ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ιστορικό ρεκόρ έκλεισε ο δείκτης τιμών των τροφίμων το 2022

Παρατήρησε μείωση σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ

ΚΥΠΕ

Μείωση, για ένατο συνεχόμενο μήνα, παρουσίασαν τον Δεκέμβριο οι τιμές των τροφίμων, παγκοσμίως, καταγράφοντας, ωστόσο, ιστορικό υψηλό επίπεδο, για ολόκληρο το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Οι τιμές των τροφίμων κατέγραψαν μηνιαίο ιστορικό ρεκόρ τον περασμένο Μάρτιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί σημαντικό προμηθευτή σιταριού και μαγειρικού λαδιού για ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός που εμπόδιζε τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία άρθηκε μετά από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2022 με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο δείκτης τιμών, ο οποίος καταγράφει τη μηνιαία μεταβολή στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού προϊόντων διατροφής, υποχώρησε στις 132,4 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2022, σημειώνοντας πτώση 1,9% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Ο δείκτης βρίσκεται επίσης 1% χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2021.

Ωστόσο, ο δείκτης είναι υψηλότερα κατά 14,3% συνολικά το 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στις 143,7 μονάδες.

«Οι πιο χαμηλές τιμές στα βασικά τρόφιμα είναι ευπρόσδεκτες μετά από δύο πολύ ασταθή χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Maximo Torero.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στον μετριασμό της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα», υπογράμμισε.

Ο Torero είπε ακόμη ότι πολλά βασικά προϊόντα βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τις τιμές του ρυζιού να αυξάνονται, ενώ "εξακολουθούν να παραμένουν πολλοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις μελλοντικές προμήθειες".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση