ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς επηρέασε η πανδημία τις εταιρείες

Το 90% όσων συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα εκτιμά ότι η πανδημία δημιούργησε αυξημένο ρίσκο για την εμφάνιση περιστατικών ανήθικης συμπεριφοράς στις επιχειρήσεις

Newsroom Κ, Αθήνα

Οι μειώσεις προσωπικού και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα στις αλυσίδες εφοδιασμού συνιστούν τους πιο σημαντικούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, τα οποία συμμετείχαν σε διαδικτυακό συνέδριο (webcast) της ΕΥ Ελλάδος την περασμένη Τρίτη.

Ειδικότερα, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες, δηλαδή το 53%, εκτιμούν ότι οι μειώσεις προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας απειλούν σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις, ενώ το 48% συμφωνεί ότι η αναστάτωση που προκλήθηκε στις αλυσίδες εφοδιασμού αποτελεί τον αμέσως επόμενο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις. Ως λιγότερο σημαντικούς κινδύνους αξιολόγησαν την εξ αποστάσεως εργασία (36%) και τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων (27%).

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας ΕΥ Global Integrity Report 2020, σχετικά με τη σημασία της ακεραιότητας των επιχειρήσεων. Το 90% όσων συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα εκτιμά ότι η πανδημία δημιούργησε αυξημένο ρίσκο για την εμφάνιση περιστατικών ανήθικης συμπεριφοράς στις επιχειρήσεις. Πέραν δηλαδή της επιδείνωσης των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων, η έρευνα ανέδειξε τις επιπτώσεις που προκάλεσε η τηλεργασία στον παραδοσιακό τρόπο εργασίας (33%), τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού (28%), τις μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων (24%) και τις περικοπές θέσεων εργασίας (22%), ως τους κορυφαίους κινδύνους κατά των πρακτικών ακεραιότητας και ηθικής συμπεριφοράς μιας επιχείρησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι στην επιχείρησή τους συχνά γίνονται ανεκτές ανήθικες συμπεριφορές όταν τα άτομα που εμπλέκονται είναι ανώτερα ή υψηλόβαθμα στελέχη. Επιπλέον, το 46% πιστεύει ότι υπάρχουν μεσαία διοικητικά στελέχη στην επιχείρησή τους, τα οποία θα θυσίαζαν την ακεραιότητα χάριν βραχυπρόθεσμου οικονομικού οφέλους, ποσοστό που αγγίζει το 51% για τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη. Η πλειονότητα επίσης όσων συμμετείχαν στο webcast της ΕΥ, δηλαδή το 52%, θεωρεί ότι περισσότερο ανεκτές γίνονται ανήθικες συμπεριφορές που πράττονται από υψηλόβαθμα στελέχη, ενώ το 60% υποστήριξε ότι τα μέλη του Δ.Σ. και η διοίκηση ενεργούν με διαφάνεια και ακεραιότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση