ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:59
 

RICS: Ενισχυμένες προοπτικές για τα κυπριακά εμπορικά ακίνητα

Αυξημένη η ζήτηση για επενδυτικά ακίνητα φαίνεται πως αυξήθηκε και στο 4ο τρίμηνο του 2018

Newsroom K

Ενισχυμένες προοπτικές στην Κύπρο για τα εμπορικά ακίνητα αναφορικά με αξίες και αποδόσεις έδειξε το Global Commercial Property Monitor του RICS για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Σε δελτίο τύπου του RICS Κύπρου αναφέρεται ότι στην Κύπρο, αν και ο δείκτης επενδυτικού κλίματος κατά το 4ο τρίμηνο δεν παρουσίασε οποιαδήποτε μεταβολή από το ποσοστό που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο, με βάση τις απαντήσεις που καταγράφηκαν, φαίνεται πως υπάρχει προοπτική για μικρή βελτίωση εντός του επόμενου τριμήνου.

H ζήτηση για επενδυτικά ακίνητα φαίνεται πως αυξήθηκε και κατά το 4ο τρίμηνο του 2018. Η πιο μεγάλη αύξηση όμως φαίνεται να καταγράφεται στα βιομηχανικά στις περιοχές υψηλής ζήτησης κάτι που δεν ισχύει για τα βιομηχανικά δευτερεύουσας ζήτησης.

Οι προβλέψεις για αύξηση των ενοικίων εμπορικών ακινήτων αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω στις περισσότερες κατηγορίες ακινήτων σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Ο τομέας καταστημάτων λιανικής πώλησης ξεχωρίζει ιδιαίτερα, όπου οι ερωτηθέντες προβλέπουν ότι τα ενοίκια θα αυξηθούν σχεδόν 8% τους προσεχείς δώδεκα μήνες, ενώ λίγο μικρότερο είναι το ποσοστό που προβλέπουν για αύξηση στα ενοίκια γραφείων .

Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων εξακολουθούν να βλέπουν πως τα εμπορικά ακίνητα διατίθενται στην αγορά στην πραγματική εμπορική αξία για τους επενδυτές. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018, οι απαντήσεις των ερωτηθέντων ενίσχυσαν τις προβλέψεις για αύξηση της αξίας στις κατηγορίες των γραφείων και των εμπορικών καταστημάτων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων διαπίστωσε μια άλλη βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αναφορικά με την πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Παράλληλα, το 62% των συμμετεχόντων στην έρευνα αισθάνεται ότι βρισκόμαστε στο μέσον περίπου ενός κύκλου. Να σημειωθεί ότι ως «κύκλος» θεωρείται η περίοδος όπου οι αξίες των ακινήτων από το μέγιστό τους σημείο, πέφτουν και ξανανεβαίνουν μέχρι να φτάσουν στο επόμενο μέγιστο.

Σχετικά με τις αποδόσεις των εμπορικών ακινήτων, φαίνεται πως η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Ισπανία κατέχουν την υψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Αναφορικά με το μέγεθος όμως, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εμπορικών ακινήτων και εξακολουθούν να προσελκύουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Από μοτοσικλέτες θα μεταφερθεί σε δεκάδες σημεία το Άγιο Φως

«Γιατί τόση ταλαιπωρία για μια σκευωρία ανάμματος με "ιερό αναπτήρα" όπως έχει ομολογήσει ιεράρχης των ...»
Ιάσων Αληθεινός  |  10:15

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Ο γρίφος ‘Παντελίδης’ αναμένει αυτόν που θα τον λύσει! Έχει ή δεν έχει `απογριφολόγους`;;; ...»
ΑΚΑ  |  09:43

Α. Κυπριανού: O Ιωνάς Νικολάου «ξέχασε τι θα πει πολιτική ευθιξία»

«Tι μπαρούφα είναι και αυτή κύριε Κυπριανού! Η πολιτική ευθιξία χάθηκε από καιρό και μάλιστα επί ...»
ΑΚΑ  |  09:38

Έκκληση Λιλλήκα προς ΠΙΣ για ένταξη στο ΓεΣΥ

«Kύριε Λιλλήκα, μας σοβαρολογείς? Οι ΠΙΣιες δεν αντιλαμβάνονται τίποτε άλλο παρά μόνο το ΧΡΗΜΑ! »
ΑΚΑ  |  09:36

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Η απόφαση του Σολτς να μην εκδώσει καθαρό νέο χρέος έχει επικριθεί τόσο από τους Συντηρητικούς της Μέρκελ όσο και από τους δικούς του Σοσιαλδημοκράτες

Γερμανική εμμονή

Ο Ολαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αυξήσει το χρέος της ώστε να ενισχύσει την επιβραδυνόμενη γερμανική οικονομία. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
X