ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε επιφυλακή η ΕΚΤ για τις επιπτώσεις ΑΙ στην εργασία

Kathimerini.gr

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί στενά την αγορά εργασίας για πιθανές ενδείξεις απώλειας θέσεων εργασίας λόγω της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την οικονομία, δήλωσε η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε ευρωβουλευτές την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ερωτηθείσα για τις επιπτώσεις της ΑΙ στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό, είπε ότι πραγματοποιούνται σημαντικές δαπάνες για την τεχνολογία τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, με ορατά αποτελέσματα, αλλά ότι δεν είναι ακόμη ορατές οι συνέπειες στην απασχόληση.

«Η μέχρι τώρα εμπειρία μάς διδάσκει ότι οι μαζικές επενδύσεις οδηγούν σε κάποια βελτίωση της παραγωγικότητας», ανέφερε η Λαγκάρντ στους Ευρωπαίους νομοθέτες. «Ωστόσο δεν βλέπουμε ακόμη συνέπειες στην αγορά εργασίας και κύματα απολύσεων που φοβόμαστε, και θα είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στο μέλλον», πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες για πιθανές εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας που προκαλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι διάχυτες. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, επανέλαβε αυτή την εβδομάδα τη θεωρία του σχετικά με το πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για οδηγούς φορτηγών. Την Τετάρτη, η διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Λίζα Κουκ, προειδοποίησε ότι η Fed ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την αύξηση της ανεργίας που προκαλείται από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι το «μαζικό επενδυτικό κύμα» στις ΗΠΑ συνοδεύεται από «σημαντικές επενδύσεις» και στην Ευρώπη. «Αρχίζουμε να βλέπουμε κάποια αποτελέσματα και κάποια στοιχεία που μπορούμε να προσδιορίσουμε», είπε. «Η Ευρώπη δεν υστερεί, η Ευρώπη κινείται εξίσου γρήγορα και επωφελείται εξίσου από την αύξηση της παραγωγικότητας, μεταξύ άλλων και στον τομέα των ΜμΕ, όπως μας δείχνουν τα στοιχεία και οι έρευνές μας. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη, και το οποίο εξετάζουμε πολύ προσεκτικά, είναι ο αντίκτυπος που θα έχει στην αγορά εργασίας».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ παρατήρησε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην αξιολόγηση των αλλαγών στην οικονομία, οι οποίες έχουν γίνει πολύ πιο απότομες.

«Αυτές οι εξελίξεις εμφανίστηκαν πριν από τρία χρόνια και η ταχύτητα με την οποία αντικαθιστούν η μία την άλλη και η ταχύτητα με την οποία αναβαθμίζονται είναι κάτι που δεν νομίζω ότι έχουμε ξαναδεί», δήλωσε η Λαγκάρντ και επισήμανε: «Είναι ένας συνδυασμός αβεβαιότητας, σοκ για την οικονομία, μετασχηματιστικού παράγοντα –για καλό ή για κακό– με μια ταχύτητα που είναι απλά απίστευτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ