ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εργασιακή αναταραχή μεσούντος προεκλογικού - Σήμερα η παναπεργία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλιμάκωση των μέτρων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των συντεχνιών ότι η παναπεργία της Πέμπτης δεν σχετίζεται με την παρούσα προεκλογική περίοδο, τα τρίωρα απεργιακά μέτρα εκ των πραγμάτων θα αποτελέσουν βούτυρο στην προεκλογική ατζέντα των υποψηφίων που δεν προέρχονται από τον κυβερνητικό χώρο. Η παναπεργία της Πέμπτης μπορεί να θεωρηθεί και ως το αποκορύφωμα της εργασιακής αναταραχής που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα σε άλλους χώρους όπως η ΑΗΚ αλλά και η υγεία. Συντεχνίες και εργαζόμενοι τόνισαν πως τα απεργιακά μέτρα αποφασίσθηκαν υπό το βάρος των σοβαρών προβλημάτων και χωρίς να ληφθεί υπόψη η χρονική συγκυρία. Ωστόσο τα απεργιακά μέτρα της Πέμπτης ενδεχομένως να μην είναι μια πρώτη προειδοποιητική βολή και να επαναληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΣΠΟΡ FM 95 «Διασπορά Ειδήσεων». 

Προεκλογικό άρωμα

Η κυβέρνηση δια του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου από τότε που σημειώθηκε ναυάγιο στις επαφές για το θέμα της ΑΤΑ, ξεκαθάρισε πως τα χρονικά περιθώρια προς επίλυση του όλου θέματος από την ίδια είναι στενά και πως το όλο θέμα θα δοθεί προίκα στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Ωστόσο το θέμα της ΑΤΑ ενδεχομένως να μην είναι το μοναδικό που θα κληθεί να διαχειριστεί η παρούσα κυβέρνηση το διάστημα που της απομένει. Μετά τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ η κατάσταση στο χώρο της υγείας συνεχίζει να παραμένει τεταμένη. Η αποτυχία συντεχνιών και ΟΚΥπΥ να καταλήξουν σε συμφωνία, για τις συλλογικές συμβάσεις συντηρεί το έκρυθμο κλίμα. Όλα θα ξεκαθαρίσουν στις 31 Ιανουαρίου όπου είναι προγραμματισμένο το τρίτο ραντεβού. Εάν οι προσπάθειες πέσουν στο κενό θεωρείται βέβαιο πως οι εργαζόμενοι στο νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ θα επανέλθουν. Ανοιχτό μέτωπο υπάρχει και στην Αρχή Ηλεκτρισμού. Οι προειδοποιητικές στάσεις εργασίες δεν πρέπει να θεωρούνται ότι έδωσαν αποτελέσματα. Οι συντεχνίες της ΑΗΚ συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας μιας και η διαμάχη με το Υπουργείο Ενέργειας συνεχίζεται.

Το αποτύπωμα της παναπεργίας

Το αποτύπωμα της πανεπεργίας της Πέμπτης, της πρώτης αυτού του μεγέθους μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, θα γίνουν ορατά πριν την έναρξη των μέτρων στις 12 η ώρα το μεσημέρι. Οι καθημερινές δραστηριότητες θα νεκρώσουν μέχρι τις 3 το απόγευμα. Στο χώρο της υγείας τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Σύμφωνα με τις διευθετήσεις που έχουν γίνει τα ραντεβού που ήταν προγραμματισμένα μεταξύ 12 και 3 το απόγευμα έχουν ακυρωθεί. Όσοι επηρεάζονται θα πρέπει να προχωρήσουν με νέο προγραμματισμό των ραντεβού.

Μεταφορά μαθητών

Ειδικές διευθετήσεις για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών στις οικίες τους, πριν την έναρξη των απεργιακών μέτρων ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Η μεταφορά των μαθητών σύμφωνα με τις αποφάσεις που πήρε το Υπουργείο Μεταφορών θα πραγματοποιηθεί με τα λεωφορεία τα οποία θα είναι στα σχολεία στις 11:30 για την εκτέλεση των δρομολογίων Μετά την έναρξη της απεργίας και μέχρι την ολοκλήρωσή της δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια. Διευθετήσεις έχουν γίνει για τα προαιρετικά και Ενιαία Ολοήμερα σχολεία καθώς και για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία.

Κλείνουν δρόμοι

Από τα τρίωρα απεργιακά μέτρα η πόλη που θα επηρεασθεί περισσότερο θα είναι η Λευκωσία μιας και αυτά θα έχουν επίκεντρο την πρωτεύουσα. Ένεκα των συγκεντρώσεων που έχουν ανακοινωθεί από τις συντεχνίες αναμένεται να επηρεαστεί η κίνηση στους δρόμους και ειδικότερα στο κέντρο της πόλης. Επίσημα έχει ανακοινωθεί πως κεντρικοί δρόμοι θα κλείσουν για τρείς ώρες. Από τα μέτρα αναμένεται να επηρεαστεί η κυκλοφορία στις λεωφόρους Γρίβα Διγενή, Δημοσθένη Σεβέρη, Γρηγόρη Αυξεντίου, Ευαγόρου, Μιχαλάκη Καραολή, και Λόρδου Βύρωνος, καθώς και η κυκλοφορία σε παρακείμενους δρόμους.

Σε κλοιό τα αεροδρόμια

Όπως ανακοινώθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία των δυο αεροδρομίων από τα τρίωρα απεργιακά μέτρα θα επηρεασθούν 22 πτήσεις, αφίξεις και αναχωρήσεις, στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Κατά την διάρκεια της απεργίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν προγραμματισμένες 9 αφίξεις και 7 αναχωρήσεις, ενώ στο αεροδρόμιο Πάφου 3 αφίξεις και 3 αναχωρήσεις. Οι πτήσεις που επηρεάζονται θα πραγματοποιηθούν σε νέα ώρα ενώ συνολικά αναμένεται να επηρεαστούν 4 χιλιάδες επιβάτες.

Η απεργία

Κεντρικό σημείο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από τις 12 το μεσημέρι και μετά είναι η συγκέντρωση των απεργών στο Υπουργείο Οικονομικών. Από εκεί οι απεργοί μέσω της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, της οδού Κωστή Παλαμά και της λεωφόρου Λόρδου Βύρωνος, θα κατευθυνθούν στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση. Οι συντεχνίες ζητούν την επίτευξη συμφωνίας με τους εργοδότες στο θέμα της ΑΤΑ και τερματισμό της μεταβατικής συμφωνίας του 2017 που προβλέπει την καταβολή του 50% της ΑΤΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση