίζουν ενδεχομένως και ώρες για να τον μάθουμε, καθώς θέλει να τον ανακοινώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Πολύ πιθανώς ο κ. Μαυρογιάννης να ανακοινώσει πιο πριν τον δικό του Υπουργό Οικονομικών, καθώς μεγάλη κριτική και ανησυχία υπάρχει στους οικονομικούς κύκλους για την οικονομική του διακυβέρνηση και ποιον θα βάλει υπεύθυνο. Έτσι, ο κ. Μαυρογιάννης θέλοντας να διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες των ψηφοφόρων – κυρίως των συναγερμικών που καλούνται να στηρίξουν έναν από τους δύο υποψηφίους-, θα δούμε να ανακοινώνει τον Υπουργό Οικονομικών ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση του β’ γύρου των εκλογών. Όπως συζητείτο στους οικονομικούς κύκλους το τελευταίο 10ήμερο, μεγάλο ρόλο στην επιλογή Μαυρογιάννη έναντι Χριστοδουλίδη θα μπορούσε να παίξει η επιλογή του Υπουργού Οικονομικών, δίνοντας μια συνέχεια στην όλη εκλογική περίοδο που δόθηκε ειδικό βάρος στην οικονομία και πως θα αντιμετώπιζε καθένας από τους υποψηφίους την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Και οι δύο πάντως έχουν κάνει προτάσεις σε «δυνατά» ονόματα για να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΟΙΚ.

Οι σκέψεις Χριστοδουλίδη

Ένα ηχηρό όνομα για νέο ΥΠΟΙΚ εάν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «ακούστηκε» αυτό του κ. Σταύρου Παντζαρή, του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της EY Kύπρου. Ο κ. Παντζαρής ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της EY Κύπρου μέχρι το 2021 που ήρθε ο κ. Ronald Attard και ανέλαβε τη θέση. Είναι μεγάλος γνώστης του λογιστικού – ελεγκτικού τομέα στην Κύπρο ενώ όπως αναγράφεται στο βιογραφικό του, στο παρελθόν συμμετείχε επίσης ως υπεύθυνος έργου σε ομάδες που ασχολήθηκαν με έργα εξαγορών και συγχωνεύσεων, προσφέροντας παράλληλα συμβουλές σε θέματα αναφορικά με την ετοιμασία Ενημερωτικών Δελτίων για αρχική εγγραφή εταιρειών στο Κυπριακό Χρηματιστήριο. Το αν έχει δεχθεί ή όχι τη θέση, μας χωρίζουν μόλις μερικές ημέρες και θα το μάθουμε εάν εκλεγεί ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Σταύρος Παντζαρής. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης «ακούγεται» πως είχε προτείνει για Υπουργό Οικονομικών τον κ. Χριστόδουλο (Χριστάκη) Πατσαλίδη, τον πρώην πρώτο αναπληρωτή CEO της Τράπεζας Κύπρου. Το αν έχει δεχθεί ή όχι δεν είναι σαφές, εκείνο πάντως που το ρεπορτάζ θέλει ως τελευταία πληροφόρηση είναι να μην είναι Υπουργός Οικονομικών, αλλά να γίνει επίσημα σύμβουλος του κ. Χριστοδουλίδη σε θέματα οικονομίας στο Προεδρικό. Αντίστοιχη θέση δεν υπάρχει στο Προεδρικό και είναι θέση που αν δεχθεί ο κ. Χριστοδουλίδης, θα ανοίξει για να φιλοξενήσει τον πολύπειρο σε τραπεζικά και όχι μόνο θέματα, κ. Χ. Πατσαλίδη.

Ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης.

Οι σκέψεις Μαυρογιάννη

Όσον αφορά στον εκλεκτό του κ. Μαυρογιάννη όπως προαναφέρθηκε, μας χωρίζουν ενδεχομένως και ώρες για να τον μάθουμε, καθώς θέλει να τον ανακοινώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο κ. Μαυρογιάννης ενδεχομένως να ανακοινώσει το όνομα του κ. Μάριου Κληρίδη, του μέλους πλέον του Διοικητικού Συμβουλίου της Ancoria Bank. Ο κ. Μ. Κληρίδης το 2013 ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας όπου παρέμεινε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015. Έχει περάσει από την Ελληνική Τράπεζα πριν 20 χρόνια και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, καθώς είναι και μέλος σε αρκετά συμβούλια, όπως στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, είναι ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Οικονομικών Μελετών και μέλος του Συμβουλίου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Μάριος Κληρίδης. 

Πέρα από τον κ. Μάριο Κληρίδη που είναι το επικρατέστερο και πιο φρέσκο όνομα που παίζει, είναι αυτό του ακαδημαϊκού, του κ. Σωφρόνη Κληρίδη. Πέρα από τα ακαδημαϊκά του προσόντα, το κύριο ερευνητικό του πεδίο είναι η εμπειρική βιομηχανική οργάνωση. Έχει εργαστεί σε θέματα τιμολόγησης, διάκρισης τιμών και ποιότητας και πληροφόρησης. Έχει επίσης καταπιαστεί με θέματα διεθνούς εμπορίου, όπως τη σχέση εξαγωγών και παραγωγικότητας και το εμπόριο μεταχειρισμένων αγαθών. Έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες για διάφορες πτυχές της Κυπριακής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Αυτή την περίοδο ασχολείται με τη συμπεριφορά των καταναλωτών σε αγορές διαρκών και αποθηκεύσιμων αγαθών.

Ο Σωφρόνης Κληρίδης. 

Τρίτο όνομα για τον κ. Μαυρογιάννη που ακουγόταν στο τελευταίο διάστημα είναι αυτό του τέως μέλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για 12 χρόνια και τέως Γενικού Λογιστή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Λάζαρου Λαζάρου για 11 χρόνια. Όταν διορίστηκε Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2010 είχε αντικαταστήσει τον κύριο Κίκη Καζαμία. Από το Νοέμβριο του 2022 ο κ. Λαζάρου υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη στις εκλογές για ανάδειξη του νέου προέδρου της ΚΔ.

Ο Λάζαρος Λαζάρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση