ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψηφίστηκαν οι δύο νόμοι για ΦΠΑ σε ακίνητα και μεταβιβαστικά τέλη

Aπαλλάσσονται πλήρως οι πράξεις εγγραφής μίσθωσης ή υπομίσθωσης στο τμήμα κτηματολογίου και χωρομετρίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο την πρόταση νόμου του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, που διαλαμβάνει η επιβολή ΦΠΑ για την παράδοση ακίνητης ιδιοκτησίας να εξομοιωθεί με τη μίσθωση ακίνητης ιδιοκτησίας στις περιπτώσεις που η μίσθωση δύναται να θεωρηθεί ότι αποτελεί παράδοση αγαθού.

Επίσης με 46 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον, η Βουλή ψήφισε σε νόμο δεύτερη πρόταση νόμου του κ. Νεοφύτου που προνοεί ότι δεν θα καταβάλλονται μεταβιβαστικά τέλη στο Κτηματολόγιο για μίσθωση και ενοικίαση ακίνητης ιδιοκτησίας για άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας σε πρόσωπο υποκείμενο στον ΦΠΑ.

Κατά τη συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου, ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής ότι πολιτική θέση της Κυβέρνησης είναι ότι τα νέα ζευγάρια που θα αγοράσουν οικόπεδο για ανέγερση της οικογενειακής τους στέγης θα δικαιούνται επιστροφή 14% ΦΠΑ από το 19% που θα καταβάλλουν κατά την αγορά. Η πολιτική θα προωθηθεί με νομοσχέδιο πρόσθεσε.

Με τον ένα νόμο που ψηφίστηκε απαλλάσσονται πλήρως οι πράξεις εγγραφής μίσθωσης ή υπομίσθωσης στο τμήμα κτηματολογίου και χωρομετρίας από την υποχρέωση καταβολής τελών εγγραφής εφόσον καταβλήθηκε ΦΠΑ.

Με τον άλλο νόμο η μίσθωση θα θεωρείται ως παράδοση αγαθού και θα υπόκειται σε ΦΠΑ, ώστε να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση και ισονομία μεταξύ των περιπτώσεων παράδοσης και μίσθωσης ακίνητης ιδιοκτησίας με ημερομηνία έναρξης της ισχύος των ρυθμίσεων την 1η Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις θα επιλύσουν στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν σε ότι αφορά το ΦΠΑ.

Ο κ. Νεοφύτου απέρριψε κατηγορηματικά αναφορές ότι με τις προτάσεις νόμου στόχευε σε εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε την άποψη ότι έπρεπε να γίνει καλύτερη διαχείριση στα θέματα επιβολής του ΦΠΑ προσθέτοντας ότι πρέπει να βοηθηθούν τα νεαρά ζευγάρια που αγοράζουν γη για ανέγερση κατοικίας. Είπε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει ολιστική προσέγγιση στα θέματα φορολογίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης προειδοποίησε ότι ο τομέας της αγοράς γης για ανέγερση κατοικίας θα παγώσει, μέχρι να έρθει το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως εάν διαπιστωθεί καθυστέρηση εκ μέρους της Κυβέρνησης η Βουλή μπορεί αντί να αυξήσει τις δαπάνες με αντισυνταγματικό νόμο, να μειώσει τα έσοδα του κράτους αλλάζοντας τη νομοθεσία, ώστε παρά να επιστρέφεται 14% του ΦΠΑ να καταβάλλεται εξαρχής 5% ΦΠΑ αντί 19%.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίος Σιζόπουλος, υπενθύμισε ότι δεν υπερψήφισε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για το 19% ΦΠΑ στην αγορά οικοδομήσιμης γης, σημειώνοντας ότι επιβεβαιώθηκε το γεγονός πως υπάρχουν στρεβλώσεις στη νομοθεσία ωστόσο, ανέφερε ότι θα στηριχθεί η προσπάθεια διόρθωσης των στρεβλώσεων.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι δεν εμπιστεύεται την αναφορά του κ. Νεοφύτου ότι σύντομα θα έρθει νομοσχέδιο για την επιστροφή φόρου στις περιπτώσεις αγοράς οικοπέδου για κατοικία. Δήλωσε πως οι Οικολόγοι θα καταψηφίσουν την πρώτη πρόταση νόμου και αναφέρθηκε σε συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αρχιεπισκοπής αναφορικά με ακίνητη ιδιοκτησία στη Γεροσκήπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X