ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

RICS: Ενισχυμένες προοπτικές για τα κυπριακά εμπορικά ακίνητα

Αυξημένη η ζήτηση για επενδυτικά ακίνητα φαίνεται πως αυξήθηκε και στο 4ο τρίμηνο του 2018

Newsroom K

Ενισχυμένες προοπτικές στην Κύπρο για τα εμπορικά ακίνητα αναφορικά με αξίες και αποδόσεις έδειξε το Global Commercial Property Monitor του RICS για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Σε δελτίο τύπου του RICS Κύπρου αναφέρεται ότι στην Κύπρο, αν και ο δείκτης επενδυτικού κλίματος κατά το 4ο τρίμηνο δεν παρουσίασε οποιαδήποτε μεταβολή από το ποσοστό που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο, με βάση τις απαντήσεις που καταγράφηκαν, φαίνεται πως υπάρχει προοπτική για μικρή βελτίωση εντός του επόμενου τριμήνου.

H ζήτηση για επενδυτικά ακίνητα φαίνεται πως αυξήθηκε και κατά το 4ο τρίμηνο του 2018. Η πιο μεγάλη αύξηση όμως φαίνεται να καταγράφεται στα βιομηχανικά στις περιοχές υψηλής ζήτησης κάτι που δεν ισχύει για τα βιομηχανικά δευτερεύουσας ζήτησης.

Οι προβλέψεις για αύξηση των ενοικίων εμπορικών ακινήτων αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω στις περισσότερες κατηγορίες ακινήτων σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Ο τομέας καταστημάτων λιανικής πώλησης ξεχωρίζει ιδιαίτερα, όπου οι ερωτηθέντες προβλέπουν ότι τα ενοίκια θα αυξηθούν σχεδόν 8% τους προσεχείς δώδεκα μήνες, ενώ λίγο μικρότερο είναι το ποσοστό που προβλέπουν για αύξηση στα ενοίκια γραφείων .

Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων εξακολουθούν να βλέπουν πως τα εμπορικά ακίνητα διατίθενται στην αγορά στην πραγματική εμπορική αξία για τους επενδυτές. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018, οι απαντήσεις των ερωτηθέντων ενίσχυσαν τις προβλέψεις για αύξηση της αξίας στις κατηγορίες των γραφείων και των εμπορικών καταστημάτων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων διαπίστωσε μια άλλη βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αναφορικά με την πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Παράλληλα, το 62% των συμμετεχόντων στην έρευνα αισθάνεται ότι βρισκόμαστε στο μέσον περίπου ενός κύκλου. Να σημειωθεί ότι ως «κύκλος» θεωρείται η περίοδος όπου οι αξίες των ακινήτων από το μέγιστό τους σημείο, πέφτουν και ξανανεβαίνουν μέχρι να φτάσουν στο επόμενο μέγιστο.

Σχετικά με τις αποδόσεις των εμπορικών ακινήτων, φαίνεται πως η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Ισπανία κατέχουν την υψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Αναφορικά με το μέγεθος όμως, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εμπορικών ακινήτων και εξακολουθούν να προσελκύουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση