ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψηλά το σκορ των κυπριακών ξενοδοχείων

Στη δεύτερη θέση στον γενικό δείκτη ικανοποίησης, πρωτιά σε καθαριότητα και την κατηγορία φαγητό-ποτό

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Στο ξεκίνημα της καλοκαιρινής περιόδου, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο καταγράφονται τα ψηλότερα επίπεδα του γενικού δείκτη ικανοποίησης των επισκεπτών στα κυπριακά ξενοδοχεία. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, ο μέσος γενικός δείκτης ικανοποίησης ανήλθε στο 85% κατατάσσοντας την Κύπρο στη 2η θέση στο σύνολο έξι δυνατών τουριστικά αγορών –Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Στην 1η θέση βρίσκεται η Ελλάδα με σύνολο 87% ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Γαλλία (στην 3η θέση η Ισπανία και η Ιταλία με μέσο όρο 84%, στο 83% η Τουρκία και στο 78% η Γαλλία.). Τα πιο πάνω, αφορούν στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων INSETE Intelligence, τα οποία αποτυπώνουν τον Γενικό Δείκτη Ικανοποίησης καθώς και τους επιμέρους δείκτες ικανοποίησης πελατών των ξενοδοχείων, οι οποίοι υπολογίζονται για κάθε ξενοδοχείο μέσω ανάλυσης των μεταβλητών που συνδέονται με τις αναρτήσεις σχολίων των πελατών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες σχολιασμού ξενοδοχείων και διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία. Οι χώρες αξιολόγησης είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ιταλία καθώς και η Γαλλία. Σημειώνεται ότι δείκτες άνω του 80% δηλώνουν θετική εμπειρία. Σημειώνεται επίσης ότι τα στοιχεία που αφορούν τα κυπριακά ξενοδοχεία είναι διαθέσιμα και έχουν αξιοποιηθεί από το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αν και αντίστοιχα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα στην Κύπρο.

Διακοπές τον Μάιο

Oι συγκεκριμένοι δείκτες είναι ποιοτικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της εξέλιξης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως αναφέρει στην περιγραφή του το Ινστιτούτο. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει λοιπόν ότι κατά τον μήνα Αύγουστο, μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου διαχρονικά καταγράφονται οι υψηλότερες πληρότητες στα ξενοδοχεία, ο δείκτης ικανοποίησης των πελατών πέφτει. Πρόκειται μάλιστα για τον μήνα με τον χαμηλότερο δείκτη ικανοποίησης, που στην περίπτωση της Κύπρου ανέρχεται στο 83%. Σύμφωνα με τις βαθμολογίες των πελατών, ο Μάιος είναι ο μήνας με τον ψηλότερο γενικό δείκτη ικανοποίησης 87%, όπως και στην Ελλάδα, και είναι το υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης πελατών που καταγράφεται σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους μήνες. Είναι επίσης ποσοστό ψηλότερο από τις επιδόσεις των ξενοδοχείων σε Τουρκία Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία για τον συγκεκριμένο μήνα. δεν καταγράφουν αυτό το ποσοστό. Αν και είναι σχετικά καλές οι επιδόσεις, εντούτοις εντοπίζεται μια κάμψη σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2022, με τον μέσο όρο ικανοποίησης της χρονιάς να είναι το 86%, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο 87%. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Αύγουστος είναι ο πιο αδύναμος μήνας με ποσοστό ικανοποίησης 83%.

Value for money

Στην τελευταία του συνέντευξη στην «Κ», ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής είχε αναφέρει ότι η Κύπρος είναι ένας value for money προορισμός. Αυτή η εκτίμηση φαίνεται να επιβεβαιώνεται με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο INSETE, αφού στη σχέση ποιότητας-τιμής η Κύπρος βρίσκεται στη 2η θέση (με ποσοστό 86%) μαζί με την Ελλάδα. Στην 1η θέση κατατάσσεται η Τουρκία (87%), Ισπανία και Ιταλία συγκεντρώνουν ποσοστό 82% και 78% η Γαλλία. Αυτό που παρατηρείται, ωστόσο, είναι μια μικρή μείωση στη σχέση ποιότητας-τιμής σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, όπου το σκορ της Κύπρου ήταν 87%, αν και ανέβηκε η εξυπηρέτηση, η καθαριότητα και η κατηγορία φαγητό-ποτό.   Στην κατηγορία δωματίου, η Κύπρος βρίσκεται στη 2η θέση με ποσοστό 86% και σε ισόβαθμη θέση με την Τουρκία. Στην 1η θέση είναι η Ιταλία (88%), στην 4η θέση η Ισπανία και στην τελευταία θέση είναι η Γαλλία με 78%. Στο κριτήριο της εξυπηρέτησης η Κύπρος βρίσκεται στην 3η θέση με 88% (το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνουν Ιταλία και Ισπανία), και καταγράφει μείωση σε σχέση με τις περσινές βαθμολογίες πελατών. Στην 1η θέση είναι η Ελλάδα με 90%, 2η η Τουρκία με 89% και στην τελευταία θέση βρίσκεται η Γαλλία με 83%.

Οι κυπριακές πρωτιές

Στο μεταξύ καταγράφονται σημαντικές πρωτιές για τα κυπριακά ξενοδοχεία, σε δύο κατηγορίες. Για παράδειγμα, με βάση το κριτήριο της καθαριότητας η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί με την Ιταλία και με σκορ 93%. Ακολουθούν η Τουρκία με 90% και η Ελλάδα με 89%, ενώ έπεται η Ισπανία με 88%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Γαλλία με ποσοστό 82%. Τα κυπριακά ξενοδοχεία καταγράφουν επίσης πρωτιά σε ένα άλλο σημαντικό κομμάτι, αυτό του φαγητού-ποτού. Σε αυτήν την κατηγορία, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση με 86%. Ακολουθούν η Ελλάδα με 85%, η Τουρκία με 84%, η Ιταλία με 83% ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ισπανία με 82%. Στο κριτήριο της τοποθεσίας, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 92% και έπονται η Κύπρος και η Γαλλία με δείκτη ικανοποίησης 91%. Ακολουθεί η Ισπανία με 90% και η Ελλάδα και η Ιταλία με 89%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση